Kom i gang med å tøye! 12 tips

SLIK KOMMER DU I GANG Å TØYE

Tøying har mange fordeler. En smidig kropp kan ha en hel del å si for ytelse, resultat, prestasjon og effektivitet på trening.

Og en generelt bevegelig kropp har betydning for din funksjon i hverdagen. Les også: Derfor trenger du tøyning og bevegelighet

Livet handler om prioriteringer. Sett av noen minutter hver dag og du kan bli mykere ganske raskt!

Yoga-instruktør På PURO YOGA Pernille Bønkan

Å bli veldig myk, som å gå i spagaten, er ikke for alle, men det er likevel mye du kan gjøre for å klare å nærme deg en posisjon som spagaten eller denne.

Det sier jo sitt om hva vi kan oppnå ved tøyning, selv om mange faktorer spiller inn som alder, gener, treningsbakgrunn osv. Vi kan også ha nytte av å se på spagaten som et eksempel på et konkret mål man kan ha innen tøyning og «prosjekt mykere», hvis man er av typen som drives bedre av et mål.

Uansett, generell tøyning er nyttig for de fleste av oss, og noen muskelgrupper er viktigere å tøye enn andre i vårt stillesittende samfunn.

Her får du tipsene som hjelper deg i gang med å tøye så du kan bli en smidigere og mykere utgave av deg selv.

SLIK KOMMER DU I GANG MED Å TØYE:

 1. BESTEM DEG. Som med all trening må du bestemme deg dersom du skal gidde å bruke tid på å tøye.
 2. VÆR TÅLMODIG. Tenk langsiktig. Du blir ikke myk over natten eller ved å tøye en gang i måneden eller uken. Jo mindre du har tøyd før, jo lengre er veien…
 3. BEVEGELIGE KLÆR. Sørg for å ha komfortabelt og elastisk treningstøy som både puster og transporterer fuktighet, så du holder deg varm og så bevegeligheten ikke blir hindret av klærne. Og en myk matte.
 4. VÆR VARM. Oppvarming er ikke noe mindre viktig ved tøyning som ved annen trening, tvert i mot, helt avgjørende hvis du vil unngå skader og få til mer. Tøyning etter kondisjonstrening er derfor ypperlig og tidseffektivt, ellers må du ha en egen oppvarming før tøyestunden.

  Trenger du hjelp med kondisjonstreningen? Følg ett av mine 8 ukers gå-, jogge eller sykkelprogram! I programmene viser jeg deg hvordan du trener opp kondisjonen over tid med tre konkrete økter hver uke. Du finner oversikt ved å klikke på bildet!

 5. 2-3 GANGER I UKEN. Tøy helst hele kroppen minst 2-3 ganger i uken, men trapp gjerne opp hvis du er på null nå. Og prioriter typisk stramme muskelgrupper i vårt stillesittende samfunn, som bryst, hofteleddsbøyer, lår og sete. Jo oftere, jo raskere resultater, som med all trening
 6. 30 SEKUNDER. For at tøyeøvelser skal være effektive bør hver øvelse vare rundt 30 sekunder. Hvis dette virker lenge kan du starte kortere, og ha 30 sekunder som målet.
 7. 2-4 SERIER. Gjenta serien med tøyeøvelser 2-4 ganger, med en liten pause mellom.
 8. TØY ROLIG. Tøy alltid forsiktig, dvs gå rolig inn i ytterposisjoner og rolig ut igjen.
 9. FINN ROEN. Lær deg å finne roen og puste jevnt og dypt fra første stund. Klarer du ikke jevn pust, trekk deg litt mer ut av stillingen og finn roen. Gå dypere når du blir klar for det.
 10. HA MED DEN GODE HOLDNINGEN. Jobb alltid med lave skuldre, god holdning i kroppen og rolig pust når du tøyer. Ta deg god tid.
 11. IKKE FOR HARDT. Når du er inne i en stilling skal du kun kjenne en mild strekk. Det skal ikke gjøre vondt, da bør du avbryte øvelsen og unngå å prøve å strekke ytterligere.
 12. TRENGER DU HJELP. Det går også an å få noen til å hjelpe en ut i stillinger, holde fast i noe, bruke klosser osv.

Dersom du ønsker progresjon må du tøye oftere. se hvor ofte i tøye-guiden HER

Øvelsene varierer

Noen øvelser er mer krevende hvor du må du presse selv med egen muskelkraft, da kan det være utfordrende å spenne av i kroppen ellers. I andre øvelser hjelper tyngdekraften deg med jobben og det er lettere å slappe av og finne roen.

Enten du trener hjemme i stua som meg, går på treningssenter eller kanskje dansestudio, så er yoga en fin måte å variere fleksibilitetstreningen på. Hva med noen av disse 6 GODE YOGAØVELSENE?

Eller disse?

Da håper jeg du ble nysgjerrig, villig og ivrig?

Jeg har som vanlig en utfordring med å prioritere tøyning nok og nå som den fantastiske yoga-timen jeg pleier å gå på ikke kjøres pga corona, faller jeg lett ut. Så her må man bestemme seg ja. Men det blir enklere om vi gjør det sammen.

God tøyning!

Hilsen Trine

♥♥♥

MELD DEG PÅ ONLINE GENERELL STYRKETRENING HER
MELD DEG PÅ ONLINE STYRKETRENING FOR VEKTREDUKSJON HER
Kom i form med ett av mine 8 ukers gå-, jogge eller sykkelprogram HER
Følg meg på Facebook HER og få oppdateringer om nye blogginnlegg og ting som skjer. NESTE GRATIS LIVESENDING PÅ FACEBOOK-SIDEN får du vite om snart.
Følg meg på Instagram HER og få inspirasjon fra min hverdag på og utenfor trening
Bli med i Facebook-gruppen HER hvor jeg kaster ut treningsutfordringer gjennom året, der vi alle kan dele treningsøkter og opplevelser underveis.
MELD DEG PÅ TRENINGSHELG PÅ VESTLIA til høsten HER
Kontakt meg: trine@trinestreningsglede.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *