3 veier til bedre kondis

codlingweb-3944

Har du lyst på bedre kondis? Når du har etablert gode aktivitetsvaner minst tre dager i uken, kan du begynne å tenke på effektivitet i kondisjonstreningen.

Her får du gode råd om hvordan du enkelt kan legge opp smarte og varierte treningsuker som gir god kondisjonseffekt. Rådene kan også hjelpe dersom du trener en del allerede men savner fremgang. Er du i form allerede kan du også push deg videre i enda bedre form ved å trene etter tipsene i dette innlegget.

Slik bedrer du enkelt kondisjonen

For å bedre kondisjonsformen trenger du ikke bytte til en annen treningsform hvis du liker det du allerede gjør, eller nødvendigvis endre måten du beveger deg på. Men du må øke treningsmengden! Enten du går raske turer, jogger, går på gruppetimer eller andre pulsgivende aktiviteter, kan du øke treningsmengden på tre ulike måter. Da er vel sjansen stor for at du kan klare å pushe deg selv litt mer enn før på minst en måte du ikke hater. Ikke sant? Og dermed vil du oppleve fremgang.

Les hvordan du kan øke treningsmengden på tre ulike måter under bildet!

«Kondisjon» er vår treningstilstand eller utholdenhet, og et mål på evnen til å utføre langvarig fysisk arbeid (aerob kapasitet). Kondisjonen bestemmes av hjertets evne til å pumpe blod ut til de arbeidende muskler og av musklenes evne til å forbrenne det tilførte oksygenet.

3 veier til økt treningsmengde og BEDRE KONDISJON:

  • Intensiteten: I kondisjonstrening vil økt intensitet si at du trener hardere, og dermed med høyere puls enn før. Økt puls kan man oppnå ved å jobbe med større bevegelser, store muskelgrupper og større andel av kroppen. Du kan og øke pulsen ved å oppsøke brattere motbakker, velge lengre og/eller mer kuperte løyper. Økt puls får du også ved raskere fart og tyngre last. Intensitet deles ofte opp i lett, middels og hard.
  • Varigheten: I kondisjonstrening vil økt varighet si at du trener lengre av gangen, og dermed holder på med anstrengelse og pulsforhøyende aktivitet flere minutter enn før. For eksempel kan du øke den totale tiden på økten, som fra 20 til 30 minutter eller fra 1 times langkjøring til 70 minutter. Du kan også øke den totale tiden du jobber med høy intensitet ved å legge til en et intervalldrag slik at det blir 5 drag og ikke 4. Og du kan øke enkelte perioder og drag der du jobber med høy puls, slik at hvert drag blir 3 minutter i stedet for 2 minutter. Eller du øker din aktivitetsmengde per uke med 10 minutter hver dag, eventuelt 70 minutter totalt.
  • Hyppigheten: Det vil si at du øker antall mosjons- eller treningsøkter per uke, måned eller år. Du øker altså treningsmengden ved å trener oftere.

For å pushe deg selv og øke treningsmengden kan du velge en eller flere av disse «måtene». Det beste er å variere. Men igjen – alt er bedre enn ingen ting. Gjennomføring er det avgjørende!

Jo hardere, jo lengre og jo oftere du trener, jo større treningsmengde og bedre kondisjon. For å bidra til variert trening og betydelig fremgang er det supert å øke på flere områder og gjerne veksle på hvilken av de tre faktorene du fokuserer på. Se på de som fine muligheter du kan velge mellom – ut i fra lyst, preferanser og dine svakheter og styrker. Hva passer for deg? På hvilken måte er du motivert for å gjøre en ekstra innsats?

Dagsformen kan selvsagt også være med på å bestemme på hvilket området du pusher deg selv den dagen.

Hvis du har mer enn nok med å komme deg opp av sofaen og gjennomføre trening, er det bedre å fokusere på det og se deg fornøyd med vedlikehold og å innarbeide vaner (hyppighet) og gjennomføring.

Uansett er det gøy å strekk seg etter nye mål, og ikke minst oppnå og oppleve enda bedre resultat:)

Lykke til og god fremgang til deg!

Snart er det helg og greier 🙂 Gleder meg veldig, for jeg skal eeendelig på convention på Norges Idrettshøgskole – årets høydepunkt på mange måter. Har du planer?

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *