Første råd ut: «Spis mindre!»

Hva som er det beste generelle rådet for vellykket vektreduksjon avhenger definitivt av hvem du spør. Både avsender og mottaker av rådet. Særlig ulike svar vil du få fra eksperter på henholdsvis trening, kosthold og motivasjon.

Naturlig nok. Eksperter snakker om det de kan og har grunnlag for å gi råd om. Og ikke minst handler vektreduksjon om like mange ulike faktorer som det finnes (relevante) ekspert-felt og individer.

Jeg skal IKKE starte en ernæringsspalte på treningsbloggen. Ta det helt med ro. Det er Trine – som selv skal ned i vekt – og med sin ikke-ernæringsmessige kompetanse som synser videre her…

Siden jeg selv opplever det vanskelig å komme tilbake til normalvekten og jeg får mindre hjelp av «regelmessig trening» og forbrenning enn noen gang, og fordi kostholdstiltak har desidert størst effekt på vekten, har jeg nå tenkt til å gå systematisk gjennom enkle råd gitt av ulike faglige eksperter innenfor mat og ernæring. Håper mine tanker og vurderinger er av interesse og kommer deg til nytte!

Hver mandag tar jeg opp et nytt råd og spør: Er dette et godt råd i praksis? Hva er en utfordring ved dette enkelte rådet? Og hva gjør rådet genialt? 

Så ta det for det det er! Min mening…

Første råd ut er…

«Spis mindre!»

Flere eksperter fra medisinsk hold og med kompetanse på overvekt og fedme mener at grepet «spis mindre og ved det få i deg færre kalorier» er den desidert enkleste måten å gå ned i vekt på. Smak på det – enkelt å spise mindre…Vel, vaner som sitter godt er vanskelig å endre uansette, det vet alle. Men å spise mindre generelt er relativt sett det letteste å gjennomføre, hevdes det.

Utfordringen med dette rådet? Hvis vi kutter ned på mat går vi kanskje rundt konstant sulte og utilfredse, spesielt hvis vi kutter ut hele måltider for å få det til. Da tukler vi kanskje med energien, blodsukkeret og stoffskiftet/forbrenningen, og noen får kanskje behov for å «ta igjen» spising hvis det oppleves for hardt å holde igjen matlyst. Noen sier også at mål som er formulert negativt (spis mindre) og som har fokus på noe du må fjerne fra hverdagen, er lite lystbetont og ikke motiverende og lett å gjennomføre i lengden. Med denne tilnærmingen er trolig ikke «spis mindre» det beste rådet.

Det geniale med dette rådet? Jo, å spise mindre er gjennomførbart for folk flest uansett kunnskapsnivå om ernæring og kaloriinntak. Og det er liten risiko med tanke på å få mangel på enkelte næringsstoffer. Du kutter ikke ut en hel næringsgruppe eller matvare hvis du spiser generelt litt på måltidene og den daglige mengden kalorier. I praksis reduserer man litt på mengder, porsjoner og måltider hele tiden. Du kan og bør beholde hyppige måltider som normalt og anbefalt (gjerne 3 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider) og trenger ikke rokke mye med de overordnede vanene dine. Å spise mindre kan være en brødskive mindre, et halvfullt glass juice, 1 stor potet i stedet for 2, halvparten med saus, 2 sjokoladebiter og ikke 10, mager yoghurt i stedet for vanlig osv osv. Overkommelig for folk flest. Du kutter ikke noe helt ut.

Min konklusjon: Rådet krever ingen forhåndskunnskaper, diett, meny, plan – ei heller noen ekstrem atferd, og er fornuftig, sunt og anvendelig. Og er derfor et godt råd for de fleste. Men resultatene vil ikke komme over natten, noe som krever tålmodighet og kontinuitet over tid. Vektrådet handler dessuten om å hele tiden være moderat og å justere seg til et hvert måltid, og det kan være krevende. Moderasjon er ikke enkelt, opplever jeg! Og jeg vet mange sliter med og blir stresset av å hele tiden vurdere om det er tiden for å unne seg litt ekstra, og at det på en måte er lettere å frastå helt!

Jeg slår likevel et slag for det folkelige, sosiale, familievennlige rådet som for mange er overkommelig å følge på egenhånd!

Hva tenker du? Noen erfaring eller mening om dette!

Neste uke tar jeg opp et nytt «godt råd for den som skal ned i vekt» – så følg med om du er interessert i temaet.

Trine 🙂

PS. Understreker igjen at dette er betraktninger fra en ikke ernærings-ekspert. Ei heller en 40-åring som kan vise til superresultater mht vekten foreløpig. En fordel er at jeg har jobbet mye i en faglig forankret og suksessfull ventreduksjonstjeneste med anerkjente og dyktige kollegaer. Og ikke minst at jeg selv har kjent og kan kjenne på kroppen hvordan ulike råd treffer i praksis.

For meg som har faglig kompetanse som begrenser seg til trening, er det naturlig og forsvarlig å blogge og rådgi omkring de treningsrelaterte faktorene knyttet til vektreduksjon. Jeg gir tips om trening som vil hjelpe på i riktig retning i en vektreduksjonsprosess. Følgerene mine viser interesse for temaet og har også gitt tilbakemelding om at de ønsker seg mer permanent innhold fra meg om dette.

I Vektklubb.no håndterte jeg ikke bare de treningsrelaterte problemstillingene, men ga også veiledning i forhold til vektreduksjon og livsstilsendring generelt – knyttet til tjenesten som baserer seg på rådene fra Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. Jeg jobbet også med å redigere alle svarene som ble gitt av de faglig tunge ekspertene som var knyttet til tjenesten. Jeg kjenner godt til Helsedirektoratets råd, hva som er medisinsk forsvarlig vektreduksjonsmetode samt hvordan man bruker kilder både i rådgivning og journalistikk.

♥♥♥♥♥

For å følge meg på Facebook-siden min Trines Treningsglede gå inn her og klikk «likes» På den måten får du alle varslingene mine om livesendinger, blogginnlegg, inspirasjon og informasjon.

Instagramprofilen er @trinestreningsglede 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *