Tren for å takle sosial angst bedre!

VG skriver en lengre sak her med 6 tips mot sosial angst men nevner ikke betydningen av fysisk aktivitet. Alle får det bedre av å trene, og vi vet at angstlidelser forekommer oftere blant inaktive enn aktive. Det er også veldokumentert at etter fysisk aktivitet ser man en midlertidig reduksjon av situasjonsangst.

Derfor synes jeg det er så naturlig å ta med trening og fysisk aktivitet blant slike tips, ikke minst fordi trening er enkelt, gratis, har så mange gode effekter og anbefales uansett!

Så jeg gjør det i dagens innlegg her. Før jeg skriver videre skal det sies at den vitenskapelige dokumentasjonen generelt av hvordan fysisk aktivitet påvirker angst er begrenset.

Men det finnes både fysiologiske, nevrobiologiske og psykologiske hypoteser om hvordan fysisk aktivitet påvirker angstnivået, og ettersom så mye som rundt 20 % av alle mennesker på et eller annet tidspunkt vil få en angstlidelse, så synes jeg det er interessant å se på disse hypotesene.

Under bildet kommer de, oppsummert fra en oversikt i Aktivitetshåndboken fra Helsedirektoratet;

Slik påvirker fysisk aktivitet angstnivået

BEDRE FYSISK FORM

Personer som er i god form har generelt bedre helse og større motstandskraft mot belastninger. Når veltrente personer skal takle dagliglivets belastninger tar de i bruk en lavere prosent av den totale hjertefrekvensen, og hjertefrekvensen normaliseres raskere etter belastning.

PÅVIRKER ANGSTSYSTEMENE I HJERNEN

Fysisk aktivitet påvirker nivåene av dopamin, serotonin, nor-adrenalin og gamma-aminosmørsyre, dvs signalstoffene i hjernen som er utganspunktet for medisinsk behandling av angstlidelser.

BEROLIGENDE EFFEKT   

Ved fysisk aktivitet øker utskillelsen av betaendorfiner, som kan ha en beroligende effekt.

REDUSERER STRESSNIVÅET

Fysisk aktivitet reduserer aktivering av hypotalamus-hypofyse-binyrebark-aksen som spiller en viktig rolle i reguleringen av stressrespons.

DEMPER DE KATASTROFALE REAKSJONENE

Ved fysisk aktivitet får man kroppslige reaksjoner tilsvarende reaksjoner som den med angst til vanlig kan fortolke på en katastrofal måte, som for eksempel hjertebank. Ved å drive med fysisk aktivitet kan man venne seg til fortolke hjertebank og andre reaksjoner på en mindre katastrofal måte.

VIRKER DISTRAHERENDE

Ved fysisk aktivitet ledes tankene bort fra angst og bekymringer, som en positiv distraksjon. Kanskje spesielt ute hvor sansene stadig får noe nytt å ta innover seg?

♥♥♥

Tren og beveg deg så regelmessig du kan. Det gjør deg garantert mer robust! Alle får det bedre psykisk av å trene. Les mer om dette i eget innlegg her.

Del gjerne innlegget med din venner, kanskje du eller noen er blant de mange som sliter med angst og som kan bli motivert til å bruke fysisk aktivitet forebyggende eller sammen med behandling.

God onsdag!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *