Barnevennlig fottur på Solstien – fra Rjukan til Hardangervidda

Solstienblomster

For turglade barnefamilier som er i nærheten av Rjukan vil jeg på det varmeste anbefale en halv dag på Solstien. 

Den vakre turen (som vi gikk i rik blomsterflora på sommerstid) er kun 4,3 km lang og tar deg til flotte Hardangervidda.  (Solstien er den korteste turen fra Rjukan og inn på Hardangervidda.)

Turen eller rundturen – du kan velge – er lett og familievennlig. Fra dalen i Rjukan tok vi Krossobanen opp til Gvepseborg 886 meter over havet der turen på Solstien starter. Gøyal start for barna! 

gondoltoppen

Hvis du tør å se ned får du oppleve den flotte utsikten allerede på vei opp i gondolen. For vi som har høydeskrekk derimot og som kun ser oppover, kommer den mektige utsikten du får når du går av banen brått på. Det gjør ikke synet av Rjukan, Gaustatoppen og Hardangervidda på en gang noen mindre nytelsesfullt. 

Utsiktgondol

Når du går av Krossobanen på toppen kommer du til en cafe. Der starter også fotturen – med passe stigning for en gjeng med både store og små.

Vi var på tur med to toåringer som primært satt i bæremeis og to fireåringer som vil og klarer å gå mye selv, men som også trenger å slappe av på skuldrene innimellom. Turen ble veldig positiv for barna.

Trinemmd

Spesielt etter noen hundre meter oppover på grusvei ble de største barna ivrige og spratt oppover som geiter. For da kommer man til en lang, vakker og forseiggjort steintrapp som ble  bygd i 2010. Den synes de var fin. Og jeg er helt enig, selv om jeg var mest bergtatt av alle de vakre, fargerike blomstene som rammet den inn.  

Solstientrapp

Til og med Didrik som var to år ville gå selv da vi kom til den.

Didrikgar

Før det var opp på mamma eller pappas rygg igjen…

FrodeogDidrik1

På veien opp den lange steintrappen, tok vi en stopp på et flott utsiktspunkt. Opp med matpakker til all som var sultne. Og kakao til de som liker det.  

Rast1

De små fikk også strukket på kroppen og brukt beina litt. De fant også tonen med en meget sosial sommerfugl før det bar opp i bæremeisen igjen og videre opp til toppen av Solstien.

SommerfugltreffSommerfugl

På toppen av steintrappen kom vi til utsiktspunktet på en kanonstilling fra 2. verdenskrig. Toppen var veldig fin med utsikt 360 grader. Men nytelsen var ikke den store, for det var så irriterende fullt med mygg. Uventet at det var mest mygg på det høyeste punktet på hele turen! Det pleier nok ikke å være sånn, men denne dagen var det nesten vindstille. 

Etter litt speed-nyting av utsikten over vidda…

MagnusSolstien

…litt kosing, tulling og speed-knipsing av bilder…

Trineogbarna2

…bar det nedover til rasteplassen igjen. Vi likte oss bedre der uten så mye mygg. 

Vi – eller det vil si 4-åringene som fikk velge – valgte å traske den samme stien ned igjen. «Den turen var jo så fiiin». Vi kunne gått en annen vei ned og fått en rundtur. Så den har vi til gode.

Tiden går med små ben og stor nysgjerrighet på tur. Da vi kom ned til cafeen og Krossobanen, var klokken godt over middagstid. Så vi bestemte oss for å glemme pannekakene på hytta og spandere på oss en middag her. Det var siste middag med gjengen og ble en koselig avrunding i supre omgivelser.

TrineogGaustatopprn

Jeg fikk servert utsøkt fjellørret og deilig is til dessert. Nam nam..etter fin turdag.

Så bar det ned med gondolen og så få alle de små inn i bilsetene sine – med et håp om at de sovnet på vei hjem. Men nei. Oppspilte og frydefulle var det en livlig biltur og hjemkomst på hytta. Men jeg skal love deg de sovnet fort og sov tungt når hodet først traff puta. 

Turen kan virkelig anbefales! Les mer om Solstien her! 

Den må også være veldig fin om høsten!

Hilsen Trine 🙂

Foto: Randi Helen Gran og Frode Semb

Min Facebook-side finner du HER 

Min Instagram finner du  HER 

Mine treningsgrupper/kurs med PÅMELDING finner du HER

Kontakt meg: trine@trinestreningsglede.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *