SLIK GIKK JEG NED 10 KILO

HØSTEN 2019: Til venstre september – midten november – til høyre desember.

Fra september og til jul 2019 gikk jeg ned ti kilo. Endelig.

Rådene jeg har fulgt for å gå ned i vekt på en sunn måte er for den over 18 år, hentet fra VGs Vektklubb.no og er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger til befolkningen. Jeg har dessuten opprettholdt muskelmassen og forbrenningen ved å trene styrke og gå/løpe regelmessig over mange år.

Du kan trene både styrke og kondisjon med meg online – sjekk ut tilbudet og bli medlem ved å klikke på den blå knappen her:

Ikke medlem i Trines Treningsglede online styrketrening (for vektreduksjon) ennå?  

MELD DEG PÅ HER NÅ

Den første månedene er gratis og det er ingen bindingstid.

#egenreklame

Metoden jeg har fulgt for å gå ned 10 kilo er snarere endringer og justeringer fremfor diett og er i grove trekk å sørge for et kaloriunderskudd over tid samt en variert og næringsrik kost (fordeling av næringsstoffer: 50-60 % karbohydrater, 10-20 % proteiner og 25-35 % fett). Det gjør man ved å spise mindre, bevege seg mer eller aller helst begge deler.

Hvordan klarte jeg plutselig en vektnedgang  i praksis, etter fire år uten vektnedgang?

Stikkord er det sterke vendepunktet, den uventede motivasjonen, prinsippet jeg endelig forsakte, verktøy jeg stoler på, det nødvendige fokuset og det harde arbeidet. Det hele er uten tvil avgjort av at jeg har vært tålmodig gjennom all motstanden, fortsatt «ikke gir meg for harde møkka», og vil BLI FRISK! For lett har det ikke vært.

Det har gått en stille «faen» i meg i hele høst….

I dette lengre innlegget deler jeg veien jeg har gått ned i vekt de siste 100 dagene. Selv om metoden omhandler mat og kalorier, så er jo prosessen mer sammensatt og dreier seg om en del mer. Jeg velger å fortelle dere om flere ulike aspekter ved vektnedgangen, og så kan dere jo selv velge hvor mye dere vil lese ord for ord. Med overskriftene skal det være greit å finne frem det mest interessante for deg.

SLIK GIKK JEG NED 10 KILO PÅ 100 DAGER

Sørget for arbeidsro

Å gå ned i vekt er veldig individuelt, og det gjelder, som med trening, å finne rett «vri» for seg. Til tross for at jeg er trener, har jobbet i Vektklubb.no, har gått ned ti kilo tidligere, er veldig motivert for trening alltid og bevisst en sunn livsstil, ble dette nå en vanskelig oppgave for meg. Jeg har vært veldig redusert etter mye sykdom de siste årene. Mitt genetiske utgangspunkt gjør det ikke lett for meg å gå ned i vekt. Og samtlige av tilstandene jeg har fått (PCOS, søvnapne, refluks, Plantar Fasciit og kroniske øre-nese-halsproblemer) utgjør dessuten en økt risiko for vektoppgang og gjør det ytterligere vanskeligere for meg å gå ned i vekt. Samtidig vil alle tilstandene bedres ved vektnedgang, noe som ble en sterk motivasjon denne høsten. For å gå ned disse første ti kiloene trengte jeg 100 % arbeidsro. Frode har jo sett, men ingen – verken privat eller via bloggen – har blitt fortalt om målet jeg satte meg eller har visst hva jeg har kjempet med. Det trengte jeg. Jeg er en person som gjennomgående presterer dårligere under press og oppmerksomhet, og trenger ro for å gjøre jobben bra og få det beste ut av meg. Dette valget var viktig, og vektreduksjon i det stille har fungert godt for akkurat meg.

Fikk beregnet et daglig kalorinivå 

Å bare spise mindre og håpe på det beste ble for lite kontrollert for meg nå. I VGs Vektklubb.no fikk jeg beregnet det kalorinivået som jeg med min utgangsvekt skulle holde meg innenfor daglig for å gå ned 10 kg på 14 uker (0,5-1 kg i uken). Forrige gang jeg gikk ned 10 kilo i vekt kunne jeg ta dette tallet med en klype salt og spise noe mer fordi jeg trente og forbrant i snitt 400-600 kcal daglig ved trening. Denne gangen har jeg forholdt meg slavisk til det beregnede kalorinivået uavhengig av aktivitetsnivå, da jeg ikke har kunnet styre sykdom/trening og ville sikre vektnedgang uavhengig av dette.

Har veid meg ukentlig, minst

Forrige gang jeg gikk ned 10 kilo brukte jeg den elektroniske dagboken i Vektklubb og noterte alt jeg spiste og drakk, for å klare å beregne riktig og begrense mengdene. Jeg lærte mye av det og selvfølgelig arbeidsårene i Vektklubb og er godt kjent med hva mat/drikke gir av kalorier. Denne gangen trengte jeg ikke føre dagbok i praksis, men har gjort det mentalt og dessuten hatt stor nytte av badevekten for å sikre negativ energibalanse i realiteten. Har vekten stagnert eller gått litt opp igjen, har jeg blitt enda mer skjerpet i de påfølgende dagene og sett til at vekten krøp riktig vei igjen. Jeg har heller veid meg en gang for mye enn for lite, og tatt med badevekten på reise for å slippe tilbakesteg. Den ble et meget viktig verktøy! Vekten har vært en sikker tilbakemelding på at jeg spiser slik jeg har tenkt.

Om du vil delta på 100-dagers nyttårsutfordringen jeg kaster ut til mine følgere i morgen, kan du melde deg inn i Facebook-gruppen her allerede nå. Mer info kommer.

Har spist all slags mat

Filosofien å spise alt men ikke alltid mener jeg er liv laga og er en filosofi jeg har fulgt både før og nå. Et variert og sunt kosthold er både familievennlig og fleksibelt og dermed gjennomførbart for de fleste. Ikke minst er det enkelt å ta med videre etter endt vektreduksjon, noe som øker sjansen for å beholde den nye, lavere vekten. Det viktige har vært å begrense mengdene, og da per måltid. Jeg har dog kuttet ned på en del matvarer som ikke er bra ved refluks. De kan du lese om her. Og vært mer restriktiv med søtsaker, men kost meg med små mengder innimellom. Fir eks i julen har jeg nytt mye av det som betyr mye for meg, men jeg har strukket det over mange flere dager, og ikke måtte smake på alt med en gang. Når det gjelder karbohydrater har jeg lagt meg i nedre sjikte (nærmere 50 % enn 60 %), fordi det fysiske aktivitetsnivået har ligget så lavt.

Har økt fokuset på en del mat

På grunn av helseproblemene har jeg satt ekstra fokus på helsebringende mat, og spesielt grønnsaker. Grønnsaker har vært et hovedfokus i kosten og i de fleste måltider, mens andre matgrupper har måtte føye seg rundt og supplert grønnsakene. Da har det ikke vært plass til så mye annen mat som tidligere. Når jeg har vært fysen har det gått mye i vann og mandler eller valnøtter. For å klare og holde meg til det daglige anbefalte kalorinivået på sultne dager har jeg dessuten lært meg listen over mat som gir ekstra metthetsfølelse og spist mer av dette. Jeg har også tydd til mettende, næringsrike shakes med lavt kaloriinnhold som erstatning for raske, uønskede løsninger på travle dager. Dette har gjort at jeg har bidratt til å holde kalori inntaket lavt nok over tid, noe jeg ikke har klart før, som igjen har gitt videre vektnedgang og motivasjon.

Mindre trangt i julepysjen i år ❤️

Har spist veldig regelmessig, gjerne hver tredje-fjerde time

Fokuset har vært å unngå å bli alt for sulten på dagen, samt å tåle sultfølelse på kvelden. Jeg har stort sett spist frokost, lunsj, og middag (og gjerne et mellommåltid/kveldsmåltid de sjeldne gangene jeg har trent hardt på kvelden ) med 3-4 timers mellomrom. Det siste store måltidet har jeg som hovedregel spist rundt kl 18-19. Før har jeg også spist rundt kl 20, men det har jeg kuttet ut denne fasen. Jeg har sittet med vann og te og lagt meg sulten mange kvelder i høst, og har jobbet hardt med å stå i det. Mentalt har jeg sagt til meg selv at jeg klarer det og at det venter en mettende, næringsrik frokost så snart en ny dag begynner. Jeg har klart dette!

Følg gjerne Trines Treningsglede også på Facebook og Instagram 

Gått ned i et passelig tempo.

Et tempo som både hodet og kroppen klarer og henge med på øker sjansen for at du klarer å holde vekten nede når du har nådd mål. Et vektreduksjonstempo på 0,5-1 kilo i uken er et anbefalt tempo og er medisinsk forsvarlig. Jeg gikk ned i dette tempoet – 10 kilo på 100 dager (ca 14 uker). Jeg var desperat på resultater og kunne bestemt meg for 1 kilo ned i uken, men jeg har slitt med å klare 10 kilo på fire år, så mitt mål var i aller høyeste grad hårete nok. De første kiloene satt hardest, men jeg gikk faktisk ned (3 kilo på 5 uker), noe som var helt nytt for meg. Det ga motivasjon til å fortsette og til tross for at treningen uteble etter hvert, så gikk jeg ned 7 kilo de siste 9 ukene frem til jul. Det virket som kroppen «var i gang».

Målet skulle nås uavhengig av trening

Klok av skade baserte jeg meg ikke på noe som helst drahjelp fra trening. Økt forbrenning måtte eventuelt komme som en bonus som jeg ikke lot ha innvirkning på prosjektet. Det er første gang jeg baserer meg utelukkende på kostholdstiltak for å gå ned i vekt. Likevel skulle trening få en nesten avgjørende betydning for at jeg lyktes i starten, tror jeg. For første gang på flere år – dagen etter at legen ga grønt lys for hard trening 25.september, satte jeg i gang med korte, men svært effektive løpeøkter 2-3 ganger i uken. Intervall med høy intensitet, stadig litt lengre perioder totalt per økt. Først da rikket vekten seg for alvor på disse fire årene!!! I hele to måneder, fra 25.sep til 25.november, fikk jeg en uventet lang, frisk og treningsaktiv periode, noe jeg helt klart tror påvirket en kropp i ubalanse og et for lavt hvilestoffskifte. Slik jeg opplevde det løsnet de første fem overflødige kiloene på grunn av dette røsket med skikkelig blodomløp i kroppen. Yoga kan også ha bidratt! En overraskende god start ga enorm motivasjon til ikke å gi opp, bare det å se en normal kroppslig reaksjon, det at noe endelig skjedde. Man trenger fremskritt for å klare å stå på videre.

Har prioritert styrketrening

På grunn av styrketreningens langsiktige effekt på muskelmassen/forbrenningen/vekten er det denne treningen jeg har hevet meg over først så fort jeg har blitt frisk nok. Som frisk og aktiv har jeg heldigvis også prioritert styrke helt siden 30-årene, på grunn av dens mange helsemessige gevinster og litt fordi jeg er genetisk disponert for vektoppgang og for å holde meg normalvektig. Med solid muskelmasse er det også lettere å spise avslappet uten å legge på seg. #matglede. Jeg liker dessuten å ha en stram, trent kropp med former fremfor en tynn (og slapp). I de senere år hvor muskelmassen har begynt å tape seg – både pga økt alder og mye sykdom/tvungen inaktivitet, har jeg fortsatt å prioritere styrketrening først så ofte jeg har kunnet. Det har nok vært en god investering som har bidratt noe på vei mot lavere vekt nå.

Les om Trines Treningsglede online styrketrening for vektreduksjon HER

MELD DEG PÅ HER

Legen fikk meg svært motivert

Å bli tynn, slank eller smal i seg selv har aldri vært noe attraktivt som jeg har traktet etter eller beundret hos andre. En sterk, sprek og sunn kropp i form derimot…har motivert meg sterkt, noe som avhenger av trening og fysisk aktivitet. Etter å ha blitt frarøvet regelmessigheten av trening har jeg vært litt i villrede. Å spise meg tynn er ikke meg. Jeg finnes ikke motivert. Men da øre-nese-hals spesialisten 25.september satte overvekten min i klar sammenheng med min søvnapne (og dermed immunforsvaret/helseproblemene) og sa ærlig rett ut at jeg burde gå ned 7 kilo for å bli frisk, fikk jeg en umiddelbar og enormt sterk helsemessig motivasjon jeg ikke har kjent på før. Motivene for å gå ned i vekt ble plutselig krystallklare og veldig sterke. Doktoren kunne lett fått seg en på trynet hadde han sagt det på et tidligere tidspunkt, fordi jeg har vært så sliten av sykdom, og hatt nok med det. Men jeg var tydeligvis enda mer mettet på sykdom, lei av tung kropp, desperat etter bedre helse og rett og slett moden og klar! TIMING! Jeg ble skikkelig glad og tok han i hånden. «Tusen takk, vi har en avtale». Dagen etter gyv jeg løs på resten av delmålet frem til jul og kiloene gikk av litt og litt. Jeg har vært så fremoverlent, lysten på målet, sulten på fremskritt, desperat etter å bli frisk og fornøyd.

Ingen ting har kunnet stoppe meg 

Innimellom har jeg syntes det har vært lite mat, lange kvelder og romlende netter. Samtidig har jeg kost meg – på lørdager, julebord, middager, cafe og annet. Uansett, ingenting har kunnet stoppe meg denne gangen. Jeg har gått på vekten og på nye dager med krum hals og ett mål for øye. Jeg skal holde meg til det hæsjens daglige kaloritallet fra Vektklubb.no. Noen prinsipper har det sittet så uhorvelig langt inne å svikte, men jeg har måttet nå. For eksempel det innprentede mantraet «skal du lykkes med varig vektreduksjon varig må du finne frem til vaner som man kan leve med resten av livet». Jeg kunne ikke leve etter dette nå i min situasjon, skulle jeg kiloene til livs. Jeg har måttet leve strengere og mer midlertidig enn jeg kommer til resten av livet for å komme ut av en unntakssituasjon som startet etter fødslene, førte meg godt opp i vekt og til tvunget inaktivitet over uvanlig lang tid. Verken strengt kosthold eller lavt fysisk aktivitetsnivå kommer til bli en del av min fremtid. Jeg har tro på at jeg skal kunne gå ned i vekt varig likevel, og vet at alt blir lettere og normalt igjen når jeg blir frisk.

Og nå som jeg har klart og klarer å gå ned i vekt, er sjansen for å bli frisk større for hver kilo ned. Det gjør meg ekstremt oppløftet og gir videre motivasjon.

Takk for at du leste! Og fulgte meg i 2019.

Godt nytt år til deg! Ønsker deg et spennende år med mye treningsglede, formstigning og ikke minst god helse ❤️

Trine

Få motiverende utfordringer fra meg i Facebook-gruppen her året rundt

Følg gjerne Trines Treningsglede også på Facebook og Instagram 

Bli med i Trines Treningsglede online styrketrening du også!

MELD DEG PÅ TIL NYTTÅRSPRIS HER innen søn 5.jan kl 24.00

gratis de to første månedene

5 kommentarer

 1. Så fantastisk og ærlig lesning Trine! GRATULERE med flott resultat og masse lykke til fremover med helse og jobb ❤️ Vi trenes masse i 2020 også ✨ Gleder meg ! God nyttår fra Trøndelag✨

 2. Dette innlegget altså
  Jeg ble så motivert for å ta tak – igjen
  I dag, 26 dager etter oppstart, har jeg trent minst 3 x/uka og tatt beina mer fatt i hverdagen Jeg har vært streng med meg selv mht kostholdet, spist sunt sammen med familien min – og resultatet er minus 4 kg allerede! Nå skal de siste 6 kg også bort ved hjelp av trening, mer aktivitet og sinn og god mat! Overskuddet er tilbake Takk for dette innlegget – ble SÅ motivert av dette

  1. Trines Treningsglede

   åHHH Mona, nå ble jeg glad. Så hyggelig at det kunne få fart på din vekt også, og så flink du har vært. Stå på videre. Dette klarer du!!!! Heia deg, la høre fra deg igjen 🙂 Trine

 3. Skriver igjen jeg – for jeg kommer stadig tilbake til dette innlegget!! Etter en utfordrende februar pga vektstans (ingen nedgang til tross for riktig kcal-nivå og trening) og en Paris-tur, er nå vekta igjen på tur nedover! Motivasjonen til å holde det gående er dette innlegget og 100 dagers-skjemaet! Det betyr IKKE at det er «frislipp» igjen når påsken kommer, men det er ekstra motiverende å se hva man kan få til på 100 dager! Fasit i dag er 6 kg ned – bedre søvn, bedre form, mer overskudd og bedre humør 🙂 «bare» 4 kg igjen – og 33 dager igjen !!

  1. Trines Treningsglede

   Åhhh Mona, takk for at du deler! Dette går jo strålende. Regn med «vektplatåer» og bare stå på videre så rykker du videre. Bravo! Så hyggelig at innlegget gir drahjelp underveis

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *