10 fristende grunner til å jogge

Jogging er en av de mest brukte treningsformene og det er ikke uten grunn – selv om de aller færreste opplever «kjærlighet ved første blikk». Jeg har lyst til å samle de gode, lystbetonte grunnene til jogge, fordi alle kan jogge ute nå og få veldig gode helsefordeler og bedre form av den tilgjengelige aktiviteten. Jogging ute er som skapt for corona, sommerhalvåret og kroppen. Håper du blir fristet!

Som mange vet allerede har jeg laget enkle og motiverende løpeprogram – både for nybegynnere og mosjonister – som bygger på hverandre, så du får altså forslag til konkrete økter og oppbygging over tid. Programmene finner via linker HER.


HER ER 10 GODE GRUNNER til å snøre på seg joggeskoene og løpe ut:

Løping er en enkel aktivitet

Så lenge du ikke gjør det vanskeligere enn det er, er det lett å løpe. Du trenger minimalt med utstyr, bestemmer selv når økten begynner og slutter og trenger ikke treningssentermedlemsskap – tvert i mot kan du starte rett utenfor døren. Når du vil,  hvor du vil, helt gratis. Genialt. Gjør heller mer ut av det (ref forfotsløping, pulsklokke, dyre løpesko osv) når du har funnet løpegleden.

Les også: Løping er enkelt

Løping må ikke være tungt

Du gjør løpingen lett og mer skånsom ved å starte på riktig nivå for deg. Kroppen er laget for løping og bevegelsen ligger i oss, men er du i dårlig fysisk form og/eller er tung i kroppen, bør du starte med rask gange, deretter vekselsvis gange og jogging og så gradvis legge inn mer og mer lett jogging og løping etter hvert som formen kommer.  Se tips til opptrapping i mine løpeprogrammer.

Løping er godt for helsen og livskvaliteten
Løping har mange positive effekter på helsen slik som sterkere hjerte, lunger, muskler og benbygning. Treningsgleden og endorfiner skal heller ikke undervurderes for den psykiske helsen. Jogging gjør deg bedre rustet til krav – både i hverdagen og på jobb, og kan i høyeste grad bidra til et friskere og lengere liv, med økt livskvalitet. Løping ute gir anda flere positive effekter enn inne.

Løping er meget bra for formen
Løping er en av de mest effektive treningsformene du kan velge, så sant du holder deg skadefri. Å flytte hele sin egen kropp med et kontinuerlig kroppsarbeid er energikrevende og intensivt. Du kan i tillegg enkelt trene meget anstrengende ved å løpe i motbakke – enten ute eller på mølle eller løpe raskere. Kondisjonen, oksygenopptaket og løpeferdighetene bedres svært effektivt ved løping. 

Løping gir høy forbrenning

Når du løper forbrenner du et stort antall kalorier, på grunn av forflytningen av egen kropp/vekt og de mange og store musklene i bruk. Det er vanskelig å jukse og kaloriklokka går for hvert steg. Er du overvektig, i dårlig form og ønsker vektreduksjon eller å holde vekten stabil, kan du begynne å gå raskt for så å gå over til gradvis løping ettersom formen kommer og kroppen blir lettere.

Løping gir opplevelser og frisk luft

Etter en gogge- eller løpetur ute har du fått mange fordeler og inntrykk. Kanskje har du jogget i marka og suget til deg flott natur, eller kanskje har du jogget i en by og fått sightseeing? Uansett – ute får du frisk luft, ulik stimuli og et variert miljø. Og løper du på mølle får du andre fordeler som TV, sosialt liv, «stabilt vær» og behagelig temperatur.

Løping kan gi gode følelser
Å få kick, endorfinrus eller bare en følelse av velvære, letthet, overskudd eller klarnet hodet er ikke uvanlig etter en løpetur. Ofte kan man få en intens følelse rett etterpå som gir positive, optimistiske tanker og godt humør. Det går dessverre over men kommer heldigvis ofte igjen hvis du løper mer. Prøv!

Jogging motvirker stress
I en hektisk og hverdag med liten tid til alt er likevel en joggetur noe man bør prioritere. Når du jogger eller løper frigjøres flere hormoner som effektivt motvirker stress. Og den trenger ikke være så lang. Husk, det er mye bedre å jogge 15 min ofte enn ikke å trene. Det har alle tid til.

Løping styrker skjelettet
Når du flytter din egen vekt – som i jogging – med ganske stor kraft for hvert skritt du tar, styrkes både muskler og skjelett. Man blir altså sterkere og tåler mer. . Jogging kan forebygge benskjørhet, og er en investering med tanke på en bedre alderdom.

Se hvilke løpeprogram som finnes på Trines Treningsglede:

8 ukers løpeprogram for nybegynnere

8 ukers løpeprogram for nybegynnere – del 2 

8 ukers løpeprogram for nybegynnere – del 3 

8 ukers løpeprogram for aktive mosjonister 

8 ukers løpeprogram for aktive mosjonister del 2 

8 ukers løpeprogram for aktive mosjonister – del 3

Se også effektive gåprogram her:

8 ukers gåprogram del 1

8 ukers gåprogram del 2 

Fikk du lyst til å jogge deg i form denne våren? Start forsiktig og gå gradvis frem – så skal du se sommerformen kommer 🙂

Trine

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *