Ettbens styrkeøvelser for løpere

Løping er selvfølgelig hovedtreningsformen til deg som jogger/løper. Men styrketrening forebygger skader og gjør løpere raskere!

Sterke lår, legger og hoftemuskler er relevant. Ettbens-øvelser er veldig hensiktsmessig valg. Se lenger ned for 8 forslag til ettbensøvelser du kan ta med i styrkeprogrammet.

Hvorfor ettbens-øvelser for løpere? Fordi du tar steg frem, løper og skyver ifra med ett og ett ben om gangen. Sterke ben skaper effektiv bevegelse og fraspark i steget.

Hva med resten av kroppen? Ikke glem hofteleddsbøyerne som bøyer hoften og løfter opp kneet. I tillegg er det også lurt å ha med noen øvelser for overkroppen, inkludert kjernestabilitets-øvelser.

Hvilke muskelgrupper er mindre viktig? Sterke armer, ryggmuskler og skuldre har mindre å si for fremdriften til deg som løper.

Hvor ofte? To ganger i uken er nok for løpere. En økt er nok for en som er sterk fra før.Har du kun drevet med løping og ikke styrketrening, vil en periode med to økter med styrke være lurt. Løping er hovedaktiviteten.

For hvem? Styrketrening kan forbedre den såkalte arbeidsøkonomien til alle som løper, slik at du kan bruke mindre krefter for å løpe like fort, eller du kan løpe fortere enn du gjorde før uten å bli mer sliten. Jo lengre distanser som løpes og/eller desto lavere farten er, desto mindre betydningsfullt er styrketreningen for prestasjonen. Kortere distanser gir et større behov for styrke og dermed mer styrketrening.

HER ER ÅTTE ETTBENS STYRKEØVELSER TIL LØPEPROGRAMMET

Jeg gjør oppmerksom på at dette ikke er et løpeprogram, men inspirasjon til ettbens øvelser du som løper bør og kan implementere i ditt styrkeprogram.

Ettbens knebøy

Firfotsstående ben opp i taket

Bred knebøy – ett  og ett ben

Planke med benhev – ett og ett ben

Hoftehev med ett ben løftet – se vanlig hoftehev her

Splitt

Arm- og benhev stående

Benvipp

Løper du? Eller lyst til å begynne? Kom i gang med et joggeprogram på ditt nivå, klikk her!

Ha en fin dag!

Her er det skikkelig gråvær, men hva gjør vel det når værvarselet for morgendagen er sol, sol, sol 🙂

Hilsen Trine (46 år enn så lenge)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *