Pusteteknikk i kondisjonstrening

I en av motbakkegruppene kom det et interessant spørsmål om pulsen: «Er det noe spesiell måte vi skal puste på?»

I 2020 drilles mange mye i pusteteknikk i yoga, og selv snakker jeg om å bruke pusten riktig i styrketrening. Og i kondisjonstrening handler jo alt om puls (og pust).

Så jeg forstår godt at man kan lure, og er ivrig etter å gjøre ting «riktig».

Fokus på bakkedragene vi var i og på trenerrollen jeg hadde overfor resten av gruppen hindret meg i å få gitt henne er grundig svar der og da. For jeg har ikke et ferdig, forenklet og lettfattelig svar på det. Og jeg pleier ikke snakke så mye eller inngående om det eller oppfordre til å tenke på det. Pusteteknikk kommer litt i siste rekke når jeg trener og blir kjent med nye mosjonister som skal i form kondisjonsmessig. Men er man interessert, så skal man jo få svar og informasjon.

Så her kommer en slags forsinket oppklaring og tilbakemelding på spørsmålet hennes, og litt innsikt til alle interesserte.. Les videre under bildet

Sammenlignet med yoga og styrke, som ikke er pulsgivende kondisjonsaktiviteter, snakkes det generelt lite om hvordan vi skal puste i kondisjonstrening. Jeg har aldri hørt meg selv eller en annen aerobic-instruktør eller motbakketrener rope; PUST DYPT, FYLL LUNGENE GODT, HOLD EN HÅND PÅ MAGEN OG KJENN AT DEN BEVEGER SEG NÅR DU PUSTER!!!! PUST INN GJENNOM NESEN OG KRAFTIG UT GJENNOM MUNNEN. FORSØK Å FINNE EN JEVN RYTME.

Det kunne vi gjort, for disse ordene kan nok hjelpe en til å puste mer fornuftig under ulik kondisjonstrening. Personlig er det likevel ikke det første jeg fokuserer på ovenfor kunder som er nye, som skal begynne å trene eller som skal i bedre form. Men jeg korrigerer ofte foroverbøyd gange/løp/bevegelse som belaster kroppen feil og hindrer frie luftveier, og påpeker viktigheten av å ÅPNE BRYSTET FOR Å FÅ INN LUFT. Det er enkelt, viktig og lett å gjøre noe med umiddelbart for den enkelte.

Og på grunn av at veldig mange beveger seg med foroverbøyd holdning når det blir tungt eller mye motbakke, så sier jeg også ofte til deltakerne mine at det er viktig å trene kjernemusklene ved siden av, fordi god holdning krever styrke i senteret, ikke bare konsentrasjon om hvordan man fører seg.

I YOGA og STYRKE der pulsen øker i begrenset grad, kan man lære seg å bruke den rolige pusten aktivt. Det er fornuftig å ta styring over pulsen for å effektivisere eller optimalisere utføringen av stillinger, øvelser og serier.

I motbakketrening, løping, sykling, stepp, aerobic, svømming og andre kondisjonsaktiviteter blir pulsnivået styrt av selve aktiviteten. Store bevegelser, raske bevegelser, hopping, høye kneløft, store og mange muskelgrupper i bruk, ekstra vekt, steppkasse og andre forhøyninger, motvind, motbakker og intervaller er faktorer som styrer pulsen – og ØKER PULSEN automatisk i kondisjonstrening. Hva man selv kan påvirke av dette tenker jeg er pri 1 og det viktigste å fokusere på for en som skal få opp pulsen og komme i form.

Slik som i motbakketrening;

  • Bruk armene også, og bestemt.
  • Ha raske skifter i bena.
  • Få hoften under kroppen og frem.
  • Stram magen
  • Se frem/oppover i bakken
  • Land midt på foten og frem.
  • Hold deg oppreist i overkroppen.
  • Hold brystet åpent og samle skulderbladene lett bak.
  • osv…

I motbakketrening vil mer enn hvordan du beveger deg (teknikk, tempo, holdning) være med å styre pulsen; graden i bakke, lengden på bakken, graden av ulendt underlag, og den enkeltes kroppsvekt.

Det er absolutt viktig at lungene for nok oksygen under trening. Å ha en generell god holdning og et åpent bryst når du trener vil bidra til at pusten flyter og at oksygen kommer inn i kroppen, forbi brystet, videre ned i magen og ut til musklene. Det er viktig for ytelsen i alle kondisjonsaktiviteter.

Trenger du hjelp med kondisjonstreningen? Følg ett av mine 8 ukers gå-, jogge eller sykkelprogram! I programmene viser jeg deg hvordan du trener opp kondisjonen over tid med tre konkrete økter hver uke. Du finner oversikt ved å klikke på bildet!

Andre spørsmål om puls?

Hilsen Trine

♥♥♥

MELD DEG PÅ ONLINE GENERELL STYRKETRENING HER
MELD DEG PÅ ONLINE STYRKETRENING FOR VEKTREDUKSJON HER
Kom i form med ett av mine 8 ukers gå-, jogge eller sykkelprogram HER
Følg meg på Facebook HER og få oppdateringer om nye blogginnlegg og ting som skjer. NESTE GRATIS LIVESENDING PÅ FACEBOOK-SIDEN får du vite om snart.
Følg meg på Instagram HER og få inspirasjon fra min hverdag på og utenfor trening
Bli med i Facebook-gruppen HER hvor jeg kaster ut treningsutfordringer gjennom året, der vi alle kan dele treningsøkter og opplevelser underveis.
MELD DEG PÅ TRENINGSHELG PÅ VESTLIA til høsten HER
Kontakt meg: trine@trinestreningsglede.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *