Slik går du riktig med staver

stavgang

Å gå med staver er bra trening. I hvert fall om du går riktig. Lær deg riktig teknikk og hiv deg ut på effektiv tur – og få treing, naturopplevelse og høy forbrenning alt i ett.

Les også: Stavgang er effektiv trening

Riktig teknikk er viktig ikke minst for å unngå og forverre muskelplager i nakke og skuldre. Da jeg testet stavgang for Vektklubb.no hadde jeg typiske kontor-plager i øvre del av ryggen og opplevde det som «noe» provoserende at skulderleddet er involvert kontinuerlig og at jeg «måtte» bevege armene hele tiden. Da jeg fikk til å bruke armene riktig virket den diagonale og dynamiske stavgang-bevegelsen derimot avspennende og det føltes som at en økt faktisk løsnet opp i stive og verkende ledd.

Å gå riktig med staver kan virke litt vrient teknisk og uvant helt i starten. Ikke forvent verken høy fart, flyt i diagonalbevegelsen eller mye svette den første gangen. Mestringsfølelsen og teknikken vil likevel komme nokså fort for de fleste, også for nybegynnere og utrente, ettersom gange er noe vi alle har inne. Dessuten gjør man den samme bevegelsen hele tiden og for mange er den diagonale gangen i tillegg gjenkjennelig fra langrenn.

Start gjerne i skogen eller i andre kuperte terreng, og gjerne i svak oppoverbakke. Da kommer kanskje bevegelsene og bruken av stavene noe mer naturlig. I svak oppoverbakke er det lettere å lange ut, bruke stavene hensiktsmessig, skyve fra og fått opp farten.

Her får du en liten innføring i hvordan du går riktig med staver:

  • På flatmark setter du stavene ned litt fremfor kroppen og ved hælen til den fremre foten, slik at du automatisk tar lange steg og bruker overkroppen mer. Flytt hoften fremover og ha en mer oppreist overkropp.
  • I motbakke holder du kroppen mer fremoverlent enn på flata. Bruk stavene aktivt, og du vil automatisk forlenge steget. I motbakke bruker du musklene i armer, bakside lår og legger litt ekstra.
  • I nedoverbakke tar du kortere steg. Ha litt bøy i knærne hele tiden. Foten skal ikke strekkes ut i frasparket. Len deg litt bakover og ha stavene bak deg. Brems med føttene ved å sette hælen ned i underlaget først.
  • Generelt når du går med staver skal du gå i raskt tempo og ta lange steg. Stavene føres i underlaget, ikke støtes. Senk skuldrene og se fremover. Ha et fast håndgrep rundt stavene når du setter de i bakken, og slipp etter hvert som armen glir bakover slik at du til slutt holder med bare tommel- og pekefinger.

Om du likevel ønsker hjelp med teknikken eller bare ha noen å trene med og forplikte deg til, finnes det organiserte stavganggrupper mange steder i landet.

Staver kan kjøpes på nettet, men trenger du veiledning ville jeg tatt turen til en sportsforretning. Lengden på stavene skal være ca. 0,7 x høyden din. Når du holder rundt skaftet og har albuene i siden, skal underarmen være vannrett. Velg heller for korte enn for lange.

God lørdag alle 🙂

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *