Gå deg i form – tips og åtte ukers gåprogram

Hei april! Det er så deilig å gå ute om dagen, er det bare meg? Våren er vel så nydelig tid for å gå som høsten. Og det er så tilgjengelig! Bare å gå rett ut døren og, suge inn luften og la bena gå. Og så er det så sosialt.

«Å gå» er der alltid som en mulighet, enten man er syk eller frisk. Å gå brukes til alt fra rehabilitering og opptrening av ferdigheter og evne til livmestring til mosjon og trening.

Et smart treningsopplegg og trening mot halvmaraton eller 10 km, inkluderer faktisk mye rolig trening (lav intensitet), som typisk å gå raskt, gå i motbakker eller jogge rolig på flata, for å bygge grunnkondisjon og styrke utholdenheten. Når jeg har tre løpeøkter i uken, så går jeg turer i tillegg. Det styrker sener og ledd, forbedrer teknikken, opprettholder god bevegelighet og gir bedre arbeidsøkonomi.

Men å gå kan utgjøre det smarte treningsopplegget i seg selv hvis du er litt bestemt og målrettet med turene dine. Om du får opp pulsen kan du få treningseffekt og ikke bare helseeffekt. Og dette vet jeg mange er glade for å høre. For langt i fra alle kan eller har lyst til å jogge/løpe.

Kort om fordelen ved å gå regelmessig med økt puls:

 • Den aerobe kapasiteten bedres.
 • Muskelmassen øker og du blir sterkere.
 • Skjelettet styrkes.
 • Du blir bedre rustet i hverdagen.
 • Du blir mer stabil i kroppsvekten.
 • Det utsetter aldring.
 • Spenninger og stress reduseres umiddelbart.
 • Tanker klarner, humøret stiger og du føler deg bedre.

Les også: 15 gode grunner til å gå

Treningstips for at gåingen skal bli trening

Turer passer å gjøre for alle, over alt og sammen med andre. Fra å gå i tusletempo, gjenta den samme runden hver gang eller følge hunden av gammel vane, kan du forbedre utholdenheten og gåferdighetene, samt løfte formen generelt. Men da må du gå målrettet, regelmessig, intensivt og variert. For at det skal bli trening på linje med jogging og andre kondisaktiviteter krever det at du blir svett, sliten og får opp pulsen!

Virkemidler for å øke pulsen når du går er typisk:

 • Motbakker
 • Raskere gange
 • Vekt (kroppsvekt, vektvest, sekk, vogn osv)
 • Intervallmetoden

Med et gjennomtenkt gåprogram laget av meg kan du bygge deg opp på en smart måte og slippe å tenke selv. På bloggen har jeg gratis 8 ukers gåprogram i to nivåer. Både for den som er helt utrent og trenger hjelp opp av sofaen, og for deg som går turer allerede. Her får du dem:

Gåprogram del 1

Gåprogram del 2

Hvis du ikke orker å tenke å langt, kan du jo teste en god økt som denne: Gå eller løp intervall i slalåmbakke – enkle øktforslag

Nå håper jeg du har lyst til å sette inn støtet og gå deg i form ved hjelp av noen tips fra i dag eller med ett av mine gåprogram?

Her enda flere tips om gåing, for deg som vil grave mer for å bli inspirert: 10 innlegg fra meg om målrettet gåing

God helg og tur til deg!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *