Hvem har influencer-ansvaret?

Debatten om kroppspress løftes for tiden i stadig flere store medier, og til et høyere nivå enn «påkledd kontra avkledd» enkeltprofil i sosiale medier.

Bra og viktig!

Et spørsmål man så smått har begynt å diskutere er hvor ansvaret ligger når influencere påvirker sitt publikum – spesielt med et usunt kroppspress (og evt annet negativt press).

Er det hos influenceren selv? Eller kanskje også bloggnettverket eller plattformen influenceren tilhører? Kanskje er det på tide å stille annonsørene til ansvar og?

Eller må publikumet selv ta ansvar? Må hver enkelt bruker av sosiale medier selv styre hva man konsumerer og hvem man følger? Uansett hvor ung man er? Eller er det foreldrene i mange tilfeller?

Må til og med politikerne «ta i» bloggverdenen nå? Og må forskning til? Kunnskap?

Jeg mener ansvaret må deles og spres. Og Kjedelig nok. Over hele fjøla. Ingen parter kan fraskrive seg ansvar. Og nevnte parter som har vært minst i søkelyset bør kanskje stilles mer til ansvar? Forløpig synes enkeltprofilene å være i skuddlinjen. Det må uansett en stor jobb og et stort samarbeid til i samfunnet. Hvor vil man at denne bransjen skal ta veien?

Og en del individider kan ta et oppgjør med seg selv og bruk av sosiale medier straks for eget beste. Kanskje må en del ha profesjonell eller voksen hjelp til dette. Hva ønsker man å inspireres av? Hva og hvem skal man la seg påvirke av? Hvor mye skal some fylle tiden? Hvilke grep må så tas for å beskytte seg selv?

Vinnerne i dag – er det de som sitter på toppen og drar inn de store summene? Godt voksne menn? Taperne – er det de svakeste mottakerne som lar seg lettest påvirke av det verste budskapet? Unge jenter?

Apropos likestilling, #meetoo, maktmisbruk, aldersforskjell osv…

Psykisk og fysisk usunn påvirkning er det jo ingen som ønsker seg eller sine døtre og jeg mener det sterkeste våpenet for selvbeskyttelsen er trygghet og god selvfølelse. Jo sterkere selvfølelse jo mindre utsatt og upåvirkelig av negativ, usunn og i verstefall sykeliggjørende input.

Men skorter det på trygghet og god selvfølelse så er vel ikke det noe man kan skaffe seg over natten? Absolutt ikke, dette er vel noe som foreldre spesielt og oppvekstmiljøet ellers gir oss over lang tid fra vi er små. Og som vi som foreldre kan fokusere på ovenfor våre barn hele veien for å gi så god balast og robusthet som mulig.

Men er man ung, usikker og ekstra utsatt for press og påvirkning i dag, hva gjør man hvis man vil få det bedre?

Ikke lett, ikke en fasit for alle og ofte lettere sagt enn gjort. Men kanskje å beskytte seg?

Uansett hvilke tiltak som kommer i hvilket tempo på politisk eller andre nivået, ville jeg sporenstreks rådet min datter til å rydde opp i Instagram og andre some kanaler, nedtone livet på sosiale medier betraktelig og om nødvendig kutte det ut og fokusere på det virkelige liv. Alt som er ekte! Ting vi vet bedrer den psykiske helsen. Å ha et sosialt liv, drive med lystbetont fysisk aktivitet, være i jobb, oppleve ekte utfordringer og mestring, leve sunt, vektlegge gode relasjoner, frisk luft, dagslys osv…I håp om at det kan påvirke i positiv retning på sikt.

Et ekte liv som gjør det normalt og mulig å være imperfekt, betydningsfull i hverdagen og hvor det er revnende likegyldig hva som skjer på Instagram.

Takk for at du leste og del gjerne!

Hva mener du?

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *