Ny forskning: Spis på disse tidspunktene – gå lettere ned i vekt

I min tid som ansatt i VGs Vektklubb.no ga vi hele veien veiledende råd til medlemmer som spurte om når på døgnet det er best å innta måltider i en vektreduksjonsprosess. Samtidig understreket vi at det som til syvende og sist er avgjørende er det totale antallet kalorier du får i deg gjennom mat og drikke i løpet av et døgn.

En ny studie, som du kan lese mer om i Science Daily, rokker nå ved dette ved å si at når på døgnet du spiser faktisk kan være enda viktigere enn hva du spiser og antallet kalorier du får i deg.

VG skrev om studien HER.

Så når bør vi spise, vi som forøker å gå ned i vekt eller holde vekten?

Hovedandelen av det vi spiser og inntar av kalorier bør være tidlig på dagen (til frokost og lunsj), sier de ferske forskningsresultatene.

Det er interessant, men bygger også egentlig opp under de funnene som tidligere har vist at «frokost-spisere» er de slankeste, og at personer som sliter med overvekt og fedme typisk kan gå til langt ut på dagen uten mat før de så spiser mye siste del av dagen.

Jeg har samlet noen tips fra Vektklubb.no, ny og gammel forskning om smart spising for den som passer vekten og vil gå ned.

7 TIPS OM SPISING OG MÅLTIDER

  1. Hovedandelen av det vi spiser og inntar av kalorier bør altså være tidlig på dagen (til frokost og lunsj).
  2. Innta frokosten senest tre timer etter at du har våknet.
  3. Se på lunsjen som dagens hovedmåltid, med variert innhold og så stor som 35 % av dagens inntak.
  4. Ha regelmessige måltider (hver 3.-4. time), blant annet for å unngå sultfølelse som fører til uplanlagt spising samt søtsug med påfølgende sukkerinntak.
  5. Tenkt gjerne seks måltider om dagen, derav tre hovedmåltider (frokost, lunsj og middag) samt to til tre mellommåltider. Tilpass disse til din hverdag samt rådene ellers her.
  6. Unngå å spise middag for sent (og senest et par timer før du skal sove) og om natten, for å unngå utfordringer med blodsukker, hormoner og blodfett, samt kluss med metthetsfølelsen.
  7. Til deg som trener: Legg ett av måltidene til 1-2 timer før trening og ett annet til når det passer seg etter økten. Da følger du rådet om å spise hver 3.-4. time, oppnår bra effekt av treningen og unngår å utvide energibudsjettet.

Og så må vi ikke glemme at dessert er viktig 🙂 Hodet og smaksløkene må få kose seg litt underveis, uten overdrivelser skal det gå fint.

Ha en fin torsdag! 🙂

Klem Trine

Følg gjerne Trines Treningsglede både her, på Facebook og på Instagram for mer inspirasjon!

Sjekk ut når nye treningsgrupper starter opp HER

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *