Hva ofte må du trene for å få kondis-resultater?

Generelt så er hvordan man trener mer avgjørende for formen enn hvor ofte man trener.

Heldigvis si, da vi mennesker har så ulik tid til rådighet. Og fra tid til annen.

Les mer om det i et tidligere kondisinnlegg HER: Men hvor ofte må vi trene kondisjon for å oppnå gode resultater? Og hva avgjør resultatene her? 

I dag snakker jeg altså om trening avgrenset til kondisjonstrening – som du utfører når du har skiftet, gjort deg klar for å ta i for å få opp pulsen eller tyne utholdenheten, for så å måtte dusje etterpå.

For kondisjonstrening som for trening generelt, så er det ikke antall treningsøkter som er det viktigste (man kan trene tre eller seks ganger i uken og få like gode resultater), men igjen – hvordan.

Og glem ikke at sunn, næringsrik og nok mat er avgjørende for at du skal få bedre kondisjon.

Men, det handler mer om å trene bevisst og variere kondisøktene over tid!

Variasjonen i intensitet/puls og varighet er det sentrale for fysisk fremgang, økt kondisjon og utholdenhet. Mens variasjon i omgivelser, underlag, valg av aktivitet osv osv er viktig med tanke på skadeforebygging og motivasjon, som igjen spiller inn på resultatene og kondisjonen på sikt.

Når det gjelder variasjon i intensitet, så er anbefalingen for mosjonister å veksle mellom å trene lett, middels og hardt. Les og lær mer om det HER  


Og om vi tar jogging/løping som eksempel så bør du ha både lange og rolige økter, korte og raske/harde økter og noe midt imellom – i løpet av treningsperioden.

Løper du tre ganger i uken, så kan du eksempelvis ha 1) en lengre økt i snakketempo, 2) en intervalløkt med høy intensitet og 3) en økt der du løper sammenhengende i et litt anstrengende tempo. Akkurat som i alle mine 8 ukers løpeprogram som du finner gratis ved å klikke på bildet HER:

Det finnes mange måter å variere kondisjonstreningen – også innenfor de typiske øktene jeg akkurat eksemplifiserte:

  • I de rolige langøktene er det naturlig å variere og øke varigheten på den totale økttiden.
  • I intervalløktene er det uendelige muligheter for å variere lengden på intervalldragene, og antallet drag.
  • I øktene midt i mellom kan man variere både varighet for og fart/intensit i arbeidsperioden.

Utover dette så kan og bør man altså alltid også variere terreng/underlag, inne/ute, flatt/bratt, løping/sykling/dans, trene alene/sammen osv, over tid.

Som ny og utrent kan man gjerne starte forsiktig med to eller tre økter i uken og så øke derifra. Gradvis økende belastning over tid er selvfølgelig også vesentlig når det gjelder kondisjonstrening – enten du skal oppnå fremgang ved tre eller seks økter i uken.

Hverdagsmosjon, som å sykle til jobben eller gå turer, kan og bør man gjøre hver dag for helsens skyld og for å vedlikeholde en god grunnkondisjon.

HVA MED DEG? Er du flink til å variere kondisjonstreningen din eller har du potensiale du kan jobbe med i sommer?

Hilsen Trine

♥♥♥

MELD DEG PÅ ONLINE GENERELL STYRKETRENING HER
MELD DEG PÅ ONLINE STYRKETRENING FOR VEKTREDUKSJON HER
Kom i form med ett av mine 8 ukers gå-, jogge eller sykkelprogram HER
Følg meg på Facebook HER og få oppdateringer om nye blogginnlegg og ting som skjer. NESTE GRATIS LIVESENDING PÅ FACEBOOK-SIDEN får du vite om snart.
Følg meg på Instagram HER og få inspirasjon fra min hverdag på og utenfor trening
Bli med i Facebook-gruppen HER hvor jeg kaster ut treningsutfordringer gjennom året, der vi alle kan dele treningsøkter og opplevelser underveis.
MELD DEG PÅ TRENINGSHELG PÅ VESTLIA til høsten HER
Kontakt meg: trine@trinestreningsglede.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *