Langrennsøkt 1: Rolig langkjøring

12226989_1280059678686230_1005592866361241673_n

Når du har muligheten kan du gjerne bruke langrenn for å få fremgang i treningen din. i tre dager på rad får du tips om hvordan du kan legge opp effektive økter på ski på minst tre ulike måter.

Variasjon og en formening om hva du skal vil sette fart på kondisjonsfremgangen!

Du legger kanskje ut på ski innimellom også som en treningstur, men ender opp med den samme runden og den samme farten hver gang. I så fall har du potensiale for å få mer effekt og utbytte av tiden du bruker i skisporet. For å få mer fremgang kan du trenge en liten plan for hvordan turene skal bli effektive og øke formen din.

Opplevelsen blir ikke noe mindre fin av litt struktur på turen – heller tvert om.

Uten at det blir for avansert kan du forme turene dine og skille de litt fra hverandre og dermed få flere gode økter å variere mellom. Det er ekstra kjekt i perioder hvor du får gått ofte, som når det er fine forhold i marka, du skal på fjellet og har ferie – som i påsken kanskje?

Intervalltrening, langkjøring og økter i mellom her kjenner du fra jogging og kanskje sykling. De samme treningsmetodene egner seg i langrenn. Jeg hjelper jeg deg så du kan begynne å styre øktene og intensiteten på tre ulike måter i 3 ulike langrennsøkter. Vi starter med den lengste men enkleste økten!

Rolig langtur 1-3 timer

10 minutter oppvarming: Du starter rolig og øker tempoet og pulsen gradvis.

60-180 minutter hoveddel: Du legger ut på en rolig skitur i en time eller mer – med «lav intensitet». Hold et rolig til moderat tempo hele veien. Velg gjerne lett og flatt terreng hvor det ikke blir de store svingningene i pulsen.

«Lav intensitet»: pulsen ligger på mellom 60-75 % av makspuls. 

  • Oppleves som lett
  • Du blir litt varm og svett
  • Du må puste oftere
  • Du kan føre en normal samtale det meste av tiden
  • Et nivå du klarer å holde over lang tid
  • Et nivå som brukes til oppvarming/nedroing
  • Som ved en rask gåtur eller ved rolig jogging

10 minutter nedtrapping: Du går rolig på ski og pulsen senkes gradvis. Tøy gjerne ut hofteleddsbøyere, forside lår, legger og brystmuskler.

Ha en nydelig treningsøkt og la gjerne høre fra deg – hvordan opplevde du å sette treningspreg på skituren din?

Trine 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *