Det andre du må huske om sunn vektreduksjon

Hei og hopp fine dere!

Når man skal ned i vekt og kaloriforbrenningen ved fysisk aktivitet skal være større enn kaloriinntaket via mat/drikke, er ett tiltak å øke det fysiske aktivitetsnivået. Det kan økes på kort og på lang sikt.

I dag skal jeg ta for meg det siste, nemlig hvordan du øker «hvileforbrenningen» og dermed også den totale kaloriforbrenningen. Både kvinner og menn taper muskelmasse med alderen og har derfor nytte styrketrening for å unngå å legge på seg. Kvinner har dessuten også gjerne lavere forbrenning enn menn, og må dessverre jobbe enda mer for forbrenningen og normalvekten.

Hvileforbrenning er den delen av den totale energiforbrenningen i kroppen som omfatter kroppens opprettholdelse av grunnleggende funksjoner som å puste, fornye celler, justere hormonnivå osv – når du er i hvile. JO høyere hvileforbrenning du har, jo forbrenner du også når du IKKE trener.

Les tidligere livsstilsråd: Det første du må huske om vektreduksjon; Innta færre kalorier enn du forbruker

Det er flere måter å øke den totale forbrenningen på, som jeg kommer tilbake til i fremtidige innlegg, men denne uken handler altså kun om å øke hvileforbrenningen, og rådet er;

Tren mer styrke!

Muskler forbrenner mer energi enn fett gjør og dermed øker hvileforbrenningen ved økt styrketrening. Men du må holde på en stund før du kan forvente en effekt på selve vekten.

Det er naturlig og fordi muskler veier (også mer enn fett), så når du begynner du å trene styrke og øker muskelmassen, så vil vekten også øke. Men det er gjerne midlertidig, da døgnforbrenningen etter hvert øker, du oppnår negativ energibalanse og vektpilen går ned.

Ved regelmessig styrketrening over tid har du en stabilt høy hvileforbrenning, som gjør det enklere å gå ned i vekt og holde vekten stabil. Muskler tar også mindre plass enn fett, så en langsiktig effekt av styrketrening er også en mindre kropp, og smalere midje.

Styrketrening er derfor et effektivt bidrag for den som vil varig ned i vekt!

Styrketrening på kort sikt gir ikke så høy forbrenning. Dvs du kan ikke forvente høy forbrenning i selve økten. Pulsen øker ikke slik som i en kondisjonsøkt, det er heller ikke hensikten. Du skal utføre muskelstyrkende øvelser som gir deg økt muskelmasse og økt døgnforbrenning på sikt. Det er hensikten med styrketrening i forhold til vektreduksjon. Derfor må du ha lengre perspektiv en fire uker.

For å få gjennomført anbefalt mengde styrketrening per uke kan du bli med i min online styrketrening og få hjelp til å komme i gang, veiledning i å trene riktig, samt få servert et ferdig opplegg over tid.

MELD DEG INN HER

Neste uke dreier ukens livsstilsråd for vektreduksjon seg om totalforbrenningen og hvilke ulike tiltak man kan ty til for å lykkes med vektmålet.

Følg med på bloggen for nyttige tips om vektreduksjon og vektstabilitet! Og har du spørsmål du ønsker jeg skal ta opp, så send meg en mail; trine@trinestreningsglede.no

Lykke til!

Trine 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *