Veien til løpeglede – 7 steg

Tusen takk til dere som kom på foredrag om løpeglede, løpsteknikk og løpeskader på 

Senterklinikken i går. Håper det var lærerikt! Vi koste oss veldig og satte stor pris på at dere tok turen.

Jeg tenkte å dele de viktigste stegene til løpeglede med alle mine lesere, for jeg vet mange har glede av litt inspirasjon til å komme i gang eller holde i gang over tid!

Rådene jeg har satt opp er basert på min egen erfaring, fokus på varig motivasjon og på treningsfaglig kunnskap.

Som jeg fortalte de oppmøtte i går så har jeg aldri vært noen «løper». Jeg hatet 60 meteren på skolen, husker bare blodsmak i munn og beinhinnebetennelse fra løperunder på asfalt og søkte heller mot ballsport, dans, morsomme gruppetimer på Sats og lange sykkelturer.

Men etter hvert som jeg ble voksen, yrkesaktiv og skulle gifte meg og bygge hus samtidig, så tvinget det seg frem en mer tidseffektiv treningsform som kunne gjøres hvor som helst, når som helst og gjerne sammen med Frode – så vi kunne planlegge bryllup og hus mens vi trente.

Løping!

Kort fortalt så bestemte jeg meg våren 2010 for å gi løping en ny sjanse, satte et mål om å løpe en mil på en time innen 3 måneder – bryllupet 31.juli 2010. Jeg satte i gang og nådde mål – NESTEN.

Jeg gikk fra to raske gåturer i uken rundt Sognsvann våren – med innslag av blytunge joggeperioder, til å føle at jeg fløy over bakken deler av milen jeg løp sammenghengende dagen før bryllupet på en time og ett minutt. 

Jeg glemmer aldri denne følelsen, som alle , og man kan få den igjen og igjen.

Denne sommeren kom jeg i skikkelig løpeform for første gang i mitt liv, samtidig som jeg holdt meg skadefri og jeg ble skikkelig glad i å løpe en gang for alle.

DETTE ER DET VIKTIGSTE JEG FOKUSERTE PÅ på veien til løpeform med løpeglede:

1. HADDE ET ENKELT OG KONKRET MÅL

Jeg satte et konkret mål for løpeformen innen en bestemt dato. Jeg valgte 1 mil på 1 time innen 3 mnd. Å nå målet (med minus ett min) ga et «kick» og en enorm følelse av mestring og gledeMålet på sikt ga meg også en retning og noe å strekke meg etter underveis.

Utfordring til deg: Tenk gjennom hva det er du vil at løpingen egentlig skal gi deg?Skriv målet ned og bestem datoen det skal være oppnådd.

Eksempler på andre konkrete mål:

1. Løpe KK-mila (10 km) sammenhengende 1.september.
2. Gjennomføre KK-mila på under 70, 60 eller 50 minutter eller annet.
3. Løpe variert 3 ganger i uken i 3 måneder.
4. Gå ned 5 kilo på 10 uker.
2. STARTET FORSIKTIG

Den vanligste feilen og som fører til løpehat og treningsdropp er å gå for hardt ut. Det er ikke bare ord! Jeg startet så forsiktig, enkelt og lystbetont som å gå og jogge om hverandre sånn at jeg klarte å gjennomføre og hadde lyst igjen. En god start med positive opplevelser øker sjansen for at du kommer over første kneika, får mersmak og får sving på rutinene. Jeg fortsatte å gå/løpe ukentlig.

3. ØKTE PÅ GRADVIS

Da faste løperutiner som jeg trivdes med hadde satt seg ukentlig, begynte jeg å tenke fremgang, progresjon og økt løpemengde. Det er 3 måter å øke mengden på, og med tanke på både formforbedring, skadeforebygging og motivasjon/løpeglede, anbefaler å øke i denne rekkefølgen, slik jeg gjorde:

1 Øk antall økter per uke/måned (hyppighet).

2 Øk antall minutter du løper (lengde på økt).

3 Øk hvor hardt du trener/hvor høy puls du løper med (Intensitet).

4. BEGYNTE Å VARIERE LØPINGEN

Å løpe samme runden, i samme farten, de samme dagene, uke etter uke rundt Sognsvann ville vært for ensformig for kroppen og formen og «drepende kjedelig»for hodet. Dette visste jo jeg også fra læreboka så etter hvert som ukene gikk begynte jeg å variere øktene. Jeg tenkte variasjon mtp øktlengde, løperuter, underlag, omgivelser, hastighet og type økter. Det ga både fremgang og en morsom treningshverdag.husk å variere!

5. GA MEG EN UTFORDRING AV GANGEN

Etter hvert ble det viktig å pushe seg videre ut av komfortsonen men uten å gape for høyt og tape motivasjon. Jeg fokuserte på en utfordring av gangen, og var ikke så nøye med resten bare jeg gjennomførte løping. Jeg satte ofte ett konkret delmål for økten. For eksempel:

1. Denne uken skal jeg gjennomføre EN økt mer enn jeg pleier.
2. I dag skal jeg holde ut lengre enn jeg har gjort før.
3. I dagens økt skal jeg jobbe med høy intensitet i 16 minutter til sammen.
4. OBS! Det kunne også være i dag skal jeg«løp uten noe mål og mening».
6. IKKE GI DEG

Som med alle andre endringer, innebærer et treningsprosjekt motgang, nedturer og dårlige dager. Det vil komme uforutsette hindringer i veien, det vil bli ubehagelig, det vil koste deg krefter, du må grave etter motivasjon og fremgang vil utebli i perioder. Men den som ikke gir seg, kommer i mål. I perioder hvor alt er «dritt», vær fleksibel og spør det heller «hva kan du tenke deg å trene i dag?». Hvis du gjennomfører noe likevel, så får du uansett gode følelser med deg selv og så kommer resultatene plutselig skyllende når du venter det minst.

7. FINN DIN VEI

Ikke la deg presse av andre eller annet. Løp og konkurranser er i vinden. Metoder og regimer flagges høyt. Det er ikke måte på hvor mye smarte treningstips og bra utstyr som florerer. Husk at trening, løping og løpeglede kan strippes helt ned til deg og et par løpesko der du trives best. Finn din vei, sørg for at du løper på en måte i dag som gjør at du får lyst til å løpe igjen i morgen, uke etter uke, måned etter måned, år etter år.

TUSEN TAKK FOR AT DU LESTE ALT 😊

Snart skal du også få de gode og faglige tipsene om løpsteknikk og løpeskader som Senterklinikken snakket om på foredraget i går kveld 👍 I tillegg næmer det seg slipp av egne løpeprogram for deg som skal trene deg opp mot 10 km (og 5 km) og halvmaraton i sommer/høst! DET ER LØPETID – Følg med på bloggen! 😊

God helg!

Klem Trine

Senterklinikken har et kommersielt samarbeid med Trines Treningsglede

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *