Løp på stranden – få stor effekt

Har du mulighet til å løpe (eller gå) på stranden i sommer? Gjør det! Å forflytte seg i sand er nemlig svært effektivt, både forbrennings-, kondisjons-, styrke-  og teknikkmessig. Og da er det ikke så lage økten som skal til. Det passer vel bra i ferien?

Her kan du lese om hvorfor løping i sand er så effektivt:

Stranden er et fantastisk treningssenter fordi den løse sanden utfordrer kroppen på en ekstra og annerledes måte som gjør deg sterkere, raskere og mer andpusten samtidig som den reduserer risikoen for skader.

Det kan bære litt utfordrende å få til effektive fraspark fordi sanden gir etter og derfor kan det bli mye «hælløping». På den annen side, er underlaget mykt og variert for hvert tråkk, så det er jo ikke like utfordrende for kroppen å lande på hælen.

Det du skal huske på alltid er å tilnærme deg nye bevegelsesformer gradvis. Når du ikke er vant til å løpe på stranden skal du starte forsiktig og øke gradvis på som med alt annet, for å unngå overbelastning og skader.

Sterkere

Bevegelsene og forflytningen i sand styrker løpemuskulaturen generelt på en annerledes og mer intensiv måte. Så sant du går gradvis til verks og ikke overdriver, så bygges det overskudd i musklene. Nærmere bestemt blir hovedmusklene i løping – ben og rumpe – betydelig utfordret og styrket når du løper i sand.

Bedre teknisk

Du får automatisk en mer dynamisk og eksplosiv løpestil med mer kraft i frasparket, lengre svevefase og høyere fart. Du bedrer dermed teknikken, noe du vil merke når du kommer på asfalt igjen.

Økt kaloriforbruk

Å løpe på sand øker dessuten kaloriforbruket, på grunn av ekstra muskelarbeid som det myke underlaget tvinger deg til å utføre. Selv om du føler deg klønete, og at du sliter deg fremover med treg fremdrift så brenner du kanskje 10–20 prosent flere kalorier enn på asfalt eller mølle.

Sterkere mage/kjerne

Når sanden gir etter under føttene for hvert fraspark, styrker du dessuten magen/kjernen og du får spenstigere hoftebøyere. En sterk kjerne bedrer igjen løpeteknikken og effektiviteten.

Sterkere rumpe

Rumpa utsettes også for hardt arbeid nor du løper på sand, og det resulterer i vesentlig sterkere rumpemuskler på ganske kort tid. Og igjen går du et kraftigere og mer spenstig fraspark i løpingen din generelt.

Sterkere lår

Også lårene da, de får også kjørt seg hardt. Når du løper på asfalt så utsettes primært musklene på forside lår. Men i sand så må baksiden også jobbe hardt for å løfte foten fra bakken/sanden, og styrkes dermed mer enn ellers. Det er å trakte etter for å forebygge typisk ubalanse og skaderisiko ved vanlig asfaltløping.

Sterkere ankler

Og sist men ikke minst anklene og musklene rundt her. Den løse sanden stiller høye krav til stabilitetsstyrke i føtter og ankler, og styrken bygger seg raskt opp. (Men ikke gå for hardt ut eller overdriv). Dette forebygger overpronasjon og de plagene som følger med det og overtråkk og bidrar til mer kraft til frasparket, og raskere løpeteknikk.

Ny opplevelse

Å trene på ferie gir uansett hvor nye treningsopplevelser. Å løper du der du er og for eksempel på stranden, så vil du garantert se nye ting og oppleve mye fint og sikkert vakkert. Benytt sjansen. Se omgivelsene i fart.

Variasjon

Ferietiden og det å reise bort er en ypperlig anledning til å varierer treningen uten å tenke over det. Bare tren der du er og jeg er sikker på både kropp og sinn får en litt annen utfordring, belastning og opplevelse. Variasjon i treningen er viktig både for progresjonen og for skadeforebygging.

♥♥♥

Med andre ord – vamos a la paya – og kom i knallform i ferien! Det trengs ikke lange økten for å få utbytte. Stranden blir litt som en motbakke, alt utfordres straks og økta blir slitsom, kjapp og effektiv.

Og så kan du jo bare hoppe tett uti etterpå?!!!! Og kose deg resten av dagen. Vi snakker full pakke, treningsglede og balansert ferie 🙂

God sommertrening der du er!

Trine

Tren styrke hvor enn du er med mine treningsgrupper online – les mer og MELD DEG INN HER

Min Facebook-side finner du HER 

Min Instagram finner du  HER 

Kontakt meg: trine@trinestreningsglede.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *