Hvordan takle det når treningen plutselig stopper opp? 11 gode råd

Du har satt deg et mål. Laget en fighterplan. Fulgt planen til punkt og prikke. Forberedt deg godt så langt. Gjennomført utallige treningsøkter. Hatt gradvis progresjon. Kommet halvveis til mål #8milsskiturpåsken2022. Tidenes treningshalvår!

Ferdig med den mest belastende delen med mye løpemengde og langturer. Klar for kortere og mer effektive løpeøkter og at ski-sesongen skal sparkes i gang. Dette er året hvor du virkelig skal gå langt på ski. Kjempe om å klare og gå hele åtte mil på en av de siste turene når påsken kommer.

Men så skjer det.

I oktober. Helt på tampen av den formidable løpesesongen. Du får en vridning, strekk, trøkk, brist eller hva det er. Du får en skade. I selveste foten. Smertene øker. Du får ikke tråkket ned. Og blir parkert. Satt på sidelinjen bokstavelig talt, som trener og løper. Og må sjekkes.

Har du fått smerter, plager, skader eller annen motgang som setter en stopper for treningen din? Lenger ned får du 11 gode råd som kan hjelpe deg videre!

Skuffelsen brer seg i kroppen, fra foten og opp i topplokket. Du føler du har gjort alt etter boken, og var ett skritt fra å komme i land. Så skal du absolutt avslutte sesongen med en ny pers og brak, eller knak?!! Hvis jeg nøyde meg med 10 km, da hadde jeg jo unngått dette. Og hva hvis jeg ikke hadde landet feil?

Du faller litt sammen av å tenke fremover og på det du ikke får gjort. Og mister umiddelbart litt motivasjon. Hva nå? Hvordan skal jeg motivere meg videre når jeg ikke kan trene som planlagt? Hvordan håndterer jeg det å ikke få trene? Kanskje det er til pass for meg, jeg som har vært så frisk og heldig så lenge, og kanskje ble litt for grisk?

Vi snakker ikke om hvilken som helt opptur jeg er på. Etter ti år med fysisk, gradvis forfall, er jeg virkelig på vei opp. Og det siste året har jeg kommet virkelig langt, fordi jeg har vært så vanvittig dedikert og fokusert. Trent smart og fornuftig uke etter uke og hatt 100 % gjennomføring og kontinuitet.

Det er lov å kjenne på skuffelse. Jeg følte at jeg nesten hadde noe i hånden nå, før det glapp.

Hvile er resepten nå. Avlasting av foten. Jeg må avstå fra løping.

«Du har vel bare godt av en pause» hører jeg…

Innvendig vrenger det seg av sistnevnte kommentar…Det koker og kverner litt i topplokket noen timer.

Pause har jeg ikke tid til, trang etter eller noen god forståelse for. Skal liksom formen falle og rutinene brytes ned? Nei takk..

Fordi jeg har investert mye tid, krefter og energi i prosjektet ble jeg litt sur, kjente på litt bitterhet og tunghet. Var det ikke litt urettferdig? Tenk på alt jeg har nedprioritert og tilrettelagt for å få det til. Jeg kjente på følelsene som kom og aksepterte dem raskt. Livet har lært meg å komme raskere til aksept av uønskede situasjoner. Og dermed raskere videre også. Slike ting legger ikke lenger demper på tilværelsen over særlig lang tid.

Den indre dialogen hvor man snakker litt dystert med seg selv og skaper et forsterkende kaos av negative tanker, vonde grublerier og bekymringer, varer sjelden mer enn maks en dag hos meg når skaden inntreffer og det tross alt ikke er mer alvorlig. Jeg er heldig sånn, rekker ikke miste mening og motivasjon.

Før jeg rekker å miste mening og motivasjon kommer det mange konstruktive tanker, som setter situasjonen i perspektiv og gjør meg optimistisk og handlekraftig.

11 GODE RÅD NÅR DU IKKE FÅR TRENT SOM PLANLAGT

 1. RETTE FORVENTNINGER: Nesten alle (idrettsutøvere) har opplevd det å bli skadet, til tross for kompetent støtteapparat og gode treningsfasiliteter. En smell på veien må man regne med. Kalkuler alltid for ufrivillige treningspauser. Og ikke innta offerrollen.
 2. TENK POSITIVT: Mange kommer styrket ut. Dette kan gå mye bedre enn man frykter. En alternativ treningsperiode kan telle positivt.
 3. FØL OG AKSEPTER: sett ord på skuffelsen og følelsene. Hvis du prøver å akseptere skaden, situasjonen og følelsene, kommer du også raskere videre og på bedre tanker.
 4. FINN ALTERNATIVER: Ikke tenk svart-hvitt. Finn heller gode, alternative midlertidige veier (til Rom), du vil kunne opprettholde formutviklingen og motivasjonen til ikke å gi opp prosjektet #8milssskiturpåsken2022. Melk styrketrening – det duger som bare det ved skader. Tren alt som går bra. Svømming og sykling funker veldig ofte godt.
 5. FOKUSER PÅ DEG: La være å sammenlikne deg med andre og ikke bry deg med tanker om at du vil bli forbikjørt av «konkurrenter».
 6. SØK LØSNINGER:  Fortsett å bruke kreftene konstruktivt på å bygge opp deg, så finner du nye, smarte løsninger her og nå.
 7. HA BALANSE: Fokus på balanse mellom aktivitet, hvile og restitusjon er det beste du får gjort fortsatt.
 8. HA FLERE BEN Å STÅ PÅ: Ha flere ben og stå på på trening, dyrk kropp og aktivitet på en variert måte alltid. Da blir du allsidig, robust og løsningsorientert når skaden oppstår.
 9. HIV DEG RUNDT: Du må får lov til å summe deg over det som har skjedd, men ikke legg deg ned. Hive deg rundt, vær fleksibel, tilpasningsdyktig, bruk alternativ trening og gjør det du kan. Plagene kan gå fort over hvis man handler fornuftig og agerer raskt.
 10. GI DEG SELV TID: Samtidig vil det å ha langsiktig perspektiv og god tid, senke skuldrene, trekke frem smilet og løse mye. Prøv om det hjelper å gi deg selv litt mer tid.
 11. TRENING ER IKKE LIVET: Trening er bare en del av livet, så uansett hvor langdrygt, omfattende eller ødeleggende skaden vil bli, så er det ikke verdens undergang.

Håper disse tankene kan hjelpe deg og, når du møter hindre eller motgang.

I kveld står trenerjobben ute i motbakkene i marka for tur. BEGRENSNINGER: Jeg kan ikke gå og være med på den vanlige oppvarmingen. Det går selvsagt ikke at treneren sinker deltakerne og ikke rekker frem før hoveddelen begynner. Og jeg kan ikke løpe opp og ned og forflytte meg raskt rundt, slik en trener må under økten. ALTERNATIV LØSNING: Men jeg kan sykle når de andre varmer opp gående til en bakke med mange muligheter. Der kan jeg trene, veilede, pushe og motivere stående på stedet hvil og sittende. Så i dag sykler jeg hjemmefra (for å få med meg sykkelen som løser alt) til Bogstad, og bruker sykkelen til hjelp for at begge gruppene skal få øktene gjennomført akkurat som ellers. Det er ingen grunn til å gi opp og avlyse treningen pga en liten skade.

God løsningsorientert tirsdag!

Klem Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *