Slik makser du forbrenningen

Hvis du ønsker å forbrenne mest mulig nå, i morgen eller resten av påsken – hva er best valg av trening da?

På kort sikt er det kondisjonstrening som gjelder om du ønsker å forbrenne mest mulig kalorier. (På lengre sikt er det styrke- og kondisjonstrening i kombinasjon.)

Litt avhengig av hvilken treningsform du bedriver, så er det såkalt intensiv kondisjonstrening som får ting til og skje raskt og som utløser høyest kaloriforbruk per minutt. Og har du liten tid er slik trening selvskreven.

Med andre ord – tren hardt når du først trener!

Noen treningsformer bidrar i opprinnelse til høyere puls enn andre og vil dermed utløse høyere forbrenning enn andre. Gode eksempler er løping, langrenn, ellipsemaskin og roing.

Egenskaper som bidrar til at noen treningsformer er ekstra intensive er:

  1. stort muskelbruk i kroppen for å skape bevegelse
  2. flytting på kroppen med egen muskelkraft
  3. god teknisk beherskelse av aktivitet og bevegelser
  4. høyt tempo
  5. mye hopp

Men husk at all økt fysisk aktivitet gir økt forbrenning!

Generelt:

  • Jo yngre du er jo mer forbrenner du.
  • Jo mer muskelmasse du har, jo mer forbrenner du.
  • Jo tyngre du er, jo mer forbrenner du.
  • Jo oftere, jo hardere og jo lengre aktivitet, jo mer forbrenner du.

Skal du ha en kortere økt i påsken for eksempel og ønsker å maksimere forbrenningen i økten(e), anbefaler jeg trening med høy intensitet. Det vil si at pulsen er høy i en betydelig andel av øktens varighet. Jeg løp 4 x 4 i går og utnyttet de 45 minuttene jeg hadde godt med hensyn til både kondisjons- og forbrenningseffekt.

Intervall er den enkleste måten å få til høy intensitet, synes mange. Når du vet at økten er på en drøy halvtime og intervallene kun er på noen minutter, kan det virke lettere og kanskje til og med litt gøy og sikte mot pulsnivåer du ellers holder deg under. Du bør være andpusten og pulsen bør ligge på over 85 % av makspuls i 8 – 20 minutter av treningen, skal det monne, gjerne da via flere intervaller. Den totale tiden med høy intensitet er viktigere enn hvordan intervallene er (lange/korte, mange/få), så bruk fantasien og lysten – og få trent hardt.

Du kan også forbrenne mye ved å holde på lenge. Da anbefaler jeg lavere intensitet og puls, for å mestre en varighet som monner.

Generelt anbefaler jeg at du varierer treningen din mellom både lav, middels og høy intensitet, og at du har minst en økt i uken med det siste, både for formens, vektens og motivasjonens del.

Svaret på hvordan man makser forbrenningen avhenger altså om man tenker kortsiktig eller langsiktig.

Hvis du tenker kortsiktig og forbrenning per minutt, er kondisjonsaktiviteter vinnerne. Hvis du tenker litt lenger og forbrenning over tid, er økt muskelmasse som du får ved styrketrening en viktig bidragsyter i totalen. Med stor muskelmasse forbrenner du mer hele døgnet – også når du ikke trener styrke eller kondisjon.

Jeg slår et slag for variasjon, miks, balanse og kontraster.

Fortsatt god påske! 

Trine

Min instagramprofil: @trinestreningsglede

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *