Å komme i form er aldri for sent

codlingweb-3563

Heldigvis. For vi taper muskelmasse etter fylte 50 år. Jo eldre du er, jo viktigere er det at du begynner. Alle vil klare seg bedre med en sterk kropp.

Så fort du kommer i gang starter du en reise der du vil bremse alt aldersbestemt forfall og nyte godt av de mangfoldige positive effektene du får av å trene.

Du ser godt på middelaldrende og eldre kvinner (og menn) at de holder seg fysisk aktive – både på deres friske og spenstige utseende, men også på holdningen og kroppsspråket. De er mindre lute og beveger seg raskere og utfører dagliglivets oppgaver med lettere bevegelser. I tillegg er de kanskje mer initiativrike fysisk og lekne? Oftere har de både en lettere og mer innholdsrik hverdag og en bedre selvfølelse.

Hvem vil ikke det?

Du kan når som helst begynne og trene, og få effekt! Generelt sett kan både kvinner og menn over 70 år øke muskelmassen betydelig ved å begynne å trene styrke. Det handler om HVORDAN du begynner og hvordan du fortsetter. Det er blant annet viktig (og trygt) at eldre trener tungt for å få fremgang.

Treningen må selvsagt være tilpasset den formen du har. Her er noen tips fra meg:

  • For en som er midt i livet, har trent en del tidligere og som bare har hatt et kortere eller lengre opphold fra treningen, er veien tilbake ganske kort. Da handler det ofte om timeing og om å bestemme seg, starte litt pent med kjente aktiviteter og trappe opp radig derfra. Med mindre det er spesielle hensyn og ta.
  • For en som er midt i livet, men som aldri har trent noe særlig, kan det gjøres enkelt ved å starte med å gå raske turer som etter hvert får stadig større og større innslag av joggeperioder. Eller ved å melde seg p et kurs, eller inn på treningssenter og få oppleggene servert i gruppetimer, som aerobic-, styrke-, spinning eller yogatimer, alt ettersom hva som interesserer og motiverer deg. For en som aldri har trent styrke, vil veiledning være viktig i starten, enten det er i saltimer (minst individuell oppfølging), pt-timer, hos fysioterapeut eller ved online-trening, slik for eksempel jeg tilbyr gjennom lukkete Facebook-grupper.
  • For eldre som aldri har trent, og som er friske, er alt jeg nevnte i avsnittet over mulig, både kondisjons- og styrketrening. Men da er god veiledning ekstra viktig og å skynde seg langsomt. Det er supert om man får til å trene styrke for hele kroppen, men øvelser som gir den styrken du trenger for å i trapper, løfte bæreposer, komme seg opp fra sengen eller gulvet eller hjelpe en partner opp av sengen, er ofte de viktigste.
  • For eldre som aldri har trent, og som er syke, kan det å stå opp av sykesengen eller reise seg fra stolen på egenhånd, gjøre rotasjonsøvelser for ankler, håndledd og skuldre, eller gå en runde i gangen et par ganger om dagen på sykehjemmet være nok, men like viktig.

Ting blir jo ikke lettere med alderen, så det er derfor så utrolig verdifullt å fokusere på varige treningsvaner nå som bare blir en del av deg inn i alderdommen. Og jo bedre du trives med din mosjon og trening, jo større sjanse er det for at du fortsetter uke etter uke, måned etter måned, år etter år.

Derfor denne treningsgleden 🙂

Som man finner ved å ta individuelle valg av treningsformer og opplegg.

Ønsker alle en fin fin helg 🙂

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *