Slik la jeg grunnformen høsten 2016 – se måned for måned

Molle

I dag ser jeg lengre tilbake og spør meg – hvordan ble treningsåret 2016?

Lenger ned oppsummerer jeg hvordan jeg trente for å komme skikkelig i gang på høsten og bygget opp et treningsgrunnlag – måned for måned. Håper du kan dra nytte av oppsummeringen!

Første og andre halvdel står heldigvis i stor kontrast til hverandre. Kort oppsummert:

Første halvår håpløst!

Spekket med motstand på treningsfronten – med masse sykdomsrunder, ufrivillig inaktivitet og dalende form, etter flere år hvor kondisjonen og styrken allerede hadde fått en gradvis stor «knekk». Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har måtte «starte på nytt» og kaste inn håndklet igjen. Det har krevd masse vilje, innsats, tålmodighet, optimisme, positiv tankegang og evne til å «reise seg opp»  igjen og igjen og se fremover.

Treningslivet er ikke en dans på roser har jeg erfart.

Kroppen har vist meg at den er sårbar og tilbøyelig til å bli svært så skrall og topp motivasjon er åpenbart ikke noen garanti for god treningsflyt og fremgang. Helsa og sykdom har til syvende og sist makten.

Siste halvår ble en gradvis opptur!

Etter sommeren slapp sykdoms»helvetet» taket, endelig. Høsten lot meg komme i gang forsiktig. Her kan du lese hvordan jeg trente meg gradvis opp måned for måned.

Den første måneden (august) var mitt fokus bevegelsesglede og å etablere rutiner. Være i aktivitet fem ganger i uken, så seks, så syv. Først bare mosjon (turer til fots og på sykkel) og deretter også lette styrkeøkter for hele kroppen med øvelser nærmest uten vekter. Jeg fokuserte kun på å bevege meg riktig og ofte.

Den andre måneden (september) begynte jeg å øke gradvis motstanden i styrkeøktene og intensiteten i mosjonsøktene. Jeg valgte vekter jeg klarte å løfte 15 ganger i tre serier. Jeg satte steppen periodevis opp et hakk, speedet litt opp på turene og fokuserte litt på å utfordre meg selv under selve treningen.

Den tredje måneden (oktober) ble aktiviteten/innsatsen mer målrettet. Fra daglig mosjon og muskelstyrkende aktivitet ble det mer strukturerte, varierte og effektive treningsuker. Minst 2 økter med styrketrening for hele kroppen på SatsElixia med vekter jeg klarte å løfte 10-12 ganger (altså litt tyngre trening enn forrige måned). Minst 3 kondisjonsøkter som varierte i lengde og intensitet. Hviledager.

Den fjerde måneden (november) var rutinene på plass og det første grunnlaget lagt. Jeg kjente fremgang og ingen vondter. Jeg kunne øke motstanden ytterligere – på alle områder. Jeg begynte å trene etter pulsen, klokken og den sterke motivasjonen. Begynte å pushe grenser, se hva jeg var god for. Og løfte enda tyngre vekter, de jeg kun klarte 8-10 repetisjoner av i hver serie.

Den femte måneden (desember) er ikke over. Samtidig som jeg har trent ennå hardere har jeg trent mindre for å tilpasse meg den hektiske julemåneden. Det har kroppen klar for etter fire måneder med et solid og gradvis opptrappende treningsopplegg. Fokuset har vært på å holde i gang, prioritere tydelig, koble av med treningen, teste formen og kjenne på hvor ekstremt godt det er å komme i form. Og være fornøyd!

♥♥♥♥♥

Å oppleve kontinuitet i treningen i fem måneder har vært fantastisk. Jeg har fulgt oppskriften andre kloke rådgivere basert på forskning gir utrente som skal i gang. Jeg har vært tålmodig og dedikert.

Denne fremgangsmetoden kan jeg virkelig anbefale dette videre for den som skal komme i gang med å få varige treningsvaner og bygge opp formen.

Håper uansett noe av dette var til nytte for deg!

Takk for det gamle. Ønsker alle en fin nyttårsfeiring 🙂

Trine 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *