Hvordan få opp kabalen i småbarnslivet?

Hvordan få hverdagen til å gå opp i en barnefamilie når man har høye krav til seg selv om å leve sunt og trene bra?

Spørsmålet er høyst relevant, og jeg er den første til å innrømme at det ikke nødvendigvis går opp alltid selv for en som det siste året har hatt en fleksibel jobb.

Jeg har selv nylig erfart å kjøre meg for hardt etter jeg fikk barn. Jeg fortsatte å ha stort fokus på både jobb, trening og et hjem som fungerer, og til slutt sa det stopp. Det er ikke mulig å prioritere alt like høyt etter man får barn og familie. Så det er ikke et enkelt svar på dette spørsmålet, mener jeg. Men har man en god plan og familien med på laget, og sterk nok motivasjon såklart, så hjelper det masse.

Men det må på agendaen!

Jeg tenkte å dele litt hvordan jeg har fått trent (uten om jobbrelatert trening) og hatt et høyt aktivitetsnivå etter at jeg fikk barn. Det er ikke sånn at løsningene alltid har fungert eller at det har blitt full gjennomføring eller superkvalitet på samtlige økter, men at jeg har fått trent etter jeg fikk barn er det liten tvil om!

Slik har jeg løst trening og mammarollen:

BARNEPASSEN PÅ SATS OG ELIXIA

Jeg har overlatt barna mine fra de var ganske  små til andre jeg stoler på, noe som har gitt meg mange anledninger til å trene de første årene som mamma. Fra babyene mine var rundt 10 uker gamle har de vært i Kidzn på Sats og Elixia. I permisjonstiden brukte jeg dette tilbudet en god del på dagtid, da Didrik (på bildet) trivdes veldig godt med det. Dermed fikk jeg trent meg opp tidlig og gradvis etter begge fødslene.

Og i helgene, om morgenen på lørdager, drar familien ganske fast på Elixia i Asker. Hvor jeg trener dance step, Frode trener styrke eller løper og barna leker. Etter dusjen er alle sultne og da har vi lunsj sammen i resepsjonsområdet før vi drar. Kos start på dagen og med en fellesskapsfølelse over det hele.

FYSISK AKTIVITET SAMMEN MED BARNA

I helgen gjør familien også aktive ting felles, nå som barna vokser til og kan være med selv på mer og mer. Stort sett blir det noe fysisk, slik som slalåm, langrenn, sykling, fotball, aking, orientering eller fotturer. Dette bidrar til økt aktivitetsnivå. Det gjelder å tenke at alle monner drar, og bli med barna på lek, tur og aktiviteter på deres premisser.

GI HVERANDRE EGENTID

Både i hverdagen og i ferier legger vi opp til at både Frode og jeg får egentid – som vi kan bruke på trening, noe vi begge som regel ønsker. I ferier hvor mye av fellesaktivitetene blir rolig intensitet med småbarn, er det deilig å få sjansen til å trene litt alene, som å lange ut på ski, sykle fort, jogge hardt eller annet. Det setter vi stor pris på både Frode og jeg så vi «sender hverandre» ut annen hver gang. Barna er vant til dette og vinker oss alltid «hade» med et smil, noe som selvsagt hjelper. Jeg anbefaler å starte tidlig med dette, så er det en del av livet i familien.

I hverdagen helt siden førstefødte kunne være uten mammaen sin flere timer i strekk, har Frode og jeg faktisk gitt hverandre en «frikveld» hver ukentlig. Tanken var at vi skulle kunne bruke den til hva som helst, det vi trengte tid til. Alt fra å skulle trene, handle, treffe venner, kjøpe julegaver, klippe håret, vaske bilen osv, hoper seg jo opp når man får barn. Det er det smarteste vi har gjort! Man trenger egentid, både å ha det å se frem til, og å benytte det til det som trengs. Nyttig, sunt og godt for det voksne individet, men skal love deg det har kommet familien og ekteskapet også til gode. Anbefales alle uansett om man er gira på å trene. Jeg har hatt fast på mandager for å kunne gå på min favoritt dance step time i Asker. Gull! Men jeg kunne også lest bok, for eksempel…

AKTIV KJÆRESTETID

Innimellom trenger man kjærestetid, voksentid. Vi har forsøkt å sette av tid og få barnevakt innimellom. Det er ikke så mye som skal til. Denne tiden har vi brukt til å gå ut å spise, gå på kino, konserter eller annet, men også til å trene sammen, som jo blir mangelvare. Skiturer, joggegturer og styrkeøkter sammen er superkos og bra for formen og forholdet.

Vi har også vært på storbyferie, og da benyttet vi sjansen og trente sammen – ved joggesightseeng og egne løpeøkter mellom all kosen. Topp! Vi skal snart på ny kjærestetur og det blir nok trening da og kjenner jeg oss rett.

DYTT, TREKK ELLER BÆR SMÅBARNA

Fra de var noen uker gamle trillet jeg daglig turer. Det er passe mosjon etter fødsel, og du kommer i gang. I tråd med at barnet vokser og blir tyngre, får du økt motstand og dermed fremgang.

Jeg gikk også turer med babyen i bæresele, og etter hvert som de ble store og sterke nok i bæremeis.

Etter seks-syv måneder har jeg også trukket barna i pulk og fått økt pulsen litt ekstra på skitur. Et tips er å være på tilbudssiden hver gang det er snakk om hvem som skal trekke pulken. Jeg spør alltid om jeg kan, og får på den måten økt treningsmengden som småbarnsmamma.

TRENER MENS BARNA SOVER

For meg fungerte det aldri særlig bra å trene på dagen med baby sovende eller smilende ved siden av. Men når de ble større og sov fast på kveldene, har det vært mulig å trene styrke hjemme etter 19. Så den sjansen har jeg også grepet, sammen med andre løsninger. I fjor vår kjørte jeg til og med livsendinger fra gangen to kvelder i uken, og måtte opp med smokk innimellom. Ingen krise det! Det er heller ikke krise å måtte avlyse og gi opp en treningsøkt, det er bedre å prøve å trene og håpe på en liten økt og å la være.

Det var mine litt forskjellige løsninger på å få trent som småbarnsmamma. En god blanding av dette – og hverdagen gir rom for trening og egenpleie. Jeg setter umåtelig pris på at Frode og jeg deler interessen for trening og er veldig empatiske på hverandres treningsglede og behov. Men jeg mener at uansett om begge liker å trene, så er en «frikveld» i uken alfa omega, for de fleste har jo interesser eller plikter de trenger å få gjort jevnlig. Den som ikke vil trene, vil kanskje lese en bok, treffe en kompis eller annet..

Med en slik dag hver blir uken og hverdagen mindre stress!

Et annet tips er å være på tilbudssiden ovenfor partneren. Det blir så mye lettere positive sirkler av det 🙂

Lykke til, og fortell gjerne hvordan du/dere løser det!

Trine

Følg gjerne Trines Treningsglede både her, på Facebook og på Instagram for mer inspirasjon!

Treningsgruppene mine starter opp denne og neste uke – PÅMELDINGER NÅ!!! Les mer om mine treningsgrupper/kurs HER

2 kommentarer

  1. Så herlig og inspirerende! Takk for gode tips 😀 Her bytter vi også på å sende hverandre ut en (eller flere) kvelder i uken så man får egentid, det gjør så godt for alle parter! Jeg prøver å være aktiv hver dag, selv om det har blitt lite målrettet trening etter at minstemann kom til verden for to år siden. Vi prøver å gå ut en tur iløpet av ettermiddagen med barna, da blir det 30-60 min med utelek, springing etter syklende barn, herjing i hagen osv. Prøver også å legge inn litt styrkeøkter innimellom når jeg får tid 😀

    1. Trines Treningsglede

      Ditto, takk for at du delte deres tiltak 🙂 Vi er ikke så flinke til å gå ut med barna etter bh. De er så sliten og det er så liten tid før natta, men kanskje lettere når de blir litt større. Men de er veldig aktive i barnahagen da, og i helgene med oss 🙂 Ha en fin aktiv uke Ingrid! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *