En periode med kondisfokus før økt styrkefokus

Et sterkt hjerte og et høyt oksygenopptak er uhyre viktig for helsen, formen, vekten og hverdags-gassen. Det var med tungt hjerte jeg kuttet ut alt av harde og langvarige kondisjonsøkter 1.august i fjor. Selv om en pause fra komplett kondisjonstrening og stadig høy puls var avgjørende for at min negative helsespiral skulle brytes og for at min overbelastede kropp skulle komme i balanse, var det selvfølgelig også ulemper ved å velge dette bort. Dårligere kondisjon øker også sykdomsrisikoen!

En vanskelig helsemessig avveining!

Uansett viste det seg å være et riktig valg for meg da og for en periode. Det medførte etterspurt ro i systemet og frigjorde tid, krefter og fokus til nytt kosthold. Jeg fikk satt meg ordentlig godt inn i biologien og maten jeg trengte og et nødvendig rom for å implementere og legge om. Og ikke minst, jeg ble frisk!

MEN nå skriker kroppen etter et høyere oksygenopptak. Det meste i hverdagen kjennes lettere med høyt o2 opptak. Og jeg skal love deg jobben min også blir lettere når jeg kommer tilbake i generelt god fysisk form, både på vei opp bakkene og opp fra dyp knebøy. He he.

Selv om jeg nok er mest kjent for styrketrening, som en av Norges første onlinetrenere innen styrke og fordi jeg satser stort på å få styrketreningen ut til folket, så er det ingen tvil om at kondisjonstrening er superviktig for meg, for helsen min og for alle andres helse, form, ve og vel.

Kondisjons- og styrketrening er komplementerende aktiviteter, og IKKE konkurrerende. Jeg anbefaler alle å kombinere disse to treningsformene. Samtidig synes jeg det er å forvente av meg som helseprofil at jeg fronter begge deler. En sterk kropp med god kondisjon beriker og forfrisker livet.  Så ja takk begge deler.

Fordi jeg har valgt kondisjonstrening bort en lang periode og fikk litt startproblemer etter påske, har det blitt en lengre periode med dårlig kondisjon enn planlagt. Det positive er at jeg klarte å komme i gang med jogging i sommer tross hoftebetennelse, og har jogget smertene av meg!!! Snart er jeg gjennom «Trins Treningsglede joggeprogram», som er ypperlig for utrente, nybegynnere og rustne, hvilket betyr at et grunnlag nå er lagt.

Jeg vet at løpingen ikke blir helt den samme til vinteren, selv om jeg absolutt skal holde i gang, og synes det hadde vært skikkelig nedtur og dabbe av nå som jeg akkurat er i gang. Jeg er kjempemotivert for å bygge videre på sommerens forsiktige start, og legger inn en periode med kondisfokus i høst før jeg justerer opp styrketreningen for vinteren.

Det betyr så absolutt ikke at styrketrening neglisjeres eller legges lite vekt på. Styrketrening er fortsatt stammen i i livsstilen, og jeg holder i gang. Gjennom to styrkeøkter per uke med smarte øvelser for hele kroppen, er planen å bli generelt litt sterkere i høst. Til vinteren vil og skal jeg øke styrketreningsmengden, og da er fint med et grunnlag og et moderat volum nå.

År etter år merker jeg hvor sterk motivasjon jeg opprettholder på trening, av å variere og periodisere så bevisst gjennom året. Jeg merker hvor mye jeg gleder meg alltid, til det litt nye jeg har og se frem til.

Nå tar jeg sats fra min nye, friske, lettere og balanserte kropp og jakter høyere o2-opptak.

Hva er ditt hovedfokus i høst?

God søndag!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *