Takk til SATS for fornuftig kleskode!

Det svartnet for meg da Alexandra Joner så rødt i VGs MinMote i dag. Og jeg lover – ikke fordi jeg er grønn av misunnelse. He He..

Så vidt meg bekjent er det ikke noe nytt at Sats setter retningslinjer for bekledning i de tettpakkede treningslokalet – både av hygieniske og menneskelige hensyn. Det er enda godt!

De har faktisk også flyttet grensene de siste årene og akseptert mindre klær enn de tidligere gjorde. Før var singlet for lettkledd og t-skjorte påkrevd. De senere år har de altså tydeligvis latt bar mage også være praksis, eller slitt litt med praksisen rundt hva som «er støtende» og så nylig behovet for en innstramming og tydeligere regler. Bra det og!

Jeg synes det viser smidighet og løpende vurdering snarere enn rigiditet og manglende gjennomtenkthet.

I tillegg tar jeg selvfølgelig av meg hatten for at den store og mektige aktøren, som er så tett på kropp og kroppspress, er sitt samfunnsansvar bevisst og tar er tydelig standpunkt her som jeg mener er kjempeviktig.

Norgesledende Sats er helt klart med på å sette trender, bevegelser og til utvikling av kroppsidealer og å føye seg med og la det voldsomme behovet for å eksponere kropp, hud, muskler og former blomstre på et treningssenter for folket hadde bare bidratt til en utvikling som allerede er synlig, skadelig og fryktelig usunn. Og til mistrivsel og enda høyere terskel for å trene enn den mange har allerede.

Det var da jeg leste følgende setning fra hun som ser rødt at det svartnet for meg:

«Føler man seg uvel om en annen går i magetopp må man heller gå i seg selv.»

Det triste, tragiske og alvorlige i dag er jo at mange unge, sårbare og utsatte jenter og gutter går «altfor mye i seg selv» når de eksponeres for andres kropper, samt perfeksjonisme, skjønnhet, ekstremitet og gjennomtrenthet som florerer.

Mange klarer ikke elske seg selv og presse på videre i squat uten vond smak i munn, tvangspreg eller selvstraff når de ser Joners nøttebrune, perfekte hud og slanke, sterke mage. Eller andre uoppnåelige kroppsidealer rundt.

For jeg registrerer at kritikerne av Sats sine nye retningslinjer ikke slår meg som de største, mest utrente og mindre pene….personene.

Det viktigste synes jeg med Sats sitt grep er at hvem som helst kan komme på trening og føle seg velkommen og verken bli støtt av for mye bar hud og kropp «in youre face» eller bli forledet til å tenke at koblingen «trening og utseende» er det sentrale. La nå hysteriet om kroppens utseendemessige faktorer få ligge igjen utenfor – for alle.

Hvis alle er normalt påkledd så kan vi konse om å svette, sette opp treningstrynet, og la egne klær fange opp egen svette. Det er praktisk og hygienisk. Og så kan alle slappe av på det ytre og konse om innsats og glede.

Jeg vil berømme Sats for å ta et viktig steg i riktig retning, og tror det er bortskjemte drittunger som skifter senter hvis de ikke får trent i sportstopp og bar mage. Dette handler kort og greit om å ha god oppdragelse, vise ydmykhet og hensyn ovenfor andre og innordne seg et større fellesskap der mange skal trives.

Hva mener du?

Trine

3 kommentarer

 1. Bare en ting å si Trine
  Veldig enig i det du skriver om til oss her ute
  Vi går for svette fest med egne klær

 2. Berre veldig, veldig einig med deg

  1. Trines Treningsglede

   🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *