Test formen – hold på motivasjonen

codlingweb-4624

Tar du en test når du er på ditt «dårligste», «svakeste», «tyngste» eller «tungpustede», har du et glimrende utgangspunkt. Jeg forklarer deg kort hvorfor og viser deg de enkle testene jeg skal ta snart.

For treningserfarne som har testing innarbeidet kan tipsene her bli noe banale, men kanskje en påminnelse om noe som kan gi fornyet motivasjon.

Har du aldri tatt en formtest før eller tenkt tanken at dette er noe for deg, kan jeg anbefale å prøve nå. Mosjonister så vel som toppidrettsutøvere kan ha glede og nytte av det, spesielt med tanke på motivasjonen. Så sant du legger ned tid i trening, og har noen spesielle ønsker for formen vil jeg anbefale deg å ta en test eller to som passer til dine mål!

Jeg har selv god erfaring med å teste formen!

Jeg lover deg – det er superenkelt og motiverende, du må bare gjøre det! Hvorfor?

Treningen blir morsommere, motivasjonen sterkere, milepælene tydeligere og du kanskje mer dedikert.

Hvorfor? Ved å finne ut av hvilket nivået du er på ved start får du en idé om hvor lett/hardt du skal gå ut. Du kan få mer utbytte av tiden du legger ned i trening ved at du har litt kontroll på formen og dermed nivået du skal trene på fra tid til annen. Selv om man kjenner seg selv og kan gjøre en subjektiv vurdering av at formen blir bedre, så er «svart på hvitt» mer håndfast og kraftfullt. Kanskje ekstra for oss som ikke deltar i mosjonistløp og konkurranser, hvor man jo får formen tydelig avklart.

Hvordan? Det finnes mange måter å måle formen på. Velg det området du ønsker å forbedre deg på. Helst ved start, når formen er dårligst. Da får du et optimalt sammenligningsgrunnlag etter som du legger ned treningsinnsats over tid og formen bedrer seg. Når du gjentar den samme testen etter en tid (såkalt retest) får du enkelt og greit svar på om formen bedrer seg på den måten du hadde tenkt. For å vite om du har nådd dine mål, kan du også teste og få objektive svar på nettopp det. Det er viktig at alle testene gjentas og gjennomføres på nøyaktig samme måte hver gang, og spre de gjerne utover – i starten, midtveis og ved selve måldatoen i treningsprosjektet ditt. Det er også viktig at ikke restesting skjer for ofte. Kroppen og formen må få tid til å utvikle seg. Men kanskje hver 4.-6. uke?!?

PS! Husk også at testing vil avsløre manglende fremgang, men ta det positivt og bruk det til å justere treningen og innsatsen, så du kommer på rett kjøl mot målet igjen!

Her deler jeg testene jeg skal ta for min kommende treningsperiode (januar til april 2017) og hvorfor jeg valgte akkurat disse.

Jeg har flere områder jeg vil forbedre frem til påske. Og har formulert meg dette som delmål. De kan du lese om i dette innlegget! Jeg bruker delmålene som utgangspunkt for å velge følgende tester:

Test 1: Jeg sjekker i treningsdagboken hvor mange løpeøkter jeg har per uke. Testen utføres første uken hver måned (februar, mars, april).

Test 2: Jeg tester hvor mange kilo jeg maks klarer i benpressapparatet kun 1 repetisjon. Testen utføres innledningsvis i treningsperioden i den første økten jeg har på treningssenter, midtveis rundt uke 9 og på slutten rett før påskeferien i uke 14.

Test 3: Jeg tester hvor mange (evt om jeg klarer) push-ups på tærne med bredt grep jeg klarer med god teknikk. Testen utføres innledningsvis i treningsperioden i den første helt friske økten (uke 4?), midtveis rundt uke 8-9 og på slutten rett før påskeferien i uke 14.

Test 4:  Jeg tester hvor mange kilo i minus fra apparatet jeg trenger for å klare å løfte meg opp 1 gang. Testen utføres innledningsvis i treningsperioden i den første økten jeg er på treningssenter, midtveis rundt uke 9 og på slutten rett før påskeferien i uke 14.

Test 5:  Jeg tester hvor mange repetisjoner jeg klarer med 8 kilosvekter i stående foroverbøyd sidehev. Testen utføres innledningsvis i treningsperioden i den første økten jeg er på treningssenter hvor jeg har et bredt utvalg av manualer, midtveis rundt uke 9 og på slutten rett før påskeferien i uke 14.

Test 6: Jeg sjekker i treningsdagboken hvor mange «helkropps tøyninger» samt «bryst, forside lår og hofteleddsbøyer»-tøyninger jeg har per uke. Testen utføres første uken hver måned (februar, mars, april).

♦♦♦♦♦

For minst mulig stress og terskel utfører jeg enkelt testene når det er naturlig i relevante treningsøkter jeg likevel skal ha.

Håper dette var til nytte, og at du prøver deg litt frem selv. Ta utgangspunkt i det du har planer om å trene og bli bedre på. Hvis du kun går turer eller jogger deg i form for eksempel, så kan du teste hvor lang tid du bruker på din vandte gå- eller joggerunde for eksempel. Så retester du for å se om du blir raskere etter en tid. Så enkelt!

Det viktigste er at du har noe å sammenlikne med i din aktivitet/trening Det kan gi deg ekstra motivasjon! 🙂

Lykke til!

Hilsen Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *