Lytter til kroppen, selv om det er kjedelig

Corona har vært en utrolig spesiell opplevelse med egen kropp. Jeg er neppe alene om å ha kjent på symptomer av helt ny karakter. Hvor sakte det går verre, fremover og bedre er også umulig ikke å legge merke til som unormalt. Det til tross for at jeg er vant med å bruke lang tid på å komme meg etter infeksjoner. Og har en tålmodighet mange kommenterer…

Å lytte til kroppen for så å justere atferden, er en viktig og nyttig strategi for å navigere seg selv til det bedre!

I hverdagen og i treningslivet har jeg blitt mye bedre på å lytte generelt, som er bra for helsen, skadeforebygging og for en god balanse i alt. Det føles som en seier å ha utviklet seg på dette området. Bedre balanse gir økt livskvalitet.

Ved sykdom er det derimot ikke nødvendigvis helt bra å fokusere på kroppen og kjenne etter symptomer i for lang tid. Jeg begynte selv nesten å bli smårar av det. Men med et nytt virus som legene har lite kjennskap til, som opptrer så ulikt og som i tillegg påvirker vitale organer som hjerte, lunger, blod osv, har det føltes som en sikkerhet å følge med fortløpende og ta grep etter det.

Nettopp ved å lytte har jeg blitt både undersøkt, behandlet og sykemeldt for å bli frisk. Og jeg har fått råd om hvordan jeg skal gå gjennom dagene og ta opp fysisk aktivitet for å bli bra etter covid-sykdom, nettopp ved å lytte og kjenne etter:

  • Får jeg melkesyre av en liten anstrengelse? Legg liste lavere!
  • Blir jeg uforholdsmessig sliten av en aktivitet? Ta en hviledag!
  • Kunne jeg fortsatt en stund til nå som jeg har avsluttet? Ikke bli ivrig, hold deg til planen!

Lytt til kroppen, sa legen tydelig, selv om det er kjedelig!

Jeg gjør hva som helst for å slippe langvarige problemer, senskader og senvirkninger av covid. Så jeg følger lydig rådene jeg har fått, lytter, agerer og fokuserer helt og holdent på fremgang her og nå, som betyr å redusere symptomer og fungere bedre hver dag.

For en som skulle prøve seg på 50-60 kilometers skitur denne uken, som et ledd i planen og opptreningen mot det hårete målet #8milsskiturpåsken2022 er det selvsagt en tålmodighetsprøve av rang. Men det betyr så lite i den store sammenheng. Trening og fysisk form er ikke alt i livet. Ukens forferdelige krigsangrep i Europa har skrudd takknemligheten raskt og hardt på plass igjen.

OG – selv om jeg ikke har dobbeldanset over fjellet i rask takt og i høye pulssoner med gutta mine eller fått testet en skikkelig langtur som planlagt, har vinterferien vært en gedigen opptur og et vendepunkt:

  • Fra små fotturer hjemme i trist slaps til vakre skiturer på fjellet i solskinn.
  • Fra 15 minutter med ski på bena til 90 minuttets rolig familietur.
  • Fra vond-pustet til tung-pustet aktivitet.
  • Fra annen hver dag til flere dager på rad.

Å komme ut av corona er en ubeskrivelig følelse og mer enn nok gave akkurat nå. Nye, hårete treningsmål nås etter hvert når tiden er inne.

Håper du fikk litt innspill her, og finner både tålmodighet & takknemlighet i ditt liv.

Tusen takk for denne vinterferien, det skal bli godt å komme hjem til en mer velkjent hverdag nå.

Klem Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *