Intervall må med – hvorfor? 10 «kom-i-gang»-tips

«Elsk» på langkjøring. «Hat» på intervall. Hvorfor har jeg med intervalløkter hver uke da, jeg som liker å trene ofte og variert uansett, og ikke skal trene meg opp til konkurranser med høy fart og høy intensitet?

Svaret når som jeg er frisk, har etablert hyppige treningsvaner og en viss grunnform er;  «JA TAKK, BEGGE DELER!» (akkurat som med styrketrening og kondisjon, frukt og grønnsaker, tannpuss og tanntråd).

Intervalltrening er trening der du varierer mellom høy og lav treningsintensitet, og er en treningsform som er meget effektiv, tar kort tid og passer for oss alle! Et hvert balansert treningsopplegg har gjerne med både intervall-økter, rolige langkjøringer og noe midt i mellom. Les også: Tren både lett, middels og hardt

Personlig sikter jeg mot et langsiktig mål neste påske; #8milsskiturpåsken2022 i dagslys. For å klare det og rekke det trenger jeg å komme i generelt bedre form og bedre både utholdenhet, kondisjonen og farten.

Langkjøring er bra for formen, utholdenheten og treningsgleden. Les også: 10 grunner til langkjøring  Men kun langkjøring har jeg verken tid, lyst eller kropp til. Ingen har det! Intervalltrening bidrar til flott og viktig variasjon for formen, kroppen og hodet og gir dessuten utvilsomt større effekt på kondisjonen, slik;

Intervalltrening der du jobber med høy puls økter hjertets slagvolum, som fører til at økt mengde blod pumpes ut per minutt som igjen resulterer i mer oksygen til muskulaturen.

I tillegg gir intervalltrening økt forbrenning i hvile, som jeg gjerne tar med meg, jeg som ikke er på match-vekt. Les også: Det viktigste om intervalltrening – 10 regler

Nå som jeg har god helse og KAN, stålsetter jeg meg for intervall hver uke. Jeg gruer meg litt hver gang – noen ganger med god grunn, andre ganger med positive overraskelser og opplevelser i vente. Uansett er også intervallformen en treningssak, og jeg blir bedre jo mer jeg gjør det. Sååå «hat» er det faktisk ikke når du kommer litt inn i det. Det slumper til å være morsomt også! Og litt «hat» må vi tåle på trening skal vi øke den fysiske formen og utvikle oss. Begynn forsiktig og på ditt nivå, så går det så bra! Nybegynnertips under bildet…

10 «kom i gang med intervall»-tips

  1. Start forsiktig om du ikke er spesielt godt trent, og aldri hardere enn at du holder like høyt i alle dragene hele økten.
  2. Som oppvarming er rolig jogging eller rask gange i 10–15 min fint.
  3. Tenk at intervall er å gå og løpe om hverandre, og at det er morsommere enn å løpe i jevnt tempo.
  4. Tilpass intensitet/pulsen/farten i dragene til hva du er komfortabel med, og varierer mellom lange og korte intervaller.
  5. Ikke løp alt du kan. Det viktigste er å få opp pulsen fra der du pleier å ha det.
  6. Fokuser på gjennomføring, og ikke mist motet hvis det er tungt i starten. Det blir lettere og gøyere etter hvert.
  7. Ha gode løpesko, behagelig treningstøy og gjerne en klokke/timer på mobil. Men du må ikke løpe intervaller på tid. Du kan også løpe fra stolpe til stolpe, løpe på alle flater og gå i bakker, løpe jevnt i kuppert terreng..osv.
  8. To til tre løpeøkter i uken er nok å begynne med. Kroppen trenger ofte hviledag etter en hardøkt for å hente seg inn.
  9. Skynd deg langsomt, så holder du skadene unna. Lettheten kommer i bena og mestringsopplevelsene kommer på løpende bånd.
  10. Avslutt alltid med en god følelse.

Keep ut the good work, folkens!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *