La oss slå det fast først som sist: Alle former for
grønnsaker i all verdens farger, former og størrelser er sunne UANSETT. Rå, stekt, ovnsbakt, grillet, kokt, forvellet, dampet..alt teller!
Jeg varierer tilberedning og typer grønnsaker fordi det er sunt, godt og motiverende! #matglede
Innlegget oppdateres med nye retter etter hvert som jeg deler med deltakerne i «FOREDRAG + 100 dager med Trine».
Siste rett jeg legger ut, ligger øverst!
Trines HJEMMELAGET BLOMKÅLSUPPE

(Og nå mener jeg mest Trines Matbloggs blomkålsuppe, den er sterk inspirert)
En hel rett utgjort av grønnsakenes hvite dronning må jeg ha i «500 gram grønnsaker i ett måltid»-repertoiret. Blomkål er sunn og god, mild og sprø og nydelig både kokt, gratinert, revet, stekt, dampet, i supper, gratenger, gryter, wok og stuinger. Jeg vil også lære meg å bruke den oftere i sauser. Med lavt energi – og fettinnhold, og rik på protein, vitamin C og kostfiber, er det ikke mye «tomme kalorier» vi får i oss ved 500 gram blomkålsuppe. Snarere smiler kroppen, muskelveksten, immunsystemet og fordøyelsen.
(PS! Oppskriften er til fire porsjoner, og har rundt 900 gram grønnsaker. Du må altså ikke spise 4 porsjoner for å få i deg 500 gram grønnsaker.)

Ingredienser 4 POSJONER
- 800 gr blomkål
- 1 løk
- 1 l kyllingkraft
- 2 ½ dl melk
- 2 ss lettrømme
- 1 bunt vårløk eller ½ purre
- Salt og pepper
- Hvitløk
- Frisk persille
FREMGANGSMÅTE

- Rens og vask blomkålen og del den opp i like store buketter.
- Hold av noen små buketter som skal strøs på toppen.
- Surr løken i litt olje i en kasserolle.
- Tilsett kraften, melken, blomkål, presset hvitløk og mesteparten av vårløken/purren.
- La alt småkoke til blomkålen er møre, ca 15 minutter.
- Kjør suppen jevn med en stavmikser.
- Smak til med rømme og kjør den litt til.
- Kok opp suppen lett og smak til med salt og pepper.
- Ha resten av blomkålbukettene i pannen i litt smør. Fres på middels varme og tilsett den strimlede vårløken mot slutten av steketiden. Smak til med litt salt og pepper.
- Øs opp suppen i suppeskåler, strø over garnityret og dryss over finhakket persille.
Hadde jeg hatt gresskarkjerner hadde jeg ristet dem og hatt på toppen.
Trines GRØNNSAKSPASTA
I de fleste pastasauser er det jo noe grønnsaker, men man hører ofte at de er lurt inn, skjult og kamuflerte. I min pastasaus er det motsatt. Det er så raust med grønnsaker at de dominerer og tar over totalt. Grønnsakspasta er blitt en stor favoritt, jeg synes det er supergodt. For å bevare mest mulig av næringsstoffene tross koking, koker jeg ikke for lenge, har jeg så lite kokevann som mulig og pluss at jeg bruker noe av vannet (der en del av næringsstoffene har tatt veien) i sausen.
FREMGANGSMÅTE:

Mål opp 500 gram av rot- og kålgrønnsakert!
For eks som på bildet:
Brokkoli
Blomkål
Gulrot
(og gjerne kålrot)
Hvitløk

Skrell og hakk grønnsakene. Press hvitløk.
Trines SALAT
De aller fleste grønnsaker gir oss likevel mest næring når de spises rå. Pass derfor på at du jevnlig spiser grønnsaker akkurat som de er, uten noen form for tilberedning. Altså salat! For å orke å spise en 500 grams salat uke etter uke, trikser jeg det litt til. Jeg varierer grønnsakene jeg bruker rå i salaten og om sommeren «krydrer» jeg gjerne med bær. Nå på vinteren pleier jeg ofte å steke et par av ingrediensene (grønnsakene og gjerne sopp) som gjør salaten litt mer spennende, lun og lettere å få ned.

Mål opp 500 gram grønnsaker og belgvekster du liker eller har i kjøleskapet! Varier i farger.
For eks som på bildet:
Grønn salat
Sukkererter
Paprika
Spirer
Avokado
Brokkoli
(+ sopp)

Skrell og hakk grønnsakene.
Varier lunsjen eller matpakken ved å lage en deilig omelett med masse grønnsaker, f.eks. kvelden før. Dette er også en kjempefin måte å få brukt opp grønnsaker du har i kjøleskapet på.
Veldig enkel oppskrift!
FREMGANGSMÅTE:

Mål opp 500 gram grønnsaker og belgvekster du liker eller har i kjøleskapet! Varier i farger.
For eks som på bildet:
Paprika 80 g
Gulrot 80 g
Sukkererter 100 g
Squash 100 g
Asparges 90 g
Avokado 50 g
Hvitløk
(+ Sopp)

Skrell og finhakk grønnsakene og hvitløk/chili.

Stek grønnsakene i olje i 4-5 minutter i en stekepanne.

Pisk sammen egg og vann/melk og hell det over grønnsakene.

Tilsette litt salt, pepper og urter du liker. La omeletten steke på middels varme til den stivner.

Strø over avokado på slutten av steketiden så de får et par minutter.

Nyt varm. Eller avkjøl. Skjær omeletten i passe biter og legg i matpakken eller spis med brød til lunsj.
Levelig livsstil er liv laga 🙂
Trine