Slik går du julen sprek, sunn og mett i møte med årets julekalender

God ettermiddag, da var det fredag og snart helg. Vi skal til fjells for første gang denne vinteren og jeg gleder meg veldig. OM helsa holder til årets første skiturer blir det en bonus akkurat nå. Det har vært en lunefull uke… Jeg kommer uansett til å nyte og sette enormt pris på en rolig helg med gutta på hytte i hvitt, norsk fjell. Jeg håper du får en kjempefin helg selv, hva har du for planer?

Nå dumper spørsmålene inn om julekalenderen og det er jo så koselig! Jeg tenkte å røpe litt hva den skal inneholde i år, og hvordan du kan få glede av den sånn at du vet hva du kan forvente av inspirasjon til å trene og spise smart i desember, som tilhenger av min julekalender.

I hver luke frem til jul får du tre ting fra meg:

 1. Dagens øvelse (styrke, balanse eller tøyning)
 2. Dagens kondisøkt eller hviledag
 3. Dagens mettende (sunn og gjerne slankende)

Er du interessert i å vite mer, les videre og ha en fortryllende helg. Gleder meg til å skyte i gang årets julekalender.

SLIK GJØR DU DAGENS ØVELSE FRA MEG

I hver luke frem til jul får du en øvelse av meg god veiledning i tekst og bilder. Du kan enkelt gjøre den hjemme på stuegulvet – og den tar bare ca 5 minutter. Øvelsene veksler mellom styrke-, balanse- og tøyningsøvelser. Jeg håper du er nysgjerrig, vil lære eller bare gjøre. Fokuser på kvalitet og få effekt!

Du kan gjøre lite eller mye ut av den ene øvelsen du får i julekalenderen. Det velger du selv.

Her er tips til ulik bruk av øvelsen:

 • Enten gjør du kun denne dagens øvelse (enten styrke, balanse eller tøyning).
 • Eller så legger du øvelsen til et styrke- eller tøynings program du allerede bruker.
 • Du kan også kombiner dagens øvelse med flere tidligere øvelser fra julekalenderen.
 • Gjør gjerne øvelsen(e) etter mosjon/kondisjon. Håper du er med på å «trekke din kondisjonsøkt fra julebollen» frem til julaften.

SLIK TREKKER DU DIN DAGLIGE KONDISJONSØKT/HVILEDAG TILFELDIG

I hver luke skal du trekke en lapp fra bollen din der det står hva du skal trene av kondisjon eller om du skal ha hviledag. Det skal være lystbetont, enkelt nok, og så effektivt at du vil gjennomføre dette.

Slik lager du 24 lapper i bollen

 1. Bestem en farge for hviledager og lag så mange lapper av denne fargen som du ønsker hviledager fra 1. til 24.desember. Skriv «hviledag» på disse lappene. Trekk denne fargen de dagene du trenger hvile! Da sikrer du hvile når kroppen har behov for det, du hviler et maks antall dager i advent, og trener det du skal totalt.
 2. Bestem deretter et par-tre ulike farger for kondisjonstrening av ulik lengde, for eks 20 min, 30 min, 45 min, 60 min og 75 min eller mer. Noter til deg selv hva fargene betyr på et ark du har liggende. (Totalt har du derfor kanskje 4-6 ulike farger på lappene i bollen. Du må kanskje ut å kjøpe fargeblokk?). Hver dag trekker du den fargen som du vet gir deg en økt med den varigheten som passer inn den dagen, eller hviledag!
 3. Når du lager lappene og har bestemt hva hver fargen betyr velger du selv hvor mange du skal ha av hver farge (lengde på økt), og du skriver helt konkret på de ulike lappene hva du skal utføre på trening (jogge, danse, gå på langrenn, spinning, aerobic osv).
 4. Vær så realistisk som overhode mulig – vil vil klare dette!!!
 5. Husk å sette opp både trening du liker og trening som gir god treningseffekt. TRENINGSGLEDE & EFFEKT.
 6. Og – det kan være såre enkelt. Det kan være «gå rask tur» på alle lappene, kanskje med ulik lengde.
 7. Brett sammen lappene og legg de i bollen.

PS! Det er alltid lov å gjøre mer enn det stå på lappen, men ikke mindre. Blir aktiviteten helt feil for dagen, kan man trekke en ny ved krise. Avtale?

For eksempel:

 • 3 grønne lapper: hviledag
 • 10 røde lapper: kondisjon 30 min
 • 5 lilla lapper: kondisjon 45 min
 • 4 brune lapper: kondisjon 60 min
 • 2 svarte lapper: 75 min eller mer

Spesifisert de ulike lappene/fargene med aktivitet; bratt gange, løp på mølle, svømme, dance step, styrke…

Eksempler på ordlyden på lappene:

 • Lilla lapp: gå bratt/løp intervall 4 x 4 på mølle, inkl oppvarming og nedtrapping
 • Lilla lapp: svøm jevnt i 45 min, inkludert oppvarming og nedtrapping.
 • Svart lapp: dance step Asker

Overraskelsesmomentet ligger altså ikke i om du skal trene eller hvile, som er bra, for da kan du lytte til kroppen og trene deretter. Du har dessuten selv kontroll over hvor lenge du skal trene den gjeldende dagen, og slik er desember-treningen tilpasset din hverdag og alt førjulsrelatert som skjer, og kondistreningen er dermed gjennomførbar.

Men det blir veldig spennende HVA du skal trene når? Du mååå fortelle! Og jeg gleder meg sånn til å høre fra dere alle sammen, og alt det ulike dere skal utføre før jul.

SLIK KAN DU INSPIRERES TIL Å SPISE MAT SOM METTER

Sunn mat som metter ekstra bra, gjør det lettere å holde matinntaket stabilt og unngå vektoppgang. Ikke dumt i tiden fremover. Hver dag frem til jul vil jeg inspirere deg, minne deg på og kanskje vise deg slik mat. Du får en ny, sunn og god matvare som gir ekstra metthetsfølelse i julekalenderen hver dag. Hold deg lengre mett i den søte ventetiden ved hjelp og inspirasjon fra de 24 lukene!

De mettende mattipsene vil ofte også være litt julete, og smake ekstra godt i førjulstiden.

Generelt kjennetegner det spiselige jeg vil foreslå mat som gir en metthetsfølelse som varer: den er fiberrik, mager, proteinrik, og rik på langsomme karbohydrater.    

Videre bidrar de mettende forslagene til stabilt blodsukker, god fordøyelse, energi som varer og til å fylle opp magen.

Tips utover maten som kommer hvis du ønsker å spise sunt og i passelige mengder:

 • Spis 4-5 ganger om dagen
 • Hver 3.-4- time
 • Spis sakte

Håper du gleder deg nå og blir med?

God helg!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *