Skal jeg vente med å trene til vekten har gått ned?

Når man begynner å trene, og spesielt gjør mer av styrketrening og øker muskelmassen, kan man oppleve en midlertidig vektoppgang og føle seg større enn før. For mange er vektreduksjon ett av ønskene når man begynner å trene eller øker treningsmengden, og man kan føle seg skuffet, frustrert og mislykket. Siden det går motsatt av den veien man ønsker og jobber for, er det ikke så rart om man vurdere og lurer på om man skal la være å trene en periode til vekten har gått ned.

Jeg fikk nylig dette spørsmålet, og fikk det ofte i Vektklubb.no, og det er sikkert mange som lurer på dette. Så tenkte å dele mitt synspunkt om hva man bør gjøre i en sånn situasjon, som er krystallklart.

Når vektreduksjonen «betyr alt» så forstår jeg behovet for å gjøre alt som tar en raskest til mål, men jeg anbefaler ikke i noen tilfeller å kutte ut trening eller mosjon/fysisk aktivitet. Mosjon og muskelstyrkende aktivitet er for viktig og for positivt for helsen (både psykisk og fysisk) til at noen bør kutte det ut. Regelmessig trening overtid gir dessuten et veldig bra bidrag til vektreduksjon.

En midlertidig vektoppgang når man øker styrketreningen er naturlig og kan forklares med at muskler veier mer enn fett. Man må bare være tålmodig en periode og se på potensialet for å justere tre faktorer:

 1. Kondisjonstrening/mosjon
 2. Styrketrening
 3. Kostholdet

Vi snakker ikke om helomveltning for de aller fleste, men om justeringer. Jeg anbefaler generelt en kombinasjon av styrke-, kondisjonstrening og et sunt kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Les mer HER!

Når man skal ned i vekt bør man være bevisst på balansen mellom de ulike faktorene over og justere seg litt for at vekten skal gå ned samtidig som man skal komme i form.

Her er mine tips:

 1. Tren/mosjoner og tren mest kondisjon (pulsgivelse aktivitet)! Ha en kombinasjon av styrke (med baseøvelser for hele kroppen) og kondisjon – med vekt på kondisjon, slik:  70 % kondisjon og 30 % styrke. På sikt vil økt styrke bidra til vektstabilitet og vektreduksjon fordi døgnforbrenningen øker.
 2. Spis litt mindre! For at vekten skal gå ned må du få negativ kaloribalanse. I tillegg til trening, kan du nedjustere kaloriinntaket via mat og drikke. Spis ofte, hver 3.-4. time og litt mindre totalt sett. Mindre mengder og porsjoner og gjerne litt mindre middag (og mer grønnsaker!). Å kutte ned på sukker- og kaloritette utskeielser har selvsagt stor effekt.
 3. Glem vekten, se heller på midjen! Siden muskler veier mer enn fett, men tar mindre plass, vil trolig midjen bli mindre før vekten blir lavere. det kan derfor være et motiverende tips å måle midjen heller enn å veie seg, for en som trener og øker treningsmengden.
 4. Vær tålmodig! Ting tar tid, la tiden gå før du konkluderer med noe. Over tid vil styrketreningen føre til økt døgnforbrenning som igjen vil bidra til negativ energibalanse og en vektpil som går nedover.

Så ikke vente med trening når du vil ha vekten ned, men se over helheten og på balansen mellom styrke-, kondisjon og kost. Trening er veldig positivt for det meste, også for vekten. Så hold ut med de gode vanene og ikke gi deg!

Lykke til!

Trine 🙂

Følg gjerne Trines Treningsglede både her, på Facebook og Instagram for mer inspirasjon 🙂

2 kommentarer

 1. Annelin

  Tusen takk! Dette er nyttig for meg 🙂

  1. Trines Treningsglede

   Så bra

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *