Hemmeligheten bak en gjennomførbar ukeplan

Årsplan, periodeplan og månedsplan er smart å lage seg, men har null verdi uten en ukeplan. Og den må i tillegg være gjennomførbar!

Jeg mener fast bestemt at en skriftlig variant er det beste. Uker uten innimellom – når du faktisk ikke rekker å sette opp – går også helt fint om du ikke henger deg for mye opp i detaljer.

Ukeplanen er den som virkelig «closer» avtalene du har med deg selv. Den hjelper deg til å trene det du faktisk har bestemt deg for må til hvis du skal nå målet ditt. Dersom du ofte ikke holder ukeplanene kan du skrinlegge de større planene. Det som skjer uke etter uke danner grunnlaget for trening over måneder og år. Grunnformen og rutinene som virkelig gjør noe med formen.

Avvik fra planen innimellom har dog lite å si for en mosjonist, og jeg anbefaler å bruke planer veiledende 🙂 Selv hadde jeg store planer om å trene både lørdag og søndag i uken som var, mellom kickoff, 40-årslag og Barnas Holmenkolldag, men det hadde jeg ikke energi til. Noen ganger vet man ikke dagsformen frem i tid når man planlegger, og justeringer må det være rom for.

Mer om ukeplaner…En ukeplan gir en samlet og konkret fremstilling av treningen du skal gjennomføre i løpet av uken som kommer. Likevel er den grovere enn øktplanen. Selv om den er konkret trenger den ikke være komplisert.

Ikke komplisert

Ukeplanen skal være et lystbetont verktøy som du faktisk ser  til og bruker hver uke og hver dag. Den må tilpasses hverdagen, og være forenlig med andre planer og eventuelt familiens eller kjærestens planer. Den må heller ikke være komplisert, noe som blir individuelt. Ukeplanen må vær enkel nok for deg! Du gir den derfor relevant innhold for deg og din trening. For noen holder det å ha med aktivitetstype og tidspunkt, som for eksempel «Tirsdag kl 19-19.30: Joggetur». For andre kan det være både motiverende, lystbetont og fortsatt enkelt med mye mer info.

Min ukeplaner kan inneholde følgende:

  • Delmål for uken (for eksempel jeg skal fokusere ekstra på teknikk, hvile mer enn vanlig eller trene en økt ekstra)
  • Type aktivitet (som langrenn, Yin Yoga, dance step, styrke med vekter, løpe osv)
  • Treningssted (som Sørkedalen, Sats Bekkestua, hjemme..)
  • Treningstidspunkt (så eksakt tidsrom som mulig, for eks mandag kl 18-19.15)
  • Intensitetsnivået på hoveddelen (lett, moderat eller høy intensitet/puls)
  • Varighet på økten (30 min, 45 min, 60 min osv)
  • Type økt (intervall, rolig langkjøring, noe mellomøkt, hard styrke osv)

 Det aller viktigste!!!

  1. Tidspunktet
  2. Varigheten

Når (tidspunktet) er det aller viktigste i en hektisk hverdag, fordi det forplikter og du prioriterer tiden. Da må du planlegge andre ting etter denne planen. Hvor er også med på å skape rom for gjennomføringen og iverksette planleggingen. Det sier også noe om hvor mye tid du må sette av (til transport). Hvordan man trener kommer i neste omgang, og blir viktigere og viktigere jo fastere rutiner du har fått på plass og jo mer motivert du er for å komme i form.

Personlig har jeg hatt alt fra veldig detaljerte ukeplaner til veldig enkle. Alt ettersom livsfase, treningsnivå og motivasjon. INgen ting er feil, man må lage rett ukeplan for seg. Det viktigste er at den utløser høy gjennomføring 🙂

Er du gira på å se hvordan jeg lager øktplaner og?

Vi gir oss ikke 🙂

Treningsplanlegging er gøy da! Men husk, en plan er alltid til for å justeres. Planer bør brukes som veiledende, og man må takle endringer men unngå lavterskel avlysninger. Jeg bruker mine planer veiledende…

God ukestart!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *