Råd om løpsteknikk og forebygging av løpeskader

#reklame

– Det er like mange løpsteknikker ute og går som det er personer ute og løper, startet Anette Bø Skogli med i foredraget torsdag kveld.

Sammen arrangerte Senterklinikken fysioterapi & naprapati og Trines Treningsglede gratis fotevaluering på klinikken etter et foredrag om løpeglede, løpeskader og løpsteknikk.

Naprapat ved Senterklinikken Kristine Kopstad Grønnern vurderer foten til en løpeinteressert ung mann som deltok på foredraget vårt.
Fysioterapeut Anette Bø Skogli vurderer føttene til en kvinne som møtte opp på Senterklinikken for gratis foredrag og sjekk.

Anette har master i idrettsfysioterapi fra Norges Idrettshøgskole og ga oss et lærerikt foredrag om løpsteknikk og om hvordan vi kan forebygger løpeskader, sammen med naprapat Kristine Kopstad Grønnern etter mitt innlegg om løpeglede.

Her er de viktige tiltakene oppsummert:

RIKTIG LØPETEKNIKK

Til tross for at vi alle er ulike og må finne vår egen løpestil, så finnes det råd om hvordan den generelle teknikken bør være, og Anette understreket at det er viktig å forsøke å jobbe med dette for å få god løpsteknikk. Her kan du se korte tips fra Anette om riktig løpeteknikk:

GRADVIS OPPTRAPPING

Treningen bør trappes opp gradvis. De fleste skader skjer etter brå økninger eller endringer i treningen. Dette kan man unngå ved å gi kroppen tid til å tilpasse seg. – Du blir mer motstandsdyktig mot skader hvis du er i god form. Samtidig øker skaderisikoen hvis du trener mye. Viktig å finne den riktige balansen, rådet Anette.

STYRKETRENING

Styrketrening øker prestasjon og reduserer skader i idrett, vi tror det også kan overføres til løping. – For å forebygge skader er det viktig med god styrke og nevromuskulær kontroll, da tåler man større treningsmengde og det betyr bedre prestasjoner, ifølge Anette.

JEVN TRENINGSBELASTNING

Det er bra ikke å ha for mye svingninger  i den ukentlige treningsbelastningen.

Kristine deler treningsbelastning inn i to typer; intern belastning og ekstern belastning. Ekstern belastning er objektive mål som distanse, hastighet, tid osv. Intern belastning er den individuelle responsen på denne belastningen. – Det er flere faktorer som påvirker hvor mye belastning en utøver tåler for eksempel styrke, nevromuskulær kontroll og BMI, forklarte Kristine.

TA UTGANGSPUNKT I FORMEN DIN

Det er viktig å justere belastningen etter hvilken form du er i. Er du nybegynner og utrent, følg gjerne joggeprogram for nybegynnere!  Har du løpevaner allerede, prøv gjerne joggeprogram for aktive mosjonister!

TA SPESIELLE HENSYN ETTER SKADE

Skal du tilbake til løping etter skade er det viktig å gjøre ting riktig. Sørg for korrekt rehabilitering samt langsom og kontrollert tilbakevending til løping, gjerne i samråd med fysioterapeut/naprapat.

SERIØST INTERESSERT I LØPING: Samtlige 21  som hadde meldt sin ankomst dukket opp på Helsetorget på Sandvika Storsenter. Kjempegøy!

♥♥♥

Håper dette var til nytte, og spør dersom du lurer på noe rundt løpsteknikk, så skal jeg eller Senterklinikken nok kunne svare.

Ha en topp helg!

Trine

Mine treningsgrupper/kurs med PÅMELDING finner du HER

Min Facebook-side finner du HER 

Min Instagram finner du  HER 

Kontakt meg: trine@trinestreningsglede.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *