10 «kom i gang» kondistips

God tirsdag! I kveld braker det løs i motbakkene ved Bogstad, og det splæsher i vannet etterpå. Gleder meg til en sprek og hyggelig sommerkveld – med mange av deltakerne mine som er godt inne i treningsrutiner. Men den som er ute av kondisjonstrening er også hjertelig velkommen. Og de er det mange av oss til en hver tid. Da er start tips kjære og aktuelle igjen ❤️

Her kommer 10 kom i gang kondis-tips:

 1. Finn ut hvor du kan og vil drive med kondisjonstrening. Er det hjemme, hjemmefra, i skogen, på treningssenter eller en kombinasjon?
 2. Skaff deg joggesko, evt utstyr hvis du trenger det.
 3. Lag deg en grovplan eller finn en mer detaljert plan du vil følge (delvis eller helt).
 4. Start uansett pent og rolig den første uken, med utgangspunkt i din form. For eksempel gå tur (i raskt tempo). Begynn å bruke sykkelen. Svøm.
 5. Begynn på riktig nivå. Hvis du skal følge et kondisjonsprogram, er det viktig med passende nivå, sjekk gjerne ut mine kondisprogram her nå.
 6. Ta en enkel test av formen (for eksempel rundetid, hvor langt kommer du på 12 min, evt midjemål osv) ved start, samt retest på samme måte etter en tid. Fremgang svart på hvitt gir sterk motivasjon underveis.
 7. Vær tålmodig mht resultater og bestemt med gjennomføringen. Ta deg tid til å innarbeide nye rutiner og tenk gradvis overgang i alt du gjør. Start for eksempel med lette treninger på et par faste dager i uken til det sitter som en vane.
 8. Velg enkel, tilgjengelig og lystbetont trening for deg som blir noe av. For noen er det raske turer, for andre er det sykling, svømming, dansing, løping osv.
 9. Øk gradvis etter en tid for å få fremgang. Varighet, hyppighet og intensitet, gjerne i den rekkefølgen. For eksempel fra 20 til 30 minutter, fra to til tre dager i uken, fra lett til middels anstrengende intensitet.
 10. Belønn deg selv når du merker fremgang, for eksempel ved å si pene ting til deg selv eller å gi deg selv nytt treningstøy, en gave eller en opplevelse du ønsker deg.
 11. Suppler noen faste treningsøkter i uken med hverdagsaktivitet, for eksempel til og fra jobb, og boost fremgangen på en variert og skånsom måte. All bevegelse teller!

Når du har kommet godt i gang og har etablerte kondisjonsvaner kan du sørge for fremgang ved å øke ytterligere på lengden, hyppigheten og intensiteten. Som beskrevet i punkt 9. Veksle hva du øker, en ting av gangen!

Lykke til! Og velkommen i kveld om det passer. Ta kontakt trine@trinestreningsglede.no

Klem Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *