Styrke eller kondisjon først i økten?

Hektisk familieliv, eksamensperiode eller lange dager på jobben? Da har du kanskje behov for å unnagjøre trening fortest mulig. En kombiøkt med både styrke, kondisjon og uttøyning er gull da. Men hva skal du legge først og sist i økten? Spiller det noen rolle? Eller er det «smak og behag»?

Det viktigste først

Som idrettsutøver har man klart for seg hva man skall prestere bedre i og dermed hvilke kvaliteter man skal forbedre. Da kan det være ganske lett å prioritere og rangere. Som mosjonist er det kanskje ikke like opplagt? Målet er kanskje knyttet til helse, vekt eller generelt bedre form? Og Gudene vet hva som er viktigst av styrke og kondisjon da? Kanskje deltar du i konkurranser, da er lett litt lettere igjen. For eksempel om du deltar i mosjonist-løp, så blir kondisen det du opplagt skal bedre for fokusere mest på.

I så fall er det slik at målet ditt med treningen avgjør svaret på spørsmålet om hva du bør legge først i økten.

 • Er hovedmålet knyttet tettest opp mot styrke, så legger du styrketreningen først i kombiøkter.
 • Og er hovedmålet ditt knyttet opp mot økt oksygenopptak, så legger du kondisjonsdelen først og styrkedelen sist.
 • Ønsker du generelt bedre helse, er ikke rekkefølgen så viktig. Men variasjon er lurt for både forebygging av skader, effekt og motivasjon.
 • Skal du ned i vekt kan du legge kondisjonsdelen først i økten, fordi dette er den viktigste aktiviteten for å forbrenne kalorier.

For deg rekkefølgen ikke spiller så stor rolle for er en fornuftig rekkefølge 1) kondisjonstrening, 2) styrke og 3) tøyning til slutt, så blir du godt oppvarmet opp før både styrketrening og uttøyning.

I perioder du har tid så er det fint å dele opp og ha rene styrkeøkter og rene kondisjonsøkter. Jeg veksler. Det går også an å tenke seg tre dager i uken totalt med kondisjonstrening i alle tre og styrke (og dermed kombi) i to av dem.

Hvordan har du gjort det til nå?

Trine

4 kommentarer

 1. Ingvild

  Men hva med det som kalles «afterburn» ?? Det er veldig få som nevner dette innenfor trening.

  1. Trines Treningsglede

   Hei, personlig snakker jeg lite om «etterforbrenning» da all kondisjonstrening med lav intensitet (under 70 prosent av maksimal puls) gir minimal etterforbrenning, uansett hvor lenge du holder på. Trener du med høyere intensitet (over 70 prosent av maksimal puls), vil du oppnå en viss etterforbrenningseffekt og jo lenger du trener med høy intensitet, jo større blir etterforbrenningen. Men jeg anbefaler ikke mosjonister sterkt å trene lenge med høy intensitet, verken for å makse etterforbrenningen eller av andre årsaker, da det ikke er noe lett å få til mentalt. Det er bedre å sikte mot høy intensitet i de korte øktene, og tenke helhetlig. Trenings- og forbrenningseffekt er alltid summen av tre variabler: Hvor ofte du trener, hvor lenge du trener og hvor hardt du trener. Alle disse faktorene kan og bær du påvirke. Håper det ga mening. Og takk for tips til blogginnlegg 🙂 Trine

 2. Ingvild

  Takk for svar. Hva med «etterforbrenningen» etter styrke? Har selv byttet på rekkefølgen og opplevd effekt av det.

  1. Trines Treningsglede

   HVordan har du opplevd effekt av etterforbrenning av styrkeøkt? Regelmessig styrketrening opver tid øker døgnforbrenningen, altså forbrenningsnivået i kroppen også når du ikke trener (er i hvile). God helg!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *