Når vekten bare går oppover

Jeg lever virkelig på gode inspirasjonshistorier fra kretsen rundt meg om dagen og gleder meg på deres vegne over at gode, sunne og moderate livsstilsgrep – som jeg både sverger til selv og råder andre til innen trening og kosthold – «pays off» og fører frem!

Normalt så virker generelle råd fra fagpersoner innen kosthold og trening med god og merkbar effekt, ikke minst på sikt, selv om man uansett i perioder må vente tålmodig.

Jeg vet hvordan det er å få god respons på gode tiltak og gleder meg til å komme tilbake «dit».

I praksis er det nå (igjen) gått 6 uker uten trening for min del desverre. De to første ukene kunne jeg ikke trene pga sykdom. De neste 4 ukene var jeg og mest syk men da hadde jeg også tatt et bevisst valg om å nullstille meg helt og legge den elskede treningen min på hylla for en 200-dagers (28 ukers) periode. De siste ukene har jeg altså senket aktivitetsnivået strategisk og mindre motvillig enn noen gang, som et bidrag mot å bli frisk og komme ut av de kroniske helseproblemene. Fordi det er så viktig å bli frisk nå!  Jeg tror nå at pausen må til!

Frem til våren i hvert fall.

Med svingende aktivitetsnivå fra helt inaktiv i lange perioder til ivrig pånn med 4-6 treningsøkter i uken – har naturligvis også kaloriforbruket og dermed kaloribehovet vært uforutsigbart og opp og ned i disse årene.

I tillegg har kroppen oppført seg annerledes og uforståelig hva angår vekt. Det hele har blitt overraskende komplisert, noe jeg ikke så komme eller er så tilfreds med. Og jeg er mer ydmyk enn noen gang ovenfor personer som sliter med «at vekten ikke går ned uansett».  Fordi jeg har trent mye alltid har jeg også stort sett kunnet ha og verdsatt et avslappet forhold til mat og kost. Det går ikke lenger, desverre..

Enten jeg i løpet av de siste årene har gått inn for å motvirke vektoppgang eller motsatt – satt badevekten vekk og tatt fokuset bevisst bort fra det hele, for ikke å stresse kroppen mer enn det den allerede er belastet med, så har vekten gått saaakte men sikkert en vei…oppover.

Nå som jeg midt i det hele og på toppen av det hele selv har valgt å legge aktivietsnivået permanent på laveste nivå for helseflokens del, er det klart at jeg samtidig risikerer og sende meg selv, kroppen og vekten videre rett ut for stupet. Dette kan virkelig gå rett ned. Det vil si, vekten kan gå enda videre opp.

Klart det er kjipt å velge og trene og forbrenne mindre enn noen gang akkurat nå når vekten aldri har vært høyere og kroppen aldri har fungerte mer ulogisk. Klart vekten trenger treningen i tillegg til et sunt og moderat kosthold, selv om ikke kroppen i sin helhet gjør det.

En konflikt eksisterer helt klart!

Å vike fra beslutningen om å legge treningen på hylla på grunn av vekt og forfengelighet gjør jeg likevel ikke. NÅ SKAL JEG BLI FRISK og gjør alt jeg tror på for å lykkes med det! Og gi kroppen en god pause fra fysisk anstrengelse er en del av det. Det blir bare å gå lette turer en lang stund. Og gjøre jobben min, instruere og trene andre.

Da ser jeg egentlig bare to alternative veier videre;

  1. Jeg fortsetter å leve og spise sunt. Jeg fortsetter å være veldig bevisst på et moderat kaloriinntak. Jeg beveger meg lett daglig. OG SER PÅ AT VEKTEN SNIKER SEG VIDERE OPPOVER.
  2. Jeg tar fullstendig kontroll over kaloriinntaket ved hjelp av digitale verktøy og daglig registrering av mat/drikke inn og aktivitet. OG SER HVA SOM SKJER DA.

Sånn er det her – et riktig så glamorøst treningsblogger liv og en vedvarende dans på røde roser trening- og helsemessig – NOT!

Jeg jobber meg gjennom dette, men jeg håper det går lettere for deg? Og hvis det ikke gjør det, så håper jeg du også finner styrke og vilje til å komme deg gjennom. Og til å fokusere på alle fine og hyggelige ting ellers i livet.

Du – det er under to måneder til jul!!! Og jeg gleder meg og forbereder meg. Jeg går nemlig tidenes mest harmoniske og stressfraværende desember i møte i år. Med andre ord, jeg har litt julesyssler å gjøre nå på tampen av oktober, he he. Tenk at barnas julekalender er pakket og klar. Kos 🙂

God ukeslutt!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *