Hjemmegym løser ikke alt!

Å ha et eget «komplett» treningsrom hjemme er flott og fint. For Frode og meg er det en drøm som går i oppfyllelse. Jeg vet mange er misunnelige og kunne tenke seg å ha det selv. Og jeg vet mange har det i mer eller mindre avansert variant og er superfornøyd med det.

Du sparer reisevei, kan trene når som helst, det er gratis (ja etter investeringen er gjort), utstyret har du hele livet, du kan trene usminket og uforstyrret, mens barna sover osv osv. 

Mye løser seg! 

Men før du renner over av misunnelse, husk at et hjemmegym løser ikke alt! Og at enkelt utstyr og en matte også fører frem.

Alt har sine fordeler og ulemper, det gjelder også det å ha treningsfasilitetene innenfor dørstokken.

Så hva løser det ikke? Hva er ulempene, svakhetene og manglene?

HJEMMEGYM LØSER IKKE DETTE:

  • Motivasjon: Det kan kreve vel så mye disiplin, vilje og motivasjon å gå ned i kjelleren å trene alene som å komme seg ut. Ja, det er kort vei til trening men like kort vei til sofa og TV. Husk det hjelper ikke å ha et flott hjemmegym hvis du ikke bruker det aktivt. Du må velge og prioritere trening like høyt som ellers.
  • Sosial tilhørighet: Å trene hjemme betyr og trene alene, og du får ikke et sosialt miljø, en tilhørighet eller kontakt med andre. Å trene alene 5 ganger i uken kontra å treffe treningskompiser 5 ganger i uken er STOR sosial forskjell og kan påvirke motivasjonen og den psykiske helsen negativt. Gruppetrening har mye sosialt for seg.
  • Naturopplevelser: Når du trener både styrke, kondisjon og bevegelighet hjemme mister du alle naturopplevelsene som du får om du driver med uteaktiviteter. Å bevege seg og trene i naturen har en magisk effekt; hodet klarnes, kroppen trives, tiden går fortere og motivasjonen til å holde ut og stå på øker. Det får du ikke inne hjemme!
  • Bevegelse i frisk luft: Å trene ute i frisk luft har også store fordeler mentalt, humørmessig og for hjernen. Hjemmetrening gir ikke frisk luft, ei heller dagslys.

Kanskje litt motiverende bevisstgjøring for deg som ikke har muligheten men som gjerne skulle hatt hjemmetreningsmuligheter?

Jeg mener ikke å snakke ned hjemmetrening, kjellergym eller treningsrom i heimen, og er ikke utakknemlig på noen måte. Jeg er lykkelig over muligheten jeg har fått nå og resten av tiden vi bor her. Jeg bare påpeker at heller ikke hjemmegym løser alt, og ønsker å balansere dette «godet» som flere og flere får i dag, men som slettes ikke alle har muligheten til selv om de ønsker det. Presset på å trene og den dårlige samvittigheten kan jo dessuten bli større i tunge perioder når treningen er så «forbasket» tilgjengelig?!!

Jeg mener at et hjemmegym kan og må (i mine øyne) kombineres og suppleres med turer, jogging og skigåing i skog og mark, trening med andre av og til og gjerne et drop-in på treningssenter og stimulerende gruppetimer i ny og ned. Eller boot-camper, yogatimer, crossfit-trening, dansetimer, klatring eller hva du nå enn liker 🙂 Fortsette det aktive livet uten for husets fire vegger selv om du praktisk talt kan «gå i hi»…

Enig?

Husk at det meste har både fordeler og ulemper – og at det smarte er å gjøre det beste ut av det uansett 🙂

Dessuten kan man få til mye ved enkelt utstyr hjemme på en treningsmatte, til og med kun med egen kropp!

Ha en topp onsdag!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *