Finn løpeglede – mine 6 beste tips

LØPEGLEDE. Motivasjon! Hvordan komme i gang, gå frem og finne løpeglede til tross for at det er tungt å begynne?

Formen er kanskje laber og teknikken er rusten i praksis? Motivasjonen til å komme seg over dørterskelen er heller ikke helt der? Det er mest vondt…

Selv hatet jeg løping som barn, men ble veldig glad i å løpe som voksen. Og nå finner jeg den igjen og igjen, etter sykdom og opphold..For løpeglede er litt ferskvare…

BEGYNN I DET SMÅ

Legg ambisjonene lavt. Ha gjerne mål om 2-3 økter i uken fra start, men gå mest og jogg innimellom. Avslutt med en god følelse.

GODE SKO OG EVT SÅLER

Løpegleden kan drepes av en joggetur med vonde ben. Invester i gode sko som er tilpasset deg og dine behov. Gå til løplabbet for å få fotanalyse og råd. Og oppsøk Senterklinikken eller andre fysioterapeuter/naprapater for en fotsjekk, kanskje du har nytte av innleggssåler – som du kan flytte fra sko til sko.

LØP UTE

Trening utendørs inspirerer til mer trening! Det virker som tiden går fortere når man trener ute, og ny motivasjons oppstår underveis. Forskning viser at trening ute og i sollys har flere fordeler både psykisk (humør, energi, trivsel, velvære, motivasjon osv) og fysisk (skånsomt og effektivt).

SØRG FOR PROGRESJON 

Når  du har fått på plass løpevaner bær du tenke progresjon og effekt. Da må du øke løpemengden, gradvis. Jeg anbefaler følgende smarte rekkefølge:

  1. ØK HYPPIGHETEN: Start med å øke antall økter du jogger per uke. For eks fra 2 til 3. Bruk noen uker på dette!
  2. ØK LENGDEN: Øk deretter antall minutter du holder på i en eller flere av øktene. Bruk noen uker på dette!
  3. ØK PULSEN: Øk til slutt intensiteten, hvor hardt du trener under selve økten.

Dette liker både kroppen og hodet, jeg lover!

HUSK Å VARIERE

Etter hvert som man er godt i gang med å trene og løpe så er det viktig at man setter løpingen litt mer i system og sørger for variasjon. Varier gjerne på ulike måter som; lengde på økt, intensitet, løperute, underlag, omgivelser, om du trener alene eller sammen med noen osv. Du får en morsommere treningshverdag.

LYTT TIL DAGSFORMEN

Du skal ha høy terskel for å droppe ut men lav terskel for å tilpasse deg dagsformen og kroppens signaler. På den måten minnker du treningsdropp og får gid kontinuitet og trivsel. Hvis det som står på planen virker helt uoverkommelig i dag, still deg spørsmålet «Hva HAR jeg lyst til i dag?». Hjelper det å tenke lettere økt? Kortere økt? Helt annen aktivitet? Inne i stedet?

♥♥♥

Løpegleden øker dersom du opplever mestring, ikke har smerter, blir inspirert av omgivelsene, opplever fremgang, ikke går lei og har en god balanse mellom lyst og disiplin. Følger du mine råd tror jeg sjansen er stor for at du også oppnå dette.

God løpetid!

Klem Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *