Gjør det beste ut av 3 kondisøkter og nå kondistoppen i år!!!

Hva du gjør de neste tre månedene kan avgjøre at du når kondistoppen i år. Kanskje til og med før sommeren?

Her får du mine tips til hvordan du går frem i januar, februar og mars for å øke kondisjonen jevnt og trutt det neste halvåret. En slags overordnet plan, håper den kommer til nytte 🙂

Test online styrketrening GRATIS med meg nå, klikk på bildet for å MELDE DEG PÅ! #egenreklame

Den fantastiske følelsen å ha god kondis 

God kondisjon og utholdenhet er viktig for at du skal kunne presse deg hardere og lenger på trening, og komme i generelt bedre form. Det er også viktig for å motvirke og forebygge helseplager og komplikasjoner. En god kondis merkes dessuten godt i hverdagen. Og ikke minst føles det bare utrolig bra og gir en god kroppsfølelse.

Det å kjenne at kondisen blir bedre er også en helt herlig følelse. Å kjenne at energien øker generelt, at overskuddet til å møte dagen og ta i hardere på trening kommer og å føle på en større letthet i kroppen brer seg til så mye. Jeg vil si livskvaliteten øker med økt kondisjon.

Et grunnprinsipp å innstille seg på

Å gå fra mindre god til god form krever regelmessig fysisk aktivitet med økt puls over tid. Det er bare å tenke langsiktig og være innstilt på å prioritere økter uke etter uke. Ingen økter må være med blodsmak i munn. Og hver økt må absolutt ikke være med høy puls. Men i treningsopplegget ditt så må du sørge for at du gjennomfører flere økter hver friske uke, at du øker treningsmengden over tid, at pulsen går opp igjen og igjen og at du blir sliten. Kroppen skal utfordres, men må også lyttes til og få hvile, tøyning og helst styrketrening ved siden av.

Den første fasen er helt avgjørende for å lykkes. Her følger mine tips – måned for måned!

Slik går du frem for å nå kondistoppen i 2019:

  1. JANUAR (fase 1): Det første du skal gjøre er å etablere gode aktivitetsvaner. Sett av minst tre dager i uken hver uke i EN MÅNED. Uansett aktivitetsvalg, beveg deg så du får økt puls og blir andpusten deler av økten. Det viktigste i denne fasen er at du kler deg om for trening, kommer deg ut og i gang og gjennomfører. Ikke let etter fremskritt og resultater nå, gjør, gjør gjør! Utfordringen du må takle i denne fasen handler om å sette av tid og bruke tiden til trening, samt gjennomføre målrettet over tid!!!
  2. FEBRUAR (fase 2): Når vanene med tre kondisøkter per uke er etablert, kan du i februar begynne å øke mengden – ved å trene lengre av gangen. Enten du går raske turer, jogger, går på gruppetimer eller andre pulsgivende aktiviteter, går du bestemt inn for å øke antall minutter du holder på med anstrengelse og pulsforhøyende aktivitet. Holder det å forlenge en av øktene den første uken, starter du der, så forlenger du to økter uken etter og til slutt alle tre. Skritt for skritt. Utfordringen du må takle i denne fasen handler om å holde ut, ikke gi deg for fort selv om du kjeder deg, er sliten eller lengter etter andre ting.
  3. MARS (fase 3): Når du etter to måneder har etablert solide vaner med tre pulsgivende kondisjonsøkter per uke – på kanskje hhv 30, 45 og 60 minutter, kan du i mars begynne å pushe deg selv litt mer enn før under selve økten. Du tar i hardere, får høyere puls/intensitet og blir mer sliten. Økt puls kan man oppnå ved å jobbe med større bevegelser, store muskelgrupper og større andel av kroppen, ved å oppsøke brattere motbakker, velge mer kuperte løyper, høyere grad på mølla og ved å bevege seg med raskere fart og tyngre last. Utfordringen du må takle i denne fasen er å begynne å trå mer ut av komfortsonen der og da.

Her er det nok av utfordringer og øking av treningsmengde, MEN det begynner snilt og øker gradvis og i tråd med forskningsbaserte treningsprinsipper. Dette vil føles som en bra progresjon, jeg snakker av erfaring, og dette får du til!!!

Min oppfordring til deg nå er at du lager en personlig kondistreningsplan til deg ut i fra det jeg har skissert over. OG at du holder deg til den over tre måneder med fokus på gjennomføring og gradvis opptrapping som jeg anbefaler. Det er sannsynlig at du da vil få gode opplevelser, blod på tann og at trening gir mersmak. Ikke la deg friste, rive med og «løp løpsk». Da utfordrer jeg deg til «å holde igjen». Ta vare på lysten!!!

Da kan du glede deg til mestringsopplevelser, treningsglede, flyt og et glimrende grunnlag for å gå videre med entusiasme og høy motivasjon, og løfte fprmen ytterligere mot sommeren.

Slik blir det så fett å trene!!!!

Husk å lytte til kroppen – alltid! Dagsformen vil svinge og du må gjøre unntak fra planen. Men prøv å skille skulke-lyst og behov for hvile. Ta det siste seriøst. Det tjener du på og formen bygger seg likevel opp.

Lykke til og god start på kondisjonstreningen og veien til kondistoppen 2019!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *