Det viktigste om intervalltrening – 10 «regler»

God torsdag dere! Her stråler solen på blå himmel utenfor t-bane vinduet. Høsten leverer så langt vil jeg si, i likhet med våren og sommeren. Nydelig tid for å komme i form og løfte kondisjonen.

Kondisjonstrening etter intervallmetoden er trening med periodevis høy puls med pauser i mellom. Les mer om hva intervalltrening er her: Hva regnes som intervalltrening?

I dette innlegget tenkte jeg å samle noen viktige poenger angående intervalltrening, inspirert av spørsmål jeg får fra mosjonister jeg trener i motbakker hver tirsdag.

  1. Poenget med intervallmetoden, der du veksler mellom arbeidsperioder med høy intensitet og pauser der du henter deg inn, er å kunne holde en høyere intensitet enn du ville klart dersom du trente med jevn innsats.
  2. Effekten er meget god uavhengig av hvordan du legger opp intervallene, så sant du er i en aktivitet hvor du klarer å veksle styrt og kontrollert mellom arbeid og pauser.
  3. Bare fantasien setter grenser for hvordan en intervalløkt kan se ut, så sant du på sikt sørger for at du totalt sett har kortere pauser enn drag. Pulsen skal egentlig ikke rekke å synke helt ned før du begir deg ut på neste intervall.
  4. Du kan løpe korte eller lange intervaller, bakkeintervaller eller intervaller på banen, harde eller mindre harde intervaller. Og pyramide og naturlig intervall. Men ikke det samme hver gang.
  5. Det er viktig både å variere overtid og ha det gøy!
  6. Husk at opplevelsen av en intervalløkt varierer fra person til person og at pulsen kan avhenge av dagsformen din.
  7. Det forskes mye på effekten av ulike intervallmetoder. Foreløpige resultater gir ingen klare svar eller råd med mindre du er en mosjonist som jakter de små marginene. Og så lenge vi har ulikt utgangspunkt og ulike mål for treningen så det er vanskelig å gi bastante råd om hva som er mest hensiktsmessig.
  8. Dersom du trener mot en gitt distanse kan det være relevant å vektlegge intervalløkter med tempo og varighet som er relevant for nettopp det du trener mot å prestere.
  9. Å veksle mellom ulike former for intervall gir ulike utfordringer for kroppen og gode resultater, og er nettopp en av tingene som er så bra med intervalltrening. Derfor bør det med!
  10. Det er veldig viktig å yte maks og få høy puls i dragene, uavhengig av metode. Men alle må begynne et sted! Alle kan begynne å trene intervall.

Trenger du tips til konkrete intervalloppsett? Sjekk i ett av mine 8 ukers gå-, jogge eller sykkelprogram! I programmene viser jeg deg hvordan du trener opp kondisjonen over tid med tre konkrete økter hver uke, inkludert varierte intervalløkter. Du finner oversikt ved å klikke på bildet!

Håper det var til nytte!

Husk at det optimale i et treningsopplegg er å veksle mellom intervall, rolig langkjøring og noe midt i mello.

God puls-tur!

Hilsen Trine

♥♥♥

MELD DEG PÅ ONLINE GENERELL STYRKETRENING HER
MELD DEG PÅ ONLINE STYRKETRENING FOR VEKTREDUKSJON HER
Kom i form med ett av mine 8 ukers gå-, jogge eller sykkelprogram HER
Følg meg på Facebook HER og få oppdateringer om nye blogginnlegg og ting som skjer. NESTE GRATIS LIVESENDING PÅ FACEBOOK-SIDEN får du vite om snart.
Følg meg på Instagram HER og få inspirasjon fra min hverdag på og utenfor trening
Bli med i Facebook-gruppen HER hvor jeg kaster ut treningsutfordringer gjennom året, der vi alle kan dele treningsøkter og opplevelser underveis.
MELD DEG PÅ TRENINGSHELG PÅ VESTLIA til høsten HER
Kontakt meg: trine@trinestreningsglede.no 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *