Slik unngår du vektoppgang i desember

VG publiserte tidligere i år en ny internasjonal oppsiktsvekkende studie som viser at stadig flere mennesker får dødelige helseproblemer som følge av fedme eller kraftig overvekt. Mer enn to milliarder mennesker har nå helseproblemer knyttet til overvekt, skrev VG. Du kan lese hele saken i VG HER!

Ja, det er urovekkende, men ikke overraskende!

Samfunnet vi lever i og livsstilen vi legger til oss gjør det vanskeligere og vanskeligere å beholde en normalvekt naturlig. Og førjulstiden er intet unntak. Tvert i mot, viljestyrken for prøvd seg i flere måneder før selve julehøytiden setter inn. Tall viser at flere og flere får overflødige kilo på kroppen.

Flere enn før må tenke vektnedgang som et helårsprosjekt for å unngå helseproblemer. Er man i faresonen for livsstilssykdommer så må man tenke bevisst på å unngå vektøkning for å minske risiko for hjerte- og karsykdom, diabetes, kreft og andre livstruende tilstander – ikke minst nå, før jul.

Skippertak og nyttårsforsett er kanskje ikke nok?

For å holde vekten må man uansett ha energibalanse over tid. Kaloriinntaket gjennom mat og drikke må være lik kaloriforbruket via fysisk aktivitet og bevegelse.

7  GREP SOM KAN FOREBYGGE VEKTOPPGANG:

  • Spis all slags mat.

Filosofien å spise alt men ikke alltid er en filosofien jeg  mener er liv laga. Et variert og sunt kosthold, i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, uten «ja» og «nei» mat er både familievennlig, fleksibelt og sosialt, og dermed gjennomførbart for de fleste. Ikke minst er det enkelt å leve med resten av livet, som bør være målet når du skal holde vekten.

Helsedirektoratets og Vektklubb.nos anbefaling om fordeling av næringsstoffer (50-60 % karbohydrater, 10-20 % proteiner og 25-35 % fett) er viktig i forhold til å sikre inntak av de næringsstoffene kroppen trenger, og det danner grunnlaget for å få til et sunt kosthold.

  • Spis regelmessig, gjerne hver tredje-fjerde time.

Å spise jevnlig er bra for både forbrenningen, blodsukkeret og humøret. For deg som trener er også dette er meget godt utgangspunkt. Ha gjerne 3 hovedmåltider og 2-3 små, sunne mellommåltider. En dag kan for eksempel se slik yt; frokost, mellommåltid, lunsj, mellommåltid, middag og kvelds. Siste store måltid senest kl 20. Men det er veldig viktig å tilrettelegge dine måltider til ditt liv og din hverdag, slik at ting flyter på best måte.

  • Spis litt mindre.

For å unngå vektoppgang og samtidig ha rom for å skeie ut av og til, kan du spise litt mindre totalt sett. Ikke kutt ned på antall måltider eller kutt ut enkelte matvarer eller næringsgrupper. Kutt heller litt ned på størrelsen på måltidene/porsjonene og antall utskeielser. Husk ordtaket «du kan spise alt, men ikke alltid».

Les også: Første vektråd ut: «Spis mindre» og Andre vektråd ut: Tenk deg først om»

  • Stålsett deg før handleturen.

Hvis du ikke har bestemt deg på forhånd for hva du skal ha med i handlekurven og ikke, så kan det ende med spontankjøp av den kaloririke sorten fremover. For god-sakene er kommet i butikkene og står godt synlig fremme. De vil kunne falle for fristelsen hvis du ikke stålsetter deg på forhånd, og er mett i magen når du handler.

  • Få i deg nok væske.

Å misoppfatte tørst som sult er ganske vanlig. Du trenger et påfyll på cirka 2 liter hver dag, men det er vanlig å få i seg ca 5 dl gjennom maten. Så 1,5 liter om dagen, og aller helst vann, bør du ha i deg.

  • Før dagbok en periode.

Det å notere alt man spiser og drikker for en periode kan være veldig bevisstgjørende og hjelpe en til klare å begrense mengdene og lykkes med å gjennomføre det kostholdet man setter seg for mål samt holde vekten. Etter hvert som man blir bedre kjent med egne vaner, hva mat/drikke inneholder og hvilket nivå man må ligge på for å bevare energibalanse, er det ikke like viktig å føre notater. Men jeg vet at mange medlemmer i Vektklubb.no etter å ha lyktes med vektreduksjon innså at de trengte å føre dagbok en stund til for å holde bevisstheten opp og vekten nede.

  • Bruk trening som hjelp.

Å unngå vektoppgang i et stadig mer stillesittende samfunn kun ved kostholdsgrep kan bli utfodrende, spesielt etter hvert som man blir eldre. Jeg anbefaler absolutt både å leve sunt med både sunn kost og mosjon/trening. Da kan du oppnå energibalanse uten å leve for strengt. Husk at all økt fysisk aktivitet øker forbrenningen og gir et bidra til å holde vekten stabil. er målet å holde vekten kan du gjerne ha en fordeling mellom styrketrening og kondisjonstrening som er 50/50. En trent kropp med muskelmasse er mye lettere å holde vektstabil enn en utrent.

Les også: Tre veier til høyere forbrenning!

Håper dette var til nytte!

♥♥♥

God helg!

Trine

Følg gjerne Trines Treningsglede både her, på Facebook og Instagram for mer inspirasjon ?

Jeg er ikke ernæringsfysiolog eller kostveileder, ei heller en som har lett for å gå ned i vekt. Men siden jeg har jobbet 9 år i VGs suksessfulle vektreduksjonstjeneste Vektklubb.no, og naturlig nok som helsejournalist har vært oppdatert på feltet helse og vektreduksjon i mange år, synes jeg det er på sin plass å dele det jeg erfarer er de mest fornuftige kostholdsrådene for folk flest som ønsker varig vektreduksjon.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *