Min fighter-plan

For å løfte formen betydelig det neste året og nå målet om 8 mils skitur i påsken 2022, trengs en plan. Og den bør være skriftlig.

Målet bør dessuten brytes ned i delmål, som gjør det langsiktige målet enklere å forholde seg til her og nå og underveis, og som viser meg at jeg er på rett vei.

I dette innlegget deler jeg årsplanen, det første delmålet og den første periodeplanen, som alt skal hjelpe meg å fighte herfra til mål.

ÅRSPLANEN – fire perioder

  1. VÅR: Uke 14-25 (St.Hans) DELMÅL 1: Løpe halvmaratondistanse (21 km)
  2. SOMMER: Uke 26-40 (Høstferien)
  3. HØST: Uke 41-52 (Nyttår)
  4. VINTER: Uke 1-15 (Påske)

PERIODEPLAN 1 – VÅR

  • Utgangspunktet mitt (og ditt) er avgjørende for hvilket nivå jeg skal starte å trene på nå og i den neste perioden. Og som alltid skal treningen trappes sakte og gradvis opp.
  • Jeg løper 10 km sammenhengende per i dag. Med (del)mål om å bli klar til å gjennomføre en halvmaratondistanse har jeg satt opp et løpeprogram for en ti ukers periode med tre varierte løpeøkter per uke som passer dette nivået.
  • Ukene skal innebære en intervalløkt, en kort og lett løpeøkt og en lang økt på minst 10-12 km. Minimum en hviledag mellom løpeøktene.
  • Løpeøktene kombineres med generell styrketrening for hele kroppen med online-gjengen, samt noe spesifikke styrke- og bevegelighetsøvelser for å unngå løpeskader.
  • Variasjon med sykling, gåing, rollerblades og anne hverdagsaktivitet og lek er bare positivt.

Hvilket gå- eller løpeprogram passer for deg? Sjekk ut i oversikten her! 

Skal du delta i 5- eller 10 km løp? Følg ett av disse 10 ukers programmene for løp!

PS! Hvert program har en veiledning innledningsvis som sier hvem programmet passer for.

MÅNEDSPLAN – april

Prosjektet, treningsåret, vårsesongen og måneden april er så smått i gang. April handler om å komme skikkelig inn i treningen, og den første uken går med til noe veldig viktig; TESTING.

I dag skal jeg gjennomføre 5 kilometers test. Mer om testing i morgen!

MOTIVASJONEN BAK – hvorfor vil jeg gå 8 mil?

Jeg har spurt meg selv: Hvorfor vil jeg gå 8 mil på ski? Hva er så viktig med det?

Jeg liker å gå (langt) på ski, og tennes av tanken på å klare å ta en skikkelig lang tur i fjellet ved sesongslutt. Selve dagen er et meget lystbetont prosjekt. Men om jeg kommer tilbake i god fysisk form vil det føles fantastisk – det er nok den virkelige gevinsten jeg er ute etter. Det føles utrolig bra og gir stor frihet å være sunn og sprek. Nå har det også blitt viktig å kunne «henge med» på barnas aktiviteter, og ikke være begrenset av formen på fjellturer, skiturer, sykkelturer og aktiviteter generelt med familien. 

Innsatsen som må til for å nå det konkrete målet om 8 mil på ski, gir jo alle de generelle helsefordelene, treningseffektene og frihetene til å utfolde meg på fritiden. Og tenk på all treningsgleden underveis! Nå som jeg er frisk har jeg muligheten til å trene mer målrettet og kontinuerlig over lang tid – som er gøy og noe jeg har savnet lenge. Men etter mange år med «ett skritt frem og to tilbake», «veien er målet» og «her og nå»-tralt, trenger jeg en konkret målsetting frem i tid for vekke meg litt opp, røske meg litt ut og skape endring. Jeg kan gå videre nå, og målet gir meg absolutt grønt lys, he he.

Disse ordene er viktig å skrive ned og ta frem i stunder hvor livet skjer og jeg glemmer litt hvorfor jeg skal trene slik og slik og spise veldig fornuftig.

♥♥♥

Var dette noe interessant for deg? Fikk du noen spørsmål i forhold til egne målsettinger, treningsøkter eller motivasjon? Bare spør!

Du synes kanskje det virker omstendelig, og dessverre er det ofte sånn at man ikke bruker nok tid på å planlegge hvordan man skal oppnå målene sine. Ved å bruke litt tid på å tenke og lage en skriftlig plan, så viser du overfor deg selv at du faktisk kan klare å gjennomføre og hvordan.

Ønsker deg en fin dag!

Klem Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *