Løping er for alle!

Er du utrent, har dårlig kondis og kanskje liten er faring med å jogge/løpe? Ikke vegre deg –  jogging er noe alle kan begynne med. Selv fikk jeg sving på joggingen først i godt vokse alder.

Det handler om å se det enkle ved løping, begynne på rett sted og trappe gradvis opp! For veldig mange handler starten om å gå og jogge om hverandre, og fortsettelsen om å jogge stadig ørrlitt større del av turen. Så enkelt!

Lenger ned for du en veiledning for nybegynnere på jogging.

Glem alt som skrives om forfotsløping, antall steg i minuttet, dropp på løpesko, pulsklokke, blodsmak i munn osv. Jogging er enkelt, så lenge du ikke gjør det vanskeligere enn det er. Både effektive turer og jogging er enkelt å gjennomføre fordi du kan gjøre aktiviteten hvor som helst og når som helst.

Når du har funnet løpegleden kan du gjøre heller mer ut av det.

Øk motivasjonen med tre enkle tips

Sjekk disse blide løperne fra utegruppene mine før corona og avstandsregelen.
 1. Jogg sammen med noen hvis det hjelper deg opp av sofaen og gjennom siste motbakken i corona. Bare husk å holde avstand til hverandre og andre! Sjansen for at samholdet gir mer løpeglede er stor.
 2. Følg et joggeprogram som er lystbetont og har god oppbygging, så sant det ikke føles stress for deg og høyner terskelen for å jogge. Programmet kan lede deg fint i gang, vise deg veien videre, gi effektiv og fornuftig løping over tid og en gradvis formstigning. I DETTE INNLEGGET finner du tre ulike 8 ukers løpeprogram for nybegynnere og tre 8 ukers program for aktive mosjonister, som du kan følge helt gratis.
 3. Jogg ute! Å jogge ute i frisk luft, terreng og natur har en magisk effekt, og det er at hodet klarnes, kroppen trives, tiden går fortere og motivasjonen til å holde ut og stå på øker.

Synes du likevel det sitter inne å jogge?

ENKEL VEILEDNING FOR NYBEGYNNERE PÅ LØPING:  

 1. Sko som sitter godt på foten er viktig, ikke la deg stoppe om du ikke har fancy, dyre løpesko – det trenger du ikke! Bruk gjerne de joggeskoene du har i skapet, og bytt de heller ut over tid.
 2. Tilvenn deg joggingen. Gi deg tid til å venne deg til å jogge. To-tre dager i uken med rask gange og jogging er nok i starten. Du skal øke på forsiktig over uker. Vil du trene lengre eller mer kan du alltid gå ekstra. Gange er mindre belastende, men gir likevel økt form og kaloriforbruk.
 3. Finn ulike joggerunder. Slik får du variasjon – både puls- og belastningsmessig. Det er lett å fokusere for mye på å sammenligne tider fra gang til gang hvis du alltid løper den samme. Det er lite hensiktsmessig og ikke så motiverende.
 4. Tren tåhev og styrke ved siden av joggingen for å forebygge skader og få fin joggestyrke. BLI MEDLEM i online styrketrening her, og få tåhev- og helkroppsstyrketrening servert «live» og i video med meg ukentlig.
 5. Strekk ut leggene hver gang du har jogget, mens du er varm, er også skadeforebyggende.
 6. Varier lengden, altså varigheten, på turene også, sånn som i alle gå- og løpeprogrammene mine.
 7. Avslutt alltid med en positiv følelse. Først og fremst betyr det kanskje at du klarte å gjennomføre planen? Et godt tips er at man ikke går hardere ut i starten enn at man har krefter igjen til å fullføre slutten. Det bør ikke føles veldig tungt når du avrunder.
 8. Løp på varierende underlag og mest mulig på grus og sti. Jo mer ulendt, jo bedre, ville min dyktige fysioterapeut si.
 9. Start rolig så får både kroppen og hodet tid til å omstille seg fra hvile til arbeid.

Har du lyst til å begynne å jogge nå?

Jeg håper dette var litt inspirerende.

Vi høres!

Trine 🙂

Følg gjerne Trines Treningsglede både her, på Facebook og på Instagram for mer inspirasjon!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *