10 «kom i gang»-tips til deg som vil i form

Klart vi skal i gang skikkelig når ferien er over. Der kan bli tungt, spesielt etter årets lengste ferie og pause fra hverdagen og den vante treningen?

For at forsøket på å komme i bedre form verken skal bli ekstremt eller halvhjertet og renne ut i sanden etter et par uker, kan det være smart å tenke litt på hvordan man går frem. Jeg har mye erfaring med å «restarte» treningen nå pga sykdom, og kan si at min strategi funker hver gang.

Jeg har lyst til å dele noen gode tips som jeg tror kan bidra til en myk, lystbetont og gjennomførbar overgang for deg – til solid, regelmessig og bra trening i høst – som igjen får deg motivert lenge og dermed i knallform på litt dikt.

Den mentale tilnærmingen din er et viktig grunnlag for en vellykket treningsperiode; 

Planlegging og tydelig prioritering. Å være målrettet men fleksibel. Å tenke langsiktig men handle her og nå. Å tørre og tenke stort men gjøre det enkelt. Samt balansere iherdig innsats og tålmodighet. 

Når hodet er med deg kan du starte med selve gjennomføringen. 

I den første fasen av en «ny» treningsperiode fokuserer jeg alltid ekstra mye på trivsel, mestring, glede og gjennomføring. Det er strategisk ovenfor meg selv. Når jeg skal i gang og først har bestemt meg for regelmessig trening spør jeg ikke meg selv fremover og underveis om «har jeg lyst til å trene i dag?». Jeg har jo tatt en beslutning. Alt handler da om å gjør noe og få en økt som gjør at jeg vil på trening snart igjen. Når dette er sagt så er det samtidig kjempeviktig å lytte til kroppen og luke ut dager hvor kroppen eller hodet trenger hvile. Dette skal jeg jobbe litt ekstra med i høst.

Å klare lese sin egen tilstand og skjønne forskjellen på «når hodet prøver å finne en unnskyldning for ikke å trene» fra «når kroppen gir signaler om at den trenger hvile», kan helt klart være en utfordring. Men det er viktig å lære seg, hvis man vil redusere graden av treningsdropp. 

Det er i den andre fasen av en treningsperiode det handler mer om å pushe seg gjennom de mest effektive metodene, øktene, øvelsene osv. Når rutinene sitter som støpt, når grunnlaget er lagt og når motivasjonen og interessen for å trene ser ut til å vedvare. Da hører det selvsagt også med å lytte nøye og oftere til kroppen og enkelte dager vurdere en hviledag selv om det stod trening på planen.

En annen viktig ting til når du skal i gang å trene, er å konsentrere deg om DEG. Glem alle andre og tråkk opp din sti. Test deg selv og formen din først som sist sånn at du kan sammenligne deg med deg selv etter hvert. Ikke andre!

Mine 10 tips til å komme i gang med treningen:

 1. Start pent og rolig den første uken. For eksempel gå tur i raskt tempo. Begynn å bruke sykkelen.
 2. Begynn på riktig nivå. Start på et nybegynnerkurs hvis du er ny eller utrent. 
 3. Ta en test av formen (for eksempel rundetid, midjemål, vekter du løfter) uansett form, og sett deg et hovedmål og noen delmål som du kan bruke som en guide og motivasjon underveis.
 4. Vær tålmodig og bestemt. Ta deg tid til å innarbeide nye rutiner og tenk gradvis overgang i alt du gjør. Start for eksempel med faste, lette treninger et par dager i uken til det blir en vane.
 5. Øk gradvis. For eksempel fra flate turer til mer kupperte, fra korte til litt lengre, fra rolig tempo til litt raskere, fra ren gåing til innslag av jogging. Og fra lette styrke øvelser til tyngre.
 6. Velg enkel, tilgjengelig og lystbetont trening for deg. For noen er det raske turer, for andre er det yoga, sykling, svømming, jogging eller styrke etter instruksjon på Facebook live.
 7. Bruk store muskelgrupper i hele kroppen og øk forbrenningen. For eksempel rask gåing, jogging, dans eller sykling. Tren styrke for rumpe, lår, rygg og bryst i startfasen.
 8. Sørg for fremgang. Cirka etter to måneder med regelmessig trening må det endringer til. Aktiviteten må oppleves som anstrengende og gjøre deg svett og andpusten fortsatt! Hva må da justeres? Endre igjen etter to nye måneder.
 9. Belønn deg selv når du når delmålene eller ser fremgang, for eksempel ved å si pene ting til deg selv eller å gi deg selv nytt treningstøy, en gave eller en opplevelse du ønsker deg.
 10. Suppler noen faste treningsøkter i uken med hverdagsaktivitet, for eksempel til og fra jobb, og boost fremgangen på en variert og skånsom måte. All bevegelse teller!  

Ønsker deg en start så god at du ønsker å fortsette. Klarer du skape deg det, hjelper du deg selv over den tyngste kneika. Vær litt tålmodig!

Masse lykke til!

Hilsen Trine 🙂

Følg gjerne Trines Treningsglede både her, på Facebook og på Instagram for mer inspirasjon!

Treningsgruppene mine kan du lese om HER

2 kommentarer

 1. You ought to be a part of a contest for one of the highest quality websites
  on the web. I’m going to recommend this site!

  1. Trines Treningsglede

   Thank you, how did you discover http://www.trinestreningsglede.no?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *