Naturens terapeutiske magi

Intrykkene, opplevelsene og følelsene vi får gjennom sansene i naturen generelt er nå en ting. De er deilige, vakre og velgjørende for sjelen. Og gir ikke minst et kraftfullt og positivt avbrekk fra vår teknologiske hverdag med jobb og tilstedeværelse på sosiale medier.

Endorfinene som kommer ved at vi beveger oss gjennom naturen er en annen. Like sterk effekt og minst like positiv! De gir oss en økt følelse av lykke, og i det minste en bedre følelse på en dårlig dag.

Men ut over disse fordelaktige effektene på hodet og sinnet, ser jeg at naturen har minst en annen magisk effekt – som nok i mange tilfeller kan virke terapeutisk og forebyggende.

Jeg vet ikke om du har tenkt på det, kjent på det og merket det?

Høye fjell, dype skoger, store marka og for ikke å snakke om havet. Det er så mektig, så egenrådig og så stort! Man blir så liten, så ubetydelig og bare en bitte bitte liten brikke i det hele.

Fjellet står støtt, skogen lever sitt liv, havstrømmene eller stillheten i vannet er uregjerlig…Det skal så mye til, langt langt utover det vi hver og en har i vår makt.

Bruk det positivt! Ting er ikke så farlig, så avgjørende eller viktig. Du er ikke så viktig eller sentral i den store sammenheng. Naturen er ikke avhengig av deg, og trenger deg ikke på noen som helst måte.

Av og til er dette kanskje befriende tanker, og du får det gratis om du oppsøker naturen. Du finner ro og fred. Og kan slappe av, føle deg fri!

En annen ting er naturens åpne, inkluderende, fordomsfrie egenskap totalt blottet for idealer, forventninger, krav og press.

I naturen er alle velkomne akkurat som de er! Og det merker man. Du får ingen anerkjennelse, kommentar, oppmerksomhet eller applaus. Du blir eller ikke ignorert, oversett, sett ned på, bedømt eller rangert.

Du bare ER!

Jo ofte og jo mer man bruker naturen, jo bedre for psyken og mentalhygiene, tror jeg. Men litt har også stor verdi!

Å være i aktivitet og bruke kroppen er uansett hvor – god medisin – og noe mange psykologer og psykiatre er flinke til å oppfordre til og innlemme i sin behandling av psykisk psyke.

Å være i aktivitet og bruke kroppen i naturen er trolig supermedisin!

God hverdagslig mentalhygiene kan trolig oppnås for folk flest ved å få frisk luft og naturopplevelser med jevne mellomrom!

Personlig har jeg prøvd begge deler! Å være aktiv i naturen både som terapi i tidligere livsfaser og ellers som en ukentlig prioritering for å øke livskvaliteten.

Tenk at vi har all den naturen gratis!

Takk for at du leste. Og del gjerne hvis du er opptatt av psykisk helse og kanskje kjenner noen som kunne ha glede av teksten.

God helg!

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *