Man kan ikke kritiseres for å VINNE en pris


Etter at VIXEN har sunket inn sitter jeg her med flere gode følelser enn vonde, men også flere spørsmål uten gode svar omkring reaksjonene som har kommet etter Kristin Gjelsvik sin takketale på VIXEN fredag. Hun mottok prisen for «Årets sterke mening» rett etter at Sophie Elise vant «Årets Business». De to har vært i het debatt tidligere om kroppspress og ansvaret man har som influencer.

  1. Hvor har Sophie Elise fra, i samtalen med VG TV fredag, at Gjeldsvik snakket dritt om henne? Gjeldsvik snakket da ikke om henne, men at hun vant.
  2. Hvorfor spør mediene Sophie Elise, og ikke heller VIXEN-juryen om hva de tenker om det Gjeldsvik sa i takketalen? Fordi det funker som bare det å sette to bloggere opp mot hverandre.
  3. Hvorfor snakkes det om mobbing av enkeltperson i kommentarfeltene? Sophie Elise selv oppfattet det ikke personlig og er ikke et mobbeoffer i denne situasjonen.
  4. Hvilken atferd, hvilke verdier og hvilke meninger står VIXEN for? Det ser ut til at Sunn Fornuft plakaten ikke ble vurdert så alvorlig likevel, slik de sa her på forhånd.

IKKE MOBBING

Før vi hviler oss på at vi mennesker mener forskjellig og må få lov til det, så må jeg slå fast at vi i utgangspunktet også har tolket takketalen ulikt, helt åpenbart!!! Sophie Elise ble ikke mobbet. Kristin Gjeldsvik mobbet ikke.

Barneombudets definisjon: «Det er mobbing når noen plager andre»

Arbeidstilsynet: «Det er typisk for situasjonen at offeret ikke er i stand til å forsvare seg.» 

Til VGTV sa Sophie Elise fredag at hun ikke tok det personlig. Og er det en ung kvinne som vi vet er i stand til å forsvare seg og brandet sitt, selv om det ikke var rom for det akkurat da Kristin talte fra scenen, så er det den 21 år gamle jenta som i 2015 ble kåret til mektigste kvinne i norske medier i kåringen «Medie-Norges 50 mektigste». Da også Norges største blogger. I 2017 var hun Norges rikeste blogger. Og på fredag ble hun og millionbusinessen altså kåret til «Årets Business» på VIXEN. Og det første som skjedde da prisutdelingen var over, var at hun fikk si hva hun mente i VGTVs mikrofon, og diverse andre medier.

– Hun har solid tak på unge damer, stod det blant annet i Medier24 sin begrunnelse.

«Dersom partene som står mot hverandre er like sterke eller det handler om enkeltstående episoder, defineres det ikke som mobbing.», i følge Arbeidstilsynet. Sophie Elise er ikke bare like mektig som Kristin Gjeldsvik, hun er mektigere. 

Å dra «mobbekortet» basert på en takketale i en prisutdeling blir tullet, useriøst og respektløst ovenfor alle de mobbeutsatte i samfunnet som plages av usaklig trakassering, plaging, utfrysing, sårende erting og lignende, uten å be om oppmerksomhet over hodet. Og når en influencer som lever av å være påvirker får kritikk for hvordan han/hun opererer og nettopp påvirker, så er det businessen og foretaket som angripes, og det kan ikke kalles mobbing. Men det er forståelig at folk som ikke er influencere eller jobber i/med bransjen ikke forstår dette skille. Men det gjør jeg. Dette er en krevende balansering man må mestre når man velger yrket.

Selv gikk jeg bort til Kristin etter prisutdelingen og ga henne støtte. Jeg gjentok min støtte i kommentarfeltet på Kristins instagrampost dagen etter. Etter det har jeg også blitt ansett som en av mobberene. Men det er egentlig Trines Treningsglede som fikk en tilbakemelding.

Uansett sluttet jeg meg ikke til mobbing. Jeg støttet IKKE opp om at Kristin hadde «snakket dritt» om Sophie Elise eller mobbet en forsvarløs medblogger fra scenen, for det skjedde ikke! Og jeg støtter ikke at noen plager andre. Poenget er ikke bare at jeg ikke oppfattet takketalen som mobbing, men jeg så heller ikke at den var rettet mot Sophie Elise, slik som veldig mange gjorde, ikke minst pressen.

Jeg var jo der, og hørte hva som ble sagt og ikke. Jeg er ikke retoriker, men jeg hørte ikke at Sophie Elise var den stakkars, ene, forvarsløse skyteskiven til Gjeldsvik. Men jeg kjenner og skjønner også tabloid-pressen. Jeg skjønner hvorfor både VG, Dagbladet og til og med NRK i flokk fremstilte dette med som en blogg-fight og en tordentale med overskrifter som Her langer Gjeldsvik ut mot Sophie Elise, Raste mot Sophie Elise og Gjeldsvik tordner mot bloggkollega Sophie Elise. 

La oss alle nærmere på hva Kristin Gjeldsvik faktisk sa i takketalen:

– Det er et paradoks at den bloggeren og det foretaket som jeg valgte å ta tak i i fjor, og er grunnen til at jeg vinner denne prisen, nettopp vant prisen for årets business og er nominert til årets blogger. Min video var en absolutt nødvendighet, for dette her er så mye større enn en bloggkrangel som mange medier kalte det, sier Gjelsvik.

Det må være her at mange tolker det som at Kristin kritiserer en enkeltperson for å vinne en pris og ikke en jurye/prisutdeler for å dele ut en pris!

Jeg tipper ordlyden «nettopp VANT prisen». fikk mange til å hoppe til konklusjonen og knytte Kristins kritikk til vinneren Sophie Elise. Som om hun kunne gjort noe annerledes fredag kveld. Sofie Elise ga da ikke prisen til seg selv. Hun satt da ikke i juryen?!! Det er da umulig det Kristin kan ha ment.

Man kan ikke bestemme at man skal vinne «Årets business» i VIXEN 2019! Man kan ikke kritiseres for å bli tildelt en pris.

Å gi ut priser er derimot prisutdelerens handling, beslutning og ansvar. Prisens avsenderen, arrangøren, kveldens vertskap…

VIXEN

Følg gjerne Trines Treningsglede også på Facebook og Instagram 

Kristin snakket om både et paradoks, om en blogger OG et foretak, om et kynisk apparat og et samfunnsproblem. Det bidro ytterligere til at jeg tolket talen som noe helt annet enn veldig mange andre. Jeg hørte rett og slett dette; «nettopp TILDELTE prisen» og tenkte på VIXEN-juryen med en gang, og ikke vinneren. VIXEN stod for kåringen av Sophie Elise til «Årets Business» og ved det så syntes jeg selv at VIXEN-juryen sendte veldig blandede signaler face-to-face og i beste sendetid for en bransje som mange kjemper for å få videre på rett kjøl. INMA (Interesseorganisasjonen for digital markedsføring og kommunikasjon) og Fagutvalget for influencermarkedsføring (der Gjeldsvik selv er fats representant) inkludert.

Uansett hva Kristin mente presist i talen – hvis det var noen som burde følt seg truffet av budskapet i takketalen til Kristin, som sikkert kunne mene noe og som burde fått «tilsvar»-spørsmålene og muligheten til å svare og evt forsvare seg fra de tilstedeværende mediene, så var det VIXEN-juryen. Jeg vet at juryeleder Astrid Valen Utvik var til stede, så det burde ikke vært mange skrittene å ta. Tenk om vi kunne få en god redegjørelse for hvilke etiske og moralske vurderinger man tok da man kom frem til vinneren av Årets Business, og om man har drøfter hvilke signaler det kan gi når man gir ut akkurat disse to prisene til Sofie Elise og Kristin samtidig?

Men ingen medier tolket talen slik som meg og stilte spørsmålene denne veien.

Heldigvis er FunkyGine klar i toppen. Og hun turte å mene høyt og fikk virkelig sagt det i går her; «Dobbeltmoralsk og uetisk av Vixen å premiere i begge ender! Hvilken atferd, hvilke verdier og hvilke meninger står de for? Her er jeg redd det gikk akkurat slik de håpte. Sterke reaksjoner som førte til masse omtale og synlighet.», skrev hun på sin blogg.

Kudos til deg som gir din mening FunkyGine. Det synes jeg vitner om en stor influencer som skjønner sin rolle. Og det er modig at du tørr å sette søkelyset mot arrangøren som kunne trekke seg diskret i bakgrunnen og la pressen og kommentarfeltene kaste seg over blogg-fighten. Du fikk til og med selv flott pris i år igjen og har mye sterkere bånd til VIXEN-leiren enn mange og meg selv inkludert. Integritet kaller vi det, deg kan vi stole på!

Men nå har jeg sagt det og!

Hvordan jeg personlig hadde det på VIXEN-awards for første gang – før og etter Kristins takketale, for bli i neste innlegg. Dette ble viktigere!

Trine

Følg gjerne Trines Treningsglede også på Facebook og Instagram 

Ikke medlem av Trines Treningsglede online styrke ennå?

MELD DEG INN HER STRAKS

gratis prøvemåned

#egenreklame

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *