Glidelås-trikset i overgangs-sesongen

Den «følte» temperaturen kan variere ganske mye på en treningsturer ute om dagen, alt ettersom om solen titter frem og varmer og ellers «vær og vind». Temperaturene endres seg typisk fra rundt 3-4 grader og til 10-12 grader bare i løpet av en dag. Å kle seg for en løpetur ute kan være litt utfordrende.
For vi ønsker jo å ha en regulert kroppstemperatur hele veien – ikke fryse og ikke bli for varm. Og vil jo helst ikke måtte ha sekk for å bære ekstra klær eller plagg som tas av;
Hva er da trikset med bekledning ute i disse værforholdene?
Jeg deler trikset mitt under bildet!
GLIDELÅS-TRIKSET
Jeg sverger til lag-på-lag – MED glidelås i alle tre lag, enten bare øverst eller hele veien ned.
Bare ved å dra glidelåsen opp og ned – i ett eller flere lag – får jeg god mulighet til å regulere kroppstemperaturen etter aktivitetsnivået og de skiftende værforholdene. Og jeg bruker «trikset» flittig i løpet av en tur og opplever at det fungerer supert og gir meg vellykkete økter ute i naturen.


GENERELLE RÅD OM LAGENE 
Det innerste laget

Er det under 3-4 grader er det innerste laget (inkludert bh/truse) inntil huden gjerne tynn ull (med glidelås), gjerne fin, myk og kløfri merinoull. Med ull holder jeg varmen når jeg blir svett/fuktig. Når det er mildere/varmere enn 5 grader bruker jeg syntetisk undertøy ved høypuls-økter, som er god på fukttransport. Ved rolig langkjøring med lav intensitet er jeg ikke så nøye på materialvalget.

Mellomlaget

Lag nummer to kan være en vest eller en tynn fleecegenser/fleecejakke (med glidelås), alt ettersom hvor varmt/kaldt det er. Målet med mellomlaget er å gi litt ekstra varme, videretransporterer fuktighet fra kroppen/innerste lag og tørke raskt.

Det ytterste laget

I «verstefall» må det tredje laget kunne tas av og knytes rundt livet, men forhåpentligvis fungerer lag-på-lag prinsippet med tre muligheter for å åpne opp i halsen/brystet godt nok til at kroppstemperaturen reguleres tilstrekkelig. Det ytterste laget er en jakke eller anorakk. Gjerne tynn, lett, pustende, bevegelig og med lange armer, hette og glidelås. Å kunne ventilere er en fordel. Det viktige er at den beskytter mot vær og vind. Hva du velger som det ytterste laget avhenger helt klart av om det er strålende sol (og vind), regn eller snø.

«Nedentil» kommer i hvert fall jeg langt med en god behagelig tights som er høy i livet og sitter godt. Tykkelsen velger jeg ut i fra den totale «følte» temperaturen når jeg dra hjemmefra. Det pleier å treffe bra.

Har du noen gode tips du vil dele?

God tur med glidelås-trikset 🙂

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *