Jeg tok mye solarium; tok brått slutt

Tidlig sommerferie på Tjøme i 2006 – godt grunnlag fra solarium.

I tyveårene kjente ikke jeg på noe press til å være solbrun, men solarium var veldig tilgjengelig, veldig billig og det er så digg følelse å være brun og ikke blek og gusten.

Jeg tok mye solarium i mange år. Og solte meg så ofte jeg kunne, som regel godt smurt, men ikke alltid.

En kort heistur ned i kjelleren i VG i lunsjen og kun 10 kroner for en soltime. Eller 15 minutter i solariet etter trening og før dusjen på SATS til noen få kroner mer…

Enkelt og raskt. God effekt og lite «effort». Veldig fristende.

Til tross for at Norge ligger på verdenstoppen i forekomst og dødelighet av hudkreft. Til tross for at det forekom i nærmeste familie, men dog gikk bra. Jeg kjente ikke til hvor kreftfremkallende solarium var da men visste jo om hvor farlig hudkreft  kunne være, men jeg distanserte meg fra det likevel. Helt til en dag. Jeg var passert 30. Solarium tok brått slutt for min del.

Gjennom å treffe Frode og bli kjæreste med han fikk jeg plutselig «et ansikt» på statistikken og brått veldig stor respekt for ikke å beskytte seg godt nok mot solstråler og for faren ved å ta solarium, som jo er helt unødvendig. Jeg kunne jo få en god følelse uten å være solariumsbrun, såklart.

Ikke lenge før jeg traff Frode mistet han et nært familiemedlem til føflekkrefen. Og hans nære familie, som ble min familie, mistet dermed et enda nærere familiemedlem. Han var ung, det gikk fort og det var ikke mulig å vinne kampen. Han mistet livet alt for tidlig. De mistet han. Jeg fikk aldri treffe han. Så grusomt og usigelig trist.

Det gjorde sterkt inntrykk og satte spor for alltid.

Alltid lett brunfarge..

Solarium røyk brått ut av livet mitt like raskt som det kom. Og jeg ble mye nøyere med å smøre meg med høy solfaktor og passe på at jeg aldri blir solbrent. Ikke minst har jeg (over)beskyttet barna nøye fra de ble født. Og vært knallstreng med dem når de har trasset, motsatt seg og prøvd å vri seg unna.

Beskjeden fra oss til Magnus og Didrik har vært udiskutabel; «Skal du være med ut i sola så må du ha på solkrem!»

Nå er det heldigvis en selvfølgelighet for dem også, og helt fjernt for meg å oppsøke solarium, som by the way heldigvis har blitt mindre tilgjengelig også. Solsengen forsvant fra VG før meg og på Sats ble de fjernet fra alle sentre. Bravo!!!

Verden går fremover, selv om det kan se «mørkt ut» eller solbrunt ut på Instagram og sosiale medier. I dag 22.05 er det den store hudkreftdagen og Kreftforeningen setter lys på faren ved å benytte nettopp solarium, et budskap jeg tenker er viktig og ønsker jeg å støtte. Derfor dette ikke-trenings-blogginnlegget og min lille historie.

  1. Ikke ta solarium! Det er kreftfremkallende – om det skulle herske noen tvil!
  2. Bruk heller selvbruningskrem!
  3. Eller finne andre veier til en bedre følelse med deg selv, som for eksempel å trene 🙂
  4. Smør deg med faktor 30 eller mer når du skal ut i solen, og unngå å bli solbrent.
  5. Trekk inn i skyggen i perioder. Bruk solbriller og solhatt.
  6. Hvis du også vil hjelpe, del et bilde på Instagram der du ser skikkelig blid og glad ut, ute å være nøttebrun. Hashtagg bildet med #bareblid, og oppfordre dine venner og bekjente til å unngå solarium, og å sette pris på kropp og utseende uten å være brun.

Dette bildet er fra skyggen i fjor, godt beskyttet av både markise, solbriller og solfaktor 35. #bareblid

Etter å ha vært syk og i skyggen mye av tiden de siste somrene har jeg vel aldri vært så blek før som jeg er nå, men det går fint det og. Tenker ikke stort på det, så lenge jeg har det bra – som jo avhenger av så mye annet enn brun kropp…

Og når det er sagt – ikke undervurder den gløden du får i ansiktet bare ved å være ute i frisk luft.

Nyt våren og solen – godt beskyttet!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *