Uke 3/52: Har tatt hviledagen tilbake

Jeg har fått opp aktivitetsnivået over tid og kommet tilbake på et totalnivå på trening som gjør at jeg nå trenger og føler for hviledag hver uke igjen. Et skikkelig sunnhetstegn og en stor glede for meg! Og fremskritt…

JAAAAA!!! HURRA..

Ukene består nå av minst tre varierte løpeøkter og to styrkeøkter – som er i stadig utvikling. Jeg har hatt kontinuitet på fysisk aktivitet over langt tid, har lengre varighet på de «lange» øktene og tiden med høyere intensitet utvides sakte. Totalbelastningen på bena er større. Derfor behov for hvile.

HVILEDAG betyr at jeg ikke trener men er i ro en dag der jeg gjerne går en lett tur, leker meg på rollerblades, blir med på golf eller får annen lett bevegelse. Det er ikke farlig å bevege seg hver dag! Har totalbelastningen gjennom uken derimot vært veldig høy og søvnen redusert, tar jeg det bare helt med ro en dag for at kroppen skal slappet av, få bygget seg opp og restituert fra treningen.

Mosjonister flest trenger ikke tenke på hviledager. For de fleste får kroppen tilstrekkelig hvile automatisk. Trener du inntil 45 minutter daglig, får du nok pause fra aktivitet i utgangspunktet gjennom døgnet, og trenger ikke tenke så mye på ekstra hvile. Men lytt alltid til kroppen, hele kroppen.

Det er mange år siden jeg selv har hatt høyt nok aktivitetsnivå til at det har vært et behov. Men som frisk før jeg fikk barn og nå trener og beveger jeg meg såpass mye og hardt på jobb og fritid at jeg nå trenger slike dager for at muskler og bindevev i kroppen skal repareres, og for å få best mulig treningseffekt av en hard økt.

Det sier mye om at jeg har vært frisk over tid, at jeg trener regelmessig igjen og med kvalitet. For en syyyykt god følelse. Og som jeg nyter hviledagene også – planlagte og plutselige.

Om intervalløkten i forrige uke satt langt inne i haggelværet ute, var dørstokkmilen enda lengre denne uken. Tirsdag kveld kjente jeg meg både trøtt og slapp etter jobb og bakkedrag virket umulig. Men at jeg trengte å komme meg ut og i bevegelse var utvilsomt og jeg kom meg av gårde, startet med å gå og endte med plan gjennomført og den beste følelsen. Å ta seg ut i skog og mark etter en dag inne ved PC´n…. Både naturen og ganske gode drag med høy puls ga meg en herlig selvfølelse etterpå. Nailed it! #mestringsfølelse.

Treningen de neste ukene skal hjelpe meg til å nå det første delmålet; Løpe «Halvmaraton-distansen 21 km»:

  • Langturene skal øke fra 10 km sammenhengende jogging til 16 km.  
  • Det blir økter med stadig mer av løping (raskere enn jogging) og progresjon i intervallene.
  • Jeg planlegger å gå gradvis frem, og skal ikke la meg friste til å gå raskere frem enn planen min sier.
  • Jeg må gjøre alt jeg kan for unngå skader og ufrivillige treningspauser. Og agere raskt hvis smerter oppstår!
  • Ta hviledager og trene alternativt. Det er viktig å variere underlaget og med andre aktiviteter.
  • Styrke legger og kroppen generelt. 

SLIK TRENTE JEG UKE 3/52

Lengre drag i intervalløkten

Mandag: Generell styrketrening for hele kroppen, online. BLI MED DU OG – MELD DEG INN HER

Tirsdag: Mellomintervall «3m x 5» ved Midtstuen: Jogg i 10 min med noe fartsøkning mot slutten til en svak motbakke. Løp 3 min intervall i bakken, gå og småjogg ned i pausen. Gjenta 4 ganger. (5 ganger totalt). Husk lik fart i alle intervallene. Avslutt med 10 min jogg. Totalt 40-45 min.  FÅ TIPS TIL INTERVALLØKTER PÅ DITT NIVÅ I MINE LØPEPROGRAM HER

Onsdag: Generell styrketrening for hele kroppen, online. BLI MED DU OG – MELD DEG INN HER

Torsdag: HVILEDAG/lett tur på Borre i Horten med venninne.

Fredag: Langtur: Jogg 11 kilometer til Tryvannstua. Endel stigning.

Lørdag: HVILEDAG/lett tur i nærmiljøet med venninne.

Søndag: Kort og lett: 4 km rollerblades og fotball etterpå.

Kommentar til treningen: Nå kjenner jeg styrkefremgang veldig på kroppen fra uke til uke. Det er fantastisk at det går fremover mot noe bedre. En sterk og sunn kropp. Jeg synes løpingen går trått, men jeg tror det henger en del sammen med kroppsvekten – som jeg har sluttet helt å forstå meg på. Det er tungt å løpe med en tung kropp. Jeg bruker ikke så mye energi på å frustrere meg. Tvert i mot er jeg fornøyd og fokusert på å følge opp planen min på trening og fortsette å spise sunt, regelmessig og normalt. Det blir ikke feil!!!!

Treningsgleden er det viktigste, og jeg er så glad for å ha den også så sterkt tilbake i livet og hverdagen. Det er kjempegøy å gjennomføre slik helsen tillater meg nå. Og jeg vet at løpeformen vil komme seg.

Jeg har blitt så flink til å lytte til kroppen og justere meg. I dag ble det rollerblades og fotball med familie og venner, og kroppen signaliserte at det var nok. Så da utgikk løpeøkten. Helt ok. Og fin variasjon! 🛼

Tiden er det jeg trenger nå, og det ser det ut til at jeg får. Jeg nyter hver dag!

Hver uke frem til påsken 2022 og målet «8 mils skitur» deler jeg min treningsreise her på bloggen. Takk for at du henger på.

Uken ellers har bydd på mye sol og vind, skifte til sommerdekk, gode prater med flere venner, etterlengtet gjensyn med en nær venninne, kohortvenner av barna på besøk og gode jobbdager – inkludert en magisk ettermiddag ute i Borreparken hvor jeg gjorde fotojobbing. Det som også har skjedd denne uken er at grønne blader har begynt å poppe opp på busker og trær, og det er noe av det vakreste jeg ser. 17-mai har dessuten kommet opp som et tema, og mai nærmer seg. Årets aller fineste måned 🇳🇴 Nå håper jeg du nyter og er tilstede hver vårdag ♥

Så hyggelig at du følger meg på reisen.

God søndag videre!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *