Bli kvitt coronakiloene? 6 enkle og gode kostholdstips


Har du fått noen ekstra coronakilo du også? Så sant du kommer deg raskt på sporet av gode kostholdsrutiner, går det nok så fint så. Øker du aktivitetsnivået i tillegg, skal du se du kommer raskt der du skal være.

Les også: Slik gikk jeg (Trine) ned 10 kilo i høst 

Et ufravikelig faktum er at du må innta færre kalorier gjennom mat og drikke enn du forbruker ved fysisk aktivitet  over tid, hvis vekten skal gå ned. Og så er det selvfølgelig samtidig viktig hva det er du putter i munnen, med tanke på å klare å ha negativ energibalanse over en lengre periode.

Skal du ned i vekt og trenger trening som drar deg i retning av målet?

BLI MEDLEM i Trines Trenignsglede online styrketrening for vektreduksjon (gratis første mnd!)

MELD DEG PÅ HER nå!

#egenreklame

Her er 6 enkle, gode og generelle kostholdsprinsipper som vil bidra til vektreduksjon for de aller fleste. Lykke til!

GENERELLE OG GODE KOSTHOLDSPRINSIPPER NÅR MAN SKAL NED I VEKT:

  • Spis all slags mat.

Filosofien å spise alt men ikke alltid er en filosofien jeg tror er liv laga, så prøv å etterfølg dette selv om fristelsen til å plutselig bli supertreng kommer kastenede på deg etter fem corona-uker hjemme. Et variert og sunt kosthold, i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, uten «ja» og «nei» mat er alltid smart, da det er både familievennlig og fleksibelt. Dermed er det gjennomførbart for de fleste. Ikke minst er det enkelt å ta med videre etter endt vektreduksjon, noe som øker sjansen for å beholde den nye, lavere vekten.

Helsedirektoratets og Vektklubb.nos anbefaling om fordeling av næringsstoffer (50-60 % karbohydrater, 10-20 % proteiner og 25-35 % fett) er viktig i forhold til å sikre inntak av de næringsstoffene kroppen trenger, og det danner grunnlaget for å få til et sunt kosthold.

  • Spis regelmessig, gjerne hver tredje-fjerde time.

Faste spise-rutiner gir deg et meget godt utgangspunkt for å få kontroll på matinntaket. I tillegg føles all struktur godt i disse kaotiske dager der lite kan plankegges som normalt. For eksempel bør du ha fast frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag og kvelds. Husk at det siste store måltidet bør inntas senest kl 20 for en som skal ned i vekt.

  • Gå ned i et passelig tempo.

Et tempoet som både hodet og kroppen klarer og henge med på øker sjansen for at du klarer å gjennomføre og holde vekten nede når du har nådd mål. Et vektreduksjonstempo på 0,5-1 kilo i uken er et passelig tempo og er ikke minst medisinsk forsvarlig og anbefalt. Å gå ned for eksempel 10 kilo på 3 måneder og bli der, er et stort helsemessig løft og ikke minst attraktivt for mange.

  • Vektlegg frukt og grønnsaker og andre mettende matvarer. 

Spis mer av matvarer som gir god og gjerne ekstra langvarig metthetsfølelse i det daglige. Det kan øke sjansen for at du holder deg til det nødvendige lave kaloriinntaket over tid som gir det kaloriunderskuddet du må ha for at vekten skal gå ned. Og øke matgleden. Få liste med 30 mettende matvarer HER. Fellestrekk og kjennetegn ved matvarer som gir ekstra og langvarig metthetsfølelse er kort og godt:

  1. Høyt fiberinnhold
  2. Høyt proteininnhold
  3. Få kalorier per gram, men ikke alltid
  • Før dagbok en periode.

Det å notere alt man spiser og drikker for en periode kan være veldig bevisstgjørende og hjelpe en til klare å begrense mengdene og lykkes med å gjennomføre det kostholdet man setter seg for mål. Etter hvert som man blir bedre kjent med egne vaner, hva mat/drikke inneholder og hvilket nivå man må ligge på for å få negativ energibalanse, er det ikke like viktig å føre notater. Men jeg vet at mange medlemmer i Vektklubb.no som lyktes innså at ting skled fort ut når de sluttet og bruke dagboken, og at det hjalp mye å fortsette å føre notater til målvekten var nådd.

  • Bruk trening som hjelp.

For å gå ned i vekt med et variert kosthold må man kort fortalt begrense mengdene. Negativ energibalanse er avgjørende for at vekten skal gå ned, uavhengig av hva slags næringsstoffer du får i deg. Negativ energibalanse vil si at energiinntaket via mat er lavere enn energiforbruket gjennom aktivitet – over tid. Dette betyr videre at du kan gå ned i vekt 1) enten ved å redusere energiinntaket, 2) eller ved å øke energiforbruket, 3) eller ved å gjøre begge deler. det blir aldri feil å trene og bevege seg, kom deg ut!

Lykke til og god ny uke!

Gleder meg til mer friske treningsdager i vårmodus. Du og?

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *